Skip to main content

Απελάσεις Ρώσων διπλωματών από Ουκρανία και Μαυροβούνιο

Η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι τόσο η πρεσβεία όσο και τα προξενεία θα εφαρμόσουν το τελεσίγραφο της Ουκρανίας.

Το Κίεβο, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς την Βρετανία σε σχέση με την υπόθεση δηλητηρίασης του ρώσου πρώην πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Λονδίνο, έδωσε εντολή για την απέλαση 13 ρώσων διπλωματών από την Ουκρανία, οι οποίοι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την χώρα εντός 48 ωρών.

Η ρωσική πρεσβεία στο Κίεβο δήλωσε στο πρακτορείο TASS ότι τόσο η πρεσβεία όσο και τα προξενεία θα εφαρμόσουν το τελεσίγραφο της ουκρανικής πλευράς εντός 48 ωρών.

«Ο κάθε διπλωμάτης θα αναχωρήσει για την πατρίδα (Ρωσία) με το μέσον που θα επιλέξει. Κάποιοι σιδηροδρομικώς, κάποιοι αεροπορικώς μέσω Μίνσκ, η μέσω των χωρών της Βαλτικής. Κατά αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρξει οργανωμένη αναχώρηση», αναφέρει στη δήλωση της η ρωσική πρεσβεία.

Ο ουκρανός πρόεδρος Πετρ Ποροσένκο είχε ανακοινώσει την Δευτέρα ότι θα απελαθούν 13 ρώσοι διπλωμάτες σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία σε σχέση με το συμβάν στο Σάλσμπερι. Η εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας Μαριάνα Μπέτσα είχε δηλώσει ότι θα απελαθούν ρώσοι διπλωμάτες που εργάζονται στις διπλωματικές αντιπροσωπείες στο Κίεβο, την Οδησσό, το Λβόφ και το Χάρκοβο.

Παράλληλα, η κύβέρνηση του Μαυροβουνίου αποφάσισε να απελάσει έναν Ρώσο διπλωμάτη μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα και της κόρης τουστην Αγγλία, την ευθύνη για την οποία απέδωσε η βρετανική κυβέρνηση στη Μόσχα.

Σε δήλωσή της, η κυβέρνηση του Μαυροβουνίου, του νεότερου μέλους του ΝΑΤΟ που φιλοδοξεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε πως η απόφαση ελήφθη στην ίδια γραμμή με τα μέτρα που έλαβαν «σύμμαχοι και εταίροι, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ» και σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Βρετανία.

Το Μαυροβούνιο ανακάλεσε επίσης τη συγκατάθεση που είχε δώσει για τον επίτιμο πρόξενο της Ρωσίας. Ρώσοι διπλωμάτες στην Ποντγκόριτσα δεν ήταν άμεσα διαθέσιμοι για σχόλια.

Οι σχέσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στο Μαυροβούνιο είναι τεταμένες από τον Οκτώβριο του 2016, έπειτα από μια φερόμενη ως υποστηριζόμενη από τη Ρωσία συνωμοσία για τη δολοφονία του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, την ανατροπή της κυβέρνησης και την παρεμπόδιση της ένταξης της πρώην γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας στο ΝΑΤΟ.