Skip to main content

Απέραντο καμπ προσφύγων η Μακεδονία -Στη Δοϊράνη η επόμενη Ειδομένη

Στο Δροσάτο έχουν ετοιμαστεί για υποδοχή των πρώτων προσφύγων, δίπλα στο τελωνείο της Δοϊράνης, όπου αναμένεται να γίνει χώρος συνάθροισης προσφύγων

Σε απέραντο καμπ εγκλωβισμένων προσφύγων αναμένεται να μετατραπεί τις επόμενες μέρες η Κεντρική Μακεδονία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κέντρα μετεγκατάστασης δεν επαρκούν και ήδη το αρμόδιο υπουργείο έχει ζητήσει από επικεφαλής τοπικών φορέων να βρουν άρον άρον πολλούς νέους χώρους στη Θεσσαλονίκη, αλλά και στους άλλους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας.

Το υπουργείο αναζητά τώρα χώρους για την εγκατάσταση προσφύγων σε όλο το νομό Θεσσαλονίκης, ενώ η επόμενη περιοχή, που άμεσα αναμένεται να μετατραπεί σε νέα Ειδομένη είναι η επίσημη είσοδος και έξοδος της χώρας στο νομό Κιλκίς, η Δοϊράνη.

Σύμφωνα με όσα είπαν οι αρμόδιοι συνοριοφύλακες και αστυνομικοί της περιοχής της Δοϊράνης, που αστυνομεύουν και το κέντρο μετεγκατάστασης στο Χέρσο, στη Voria.gr, οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Χέρσο έχουν σχεδόν αποχωρήσει όλοι πλην λίγων και πήγαν με ταξί και με τα πόδια στην Ειδομένη. «Εκεί όμως η κατάσταση είναι απερίγραπτη και ήδη έχουν αρχίσει να συζητούν μεταξύ τους να κάνουν κάποια χιλιόμετρα παραπάνω και να επιχειρήσουν να φύγουν από την πλευρά της Δοϊράνης», τόνισαν οι ίδιες πηγές.

Πάντως, τόσο οι αστυνομικοί, όσο και οι τελωνειακοί της Δοϊράνης, τόνισαν στη Voria.gr ότι δεν έχει επιχειρήσει κανείς πρόσφυγας να περάσει χτες και σήμερα τα σύνορα από την περιοχή. Οι δε συνοριοφύλακες τονίζουν ότι από την πλευρά των Σκοπίων έχουν γίνει ετοιμασίες για αποκλεισμό των συνόρων και στην περιοχή της Δοϊράνης, χωρίς ωστόσο κι αυτοί να έχουν δει πρόσφυγες να περνούν μαζικά από την ευρύτερη περιοχή στη γειτονική χώρα.

«Κόσμος θα αρχίσει να συγκεντρώνεται και να επιχειρεί να βγει από την πλευρά της Δοϊράνης, μόλις εγκατασταθούν οι πρώτοι στο κέντρο που δημιουργήθηκε στο Δροσάτο», επισήμαναν.

Το Δροσάτο είναι ένα χωριό μόλις ένα ή δύο χιλιόμετρα από τη Δοϊράνη. Διαθέτει το στρατόπεδο του 596 Τ.Π., που έχει κλείσει τα τελευταία χρόνια, πλην όμως έχει σημαντικές εγκαταστάσεις και θεωρήθηκε κατάλληλο για να φιλοξενήσει πρόσφυγες. Είναι θέμα ημερών ή ακόμη και ωρών, όπως πληροφορείται η Voria.gr να αρχίσει η προσέλευση προσφύγων και εκεί. Όμως η περιοχή είναι συνοριακή, δίπλα στη λίμνη και υπάρχει οπτική επαφή με τα χωριά των Σκοπίων (Νότια Δοϊράνη, Παλιά Δοϊράνη και Νίκολιτς). Οπότε οι τοπικοί φορείς θεωρούν βέβαιο πως όσοι πρόσφυγες μεταφερθούν εκεί θα προσπαθήσουν να περάσουν τα σύνορα από την ευρύτερη περιοχή του τελωνείου.