Skip to main content

«Απενοχοποιεί» το Ισραήλ τη Μοσάντ για τη δολοφονία αξιωματούχου της Χαμάς

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η δολοφονία στο Ντουμπάι του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ, κορυφαίου στελέχους της Χαμάς,
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Αβιγκντορ Λίμπερμαν δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η δολοφονία στο Ντουμπάι του Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ, κορυφαίου στελέχους της Χαμάς, διαπράχθηκε κατ΄ εντολή της Μοσάντ.

Δεν αρνήθηκε, ωστόσο, ότι ενδέχεται το Ισραήλ να εμπλέκεται στην υπόθεση. «Το Ισραήλ ποτέ δεν απαντά, ποτέ δεν επιβεβαιώνει και ποτέ δεν αρνείται» δήλωσε. «Δεν υπάρχει λόγος να αλλάξει το Ισραήλ αυτή την πολιτική του» συμπλήρωσε.

Οι Αρχές του Ντουμπάι υποπτεύονται ότι «11 άτομα που έφεραν ευρωπαϊκά διαβατήρια», μεταξύ τους μια γυναίκα, εμπλέκονται στη δολοφονία στις 20 Ιανουαρίου στο Ντουμπάι του Αλ Μαμπχούλ.

Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε από την πλευρά του στον ραδιοφωνικό σταθμό του στρατού: «Δεν ξέρω γιατί υποψιαζόμαστε ότι το Ισραήλ ή η Μοσάντ χρησιμοποίησε αυτά τα διαβατήρια».

«Δεν υπάρχει λόγος να σκέφτεται κανείς ότι ήταν η ισραηλινή Μοσάντ και όχι κάποια άλλη υπηρεσία πληροφοριών ή άλλη χώρα που είχε πονηρό σκοπό» πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, αλλά και πρώην αξιωματούχοι της Μοσάντ ανησυχούν για τις επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει η δολοφονία, αφού αποκαλύφθηκε ότι επτά μέλη της ομάδας των δολοφόνων χρησιμοποίησαν ονόματα εβραίων ξένων υπηκόων.

Επτά άτομα που γεννήθηκαν στο Ισραήλ, αλλά κατοικούσαν σε ευρωπαϊκές χώρες, δήλωσαν ότι δεν συμμετείχαν και ότι τα στοιχεία τους είχαν κλαπεί.

Η Ιρλανδία, η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία δηλώνουν ότι τα διαβατήρια υπηκόων της που εμπλέκονται είναι πλαστά.

Ο ισραηλινός Τύπος δημοσιεύει τις φωτογραφίες έξι εβραίων Βρετανών και ενός εβραίου Γερμανού οι οποίοι κατήγγειλαν την πλαστογράφηση των στοιχείων τους. Οι ίδιοι δηλώνουν ότι φοβούνται για τη ζωή τους και ότι σκοπεύουν να προσφύγουν στη Δικαιοσύνη.

Η εφημερίδα Haaretz ζητεί την παραίτηση του αρχηγού της Μοσάντ, Μέιρ Νταγκάν, υποστηρικτή των λεγόμενων «επιχειρήσεων εξόντωσης» και προσάπτει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό ότι δεν άκουσε τις προειδοποιήσεις εκείνων που ζητούσαν να μην
παραταθεί η θητεία του επικεφαλής της Μοσάντ.

«Σε πολύ δύσκολη θέση» είναι ο τίτλος της Maariv. «Δεν γνωρίζουμε ποιος πραγματοποίησε αυτήν την επιχείρηση, αλλά κανείς δεν αμφιβάλλει ότι, εάν αυτό αφορούσε τη Βρετανία ή τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάποιος θα ζητούσε εξηγήσεις από τα Κοινοβούλια των δύο χωρών» γράφει η εφημερίδα.

Πρώην αξιωματούχος της Μοσάντ δήλωσε στο ισραηλινό ραδιόφωνο ότι η Μοσάντ θα έχει διαπράξει ένα «σοβαρό σφάλμα», εάν
αποδειχθεί ότι χρησιμοποίησε διαβατήρια Ισραηλινών, χωρίς την άδειά τους.

Ο βουλευτής του Καντίμα Ισραέλ Χασόν, πρώην στέλεχος των ισραηλινών υπηρεσιών εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Κνεσέτ, της οποίας είναι μέλος, να πραγματοποιήσει έρευνα για την πλαστογράφηση των διαβατηρίων.

Η αστυνομία του Ντουμπάι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι δύο Παλαιστίνιοι ύποπτοι, που βοήθησαν την ομάδα κρούσης, συνελήφθησαν και ανακρίνονται.

Ο Μαχμούντ αλ Μαμπχούχ, 50 ετών, ήταν ο υπεύθυνος για την απαγωγή στην έναρξη της πρώτης παλαιστινιακής εξέγερσης (1987-1993) δύο Ισραηλινών στρατιωτών που αργότερα δολοφονήθηκαν, καθώς και για το σχεδιασμό αρκετών επιθέσεων εναντίον ισραηλινών στόχων.

Επίσης, θεωρείται ένας από τους βασικούς προμηθευτές όπλων της Χαμάς και αποτελούσε εν δυνάμει στόχο της Μοσάντ.