Skip to main content

Απεργίες στον δημόσιο τομέα στη Γαλλία

Σοβαρά προβλήματα στις συγκοινωνίες κυρίως στις εναέριες όπου αναμένεται να ακυρωθεί το 30% των προγραμματισμένων πτήσεων

«Δημόσιοι υπάλληλοι, οι εξαπατημένοι του μακρονισμού», «οι θυσιασμένοι της πενταετίας Μακρόν», διαβάζουμε στον σημερινό τύπο και αυτό γιατί ως υποψήφιος, ο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν τους είχε υποσχεθεί αύξηση της αγοραστικής τους δύναμης όμως αντ’ αυτής εισέπραξαν πάγωμα μισθών, μειώσεις προσωπικού και μείωση πόρων.

Εννέα συνδικάτα δημοσίων υπαλλήλων προχωρούν συντονισμένα σήμερα σε απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζί τους πολλά άλλα συνδικάτα στον τομέα της υγείας, των εργαζομένων στα νοσοκομεία, ακόμα και γιατρών, γεγονός πρωτοφανές εδώ και μια δεκαετία.

Η σημερινή κινητοποίηση θεωρείται τεστ για το μελλοντικό «μπρα ντε φερ» με την κυβέρνηση και στην πρόθεσή της να μεταρρυθμίσει άμεσα την κρατική μηχανή, προχωρώντας σε εκμοντερνισμό της Δημόσιας Διοίκησης και μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Απώτερος στόχος είναι η μείωση κατά 25 δις ευρώ των κρατικών δαπανών μέσα στην πενταετία.

Πλήρης ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών

Ο πρόεδρος Μακρόν έχει βάλει ήδη σε λειτουργία το σχέδιό του.  Την ερχόμενη Παρασκευή μια ειδική επιτροπή «προβληματισμού» θα συσταθεί γύρω από τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, με την επωνυμία «Δημόσια δράση 2022».

Στον τομέα του εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης για παράδειγμα, ο Εμμανουέλ Μακρόν προκρίνει την πλήρη ψηφιοποίηση των διοικητικών διαδικασιών με εξαίρεση μόνο την έκδοση ταυτότητας.

Με την ψηφιοποίηση των κρατικών υπηρεσιών,  η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι θα περάσει ανώδυνα η μη αντικατάσταση των 120.000 υπαλλήλων που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στην πενταετία.

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Πηγή: Deutsche Welle