Skip to main content

Απεργούν οι τελωνειακοί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου - Τα αιτήματά τους

Απεργούν για 24 ώρες οι τελωνειακοί υπάλληλοι της χώρας στις 19 Οκτωβρίου. Αναλυτικά οι θέσεις και τα αιτήματα της Ομοσπονδίας.

Την προκήρυξη πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου αποφάσισε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η ΟΤΥΕ διεκδικεί:

1. Κατάργηση ή τροποποίηση του άρθρου 159 του ν. 2960/01 (Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα), το οποίο αντιμετωπίζει τους Τελωνειακούς υπαλλήλους, ως εκ προοιμίου ενόχους, επιβάλλει ποινές που δεν στοχεύουν στον κολασμό του αξιόποινου και την προστασία του Δημόσιου συμφέροντος, αλλά καταλήγουν στην κοινωνική, υπηρεσιακή και ηθική απαξίωση του υπαλλήλου και στην οικονομική του εξόντωση, ακόμη και αν εκ των υστέρων αποδειχθεί η αθωότητά του, γεγονός απαράδεκτο για ένα Κράτος Δικαίου.

2. Εφάπαξ αξιολόγηση – Περιγράμματα θέσεων εργασίας:  Καταγγέλλουμε για μία ακόμη φορά τη μεθοδευμένη διαδικασία της εφάπαξ αξιολόγησης, η οποία στην πραγματικότητα είναι κρίση περί καταλληλότητας παραμονής ή μη των υπαλλήλων στην ΑΑΔΕ και τεχνηέντως στοχεύει να νομιμοποιήσει μια διαδικασία απομακρύνσεων, η οποία στερείται νομικού πλαισίου, τόσο για τον κρινόμενο όσο και για τον κριτή και  έχει χαρακτήρα τιμωρητικό ενώ τα Περιγράμματα Θέσεων Εργασίας δεν αποτυπώνουν την πραγματική κατάσταση στην υπηρεσία, είναι ισοπεδωτικά και απορρυθμίζουν την εργασιακή ειρήνη.

3. Εξομοίωση των αποδοχών των νέων συναδέλφων μέσω ενιαίας νομοθετικής ρύθμισης  και την  κατοχύρωση των αμοιβών των ήδη υπηρετούντων εργαζομένων στην Τελωνειακή Υπηρεσία. Συνεχίζουμε την προσπάθεια επίλυσης του εν λόγω θέματος, σε συνεργασία με τις άλλες Ομοσπονδίες της Α.Α.Δ.Ε. – Υπ. Οικονομικών. Δυστυχώς μέχρι σήμερα έχουμε αντιμετωπίσει από πλευράς Κυβέρνησης αδιαφορία και εμπαιγμό, με γενικότερο αποτέλεσμα – προοπτική, την υποστελέχωση και υποβάθμιση τόσο της Τελωνειακής Υπηρεσίας, όσο και των άλλων Υπηρεσιών. Η επίλυση του θέματος δεν αφορά μόνο τους νέους συναδέλφους, αλλά και τους παλαιότερους, διότι εγείρονται αμφιβολίες και ως προς τη διατήρηση των δικών τους αποδοχών.

4. Διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων και συνθηκών, στην Α.Α.Δ.Ε., την πλήρη εφαρμογή του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα. 

5. Νομική θωράκιση των υπαλλήλων της Τελωνειακής Υπηρεσίας κατά την άσκηση των νόμιμων καθηκόντων τους.

6. Στελέχωση της Τελωνειακής Υπηρεσίας και υποστήριξή της με   εξοπλισμό και σύγχρονα μέσα ελέγχου

7. Θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης για την ανταποδοτικότητα των Δ.Ε.Τ.Ε. 

8. Οριστική ρύθμιση των δαπανών που προκύπτουν κατά την εκτέλεση εργασιών εκτός τελωνειακών καταστημάτων

«Η προσπάθεια επίλυσης των προαναφερομένων θεμάτων μέσω της διαδικασίας του διαλόγου παρά τις εναλλακτικές προτάσεις, δεν επέφερε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα. Η διαφαινόμενη μεθοδευμένη υποβάθμιση Τελωνειακών – Φορολογικών και λοιπών Υπηρεσιών του ΥΠ. ΟΙΚ. – Α.Α.Δ.Ε. θεωρείται μέρος της πολιτικής της σημερινής Κυβέρνησης σε συνέχεια των προηγουμένων. Οι αντοχές όλων μας καθώς και τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν.

Καλούμε τα Δ.Σ. των Πρωτοβάθμιων Ενώσεων σε συνεργασία με τα μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής, να επισκεφθούν όλους τους χώρους εργασίας και να ενημερώσουν αναλυτικά τους συναδέλφους ώστε να γίνουν κοινωνοί των εκκρεμών θεμάτων του κλάδου, στη λύση των οποίων θα συμβάλλει η μαζική συμμετοχή μας στην απεργιακή κινητοποίηση», καταλήγει η ανακοίνωση.