Skip to main content

Απελπισμένοι οι «μικροί» επιχειρηματίες στην Ημαθία

Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε ως καταιγίδα έπληξε δραματικά όλες τις μικρομεσαίες και αγροτικές επιχειρήσεις της Ημαθίας και όχι μόνο
Γράφει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ημαθίας, κ. Νικόλαου Ουσουλτζόγλου

Η χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε ως καταιγίδα έπληξε δραματικά όλες τις μικρομεσαίες και αγροτικές επιχειρήσεις της Ημαθίας και όχι μόνο. Οι επιχειρήσεις αυτές ήδη επιβίωναν με δυσκολία τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζει η περιοχή μας και ειδικότερα η Βόρεια Ελλάδα, λόγω της αδύναμης ανάπτυξης και κατά συνέπεια της αυξανόμενης ανεργίας.

Η προκύπτουσα έλλειψη ρευστότητας οδηγεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όπως και τον αγροτικό κόσμο της περιοχής μας, σε πλήρη αδιέξοδο. Υπό το καθεστώς της ανασφάλειας, οι «μικροί»επιχειρηματίες και το ανθρώπινο δυναμικό που απασχολούν, αντιμετωπίζουν πλέον με απελπισία και τρόμο τη δαμόκλειο σπάθη της αναδουλειάς, της ανεργίας και του εφιάλτη της αδυναμίας του βιοπορισμού. Τα έσοδα έχουν συρρικνωθεί τραγικά, οι υποχρεώσεις πιέζουν ασφυκτικά και «στραγγαλίζουν» τις επιχειρήσεις, που μοιραία κάποιες οδηγούνται σε χρεοκοπία. Ο χαρακτήρας και το εύρος των επιπτώσεων προβλέπεται ζοφερό για το νομό μας.

Πάγια και αδιαπραγμάτευτα αιτήματα του επιμελητηρίου της Ημαθίας είναι η χωροθέτηση των επιχειρήσεων (ΒΙΠΕ, ΒΙΠΑ), ήδη έχουμε συνεργασία με το Δήμο Πλατέος για τη δημιουργία, ΒΙΠΑ. Επίσης, η είσοδος και η χρησιμοποίηση του Φυσικού Αερίου στο νομό μας ενώ παράλληλα επιθυμούμε την ολοκλήρωση των κάθετων οδών της Εγνατίας (Βέροια- Νάουσα- Έδεσσα), (Αλεξάνδρεια- Γιαννιτσά) και την διπλή σιδηροδρομική γραμμή Θεσσαλονίκης- Κεντροδυτικής Μακεδονίας.

Το Επιμελητήριο πιέζει τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να αξιοποιηθούν οι υπάρχουσες υποδομές (κτιριακές, μηχανολογικές και πάσης φύσεως Βιομηχανικά συγκροτήματα που πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα) ενώ αίτημα του επιμελητηρίου είναι και η δημιουργία διεθνούς κόμβου διαμετακομιστικού εμπορίου με συνδεόμενα Περιφερειακά Εμπορευματικά κέντρα, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση της Αγοράς της Κουλτούρας και το αεροδρόμιο της Αλεξάνδρειας. Εμείς αγωνιζόμαστε να μειώσουμε  τη γραφειοκρατεία, την πολυνομία, την αδυναμία άσκησης συγκεκριμένης Βιομηχανικής, Βιοτεχνικής, Εμπορικής πολιτικής, (φορολογικά, αδειοδοτήσεις κλπ) που οδηγούν σε συρρίκνωση το επιχειρείν.

Στα πάγια και αδιαπραγμάτευτα αιτήματα του επιμελητηρίου εντάσσεται και η ανάγκη για μέτρα στήριξης στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών. Πρέπει να ληφθούν άμεσα, ανάλογα με αυτά που έλαβε η πολιτεία για την τουριστική Βιομηχανία της χώρας.

Η εφαρμογή της νέας ΚΟΑ οπωροκηπευτικών, η μεταρρύθμιση- αναθεώρηση των κοινοτικών κανονισμών για τα φυτοφάρμακα, η υπογραφή MEMORADUM E.E- Ρωσίας για τα υπολείμματα φυτοφαρμάκων, η έλλειψη διαπιστευμένων εργαστηρίων εκδόσεων πιστοποιητικού υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, το κόστος των αναλύσεων επιβαρύνουν τις εξαγωγές με κίνδυνο το Ελληνικό Εξαγωγικό Εμπόριο να χάσει μια ενδυναμούμενη νέα αγορά. Τέλος, πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό των επιπτώσεων της διεθνούς χρηματοοικονομικής κρίσης και στον αγροτικό τομέα.

Η πολιτεία πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για αναχαίτιση των σχεδίων περικοπής των επιδοτήσεων όχι μόνο μετά το 2013, αλλά πολύ νωρίτερα, καθώς κάθε χρόνο οι παραγωγοί διαπιστώνουν μείωση της στήριξης στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους.