Skip to main content

Απειλή κυρώσεων στη Βουλγαρία για τον αγωγό

Με κυρώσεις απειλείται άμεσα η Βουλγαρία, αν αποφασίσει και επίσημα να εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατασκευή του διεθνούς ενεργειακού αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.
Με κυρώσεις απειλείται άμεσα η Βουλγαρία, αν αποφασίσει και επίσημα να εγκαταλείψει το σχέδιο για την κατασκευή του διεθνούς ενεργειακού αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Στην προειδοποίηση αυτή προέβη ο Βούλγαρος διευθυντής της εταιρείας Transbalkan Pipeline, που έχει ιδρυθεί για τη δημιουργία του αγωγού.

Σε συνέντευξή του στη βουλγαρική κρατική ραδιοφωνία ο κ. Π. Ρούσεφ αποκάλυψε ότι οι κυρώσεις θα αποφασιστούν από τις συμμετέχουσες χώρες, ξεκινώντας από το επίπεδο των μετόχων και αυτό, γιατί, όπως είπε, «όσοι έχουν επενδύσει στο project θα θελήσουν να λάβουν αποζημιώσεις, αν ανασταλεί εξαιτίας πολιτικών λόγων. Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με τον κ. Ρούσεφ, προβλέπει επίλυση του ζητήματος που έχει προκύψει στο διακρατικό επίπεδο, με προσφυγή στο διεθνές δικαστήριο του Παρισιού.

Περισσότερο φως, πάντως, σε αυτή την περίπλοκη (κυρίως εξαιτίας της στάσης της Βουλγαρίας, που κινείται στη λογική «μια στο καρφί και μια στο πέταλο») υπόθεσης, αναμένεται να «πέσει» στα μέσα του επόμενου μήνα. Όπως αποκάλυψε ο κ. Τοκάρεφ, ανώτατο στέλεχος της Transneft, μιλώντας στο πλαίσιο οικονομικού συνεδρίου στην Αγία Πετρούπολη, επίκειται η διοργάνωση, στις 15 Ιουλίου στη Μόσχα, μιας συνάντησης στελεχών της ρωσικής εταιρείας με εκπροσώπους της Βουλγαρίας. Στόχος της επαφής αυτής είναι να εξεταστούν οι πρόσφατες εξελίξεις στο θέμα του πετρελαιαγωγού, για τον οποίο, όπως είπε ο κ. Τοκάρεφ, επί του παρόντος η ρωσική πλευρά δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση από τη Σόφια ότι η Βουλγαρία έχει επισήμως αποχωρήσει από το έργο.

Ο Ρώσος μάνατζερ πρόσθεσε, επίσης, ότι η Βουλγαρία πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις συνέπειες που θα σημάνει η πιθανή ματαίωση του αγωγού με υπαιτιότητά της και υπενθύμισε ότι οι γείτονες εξακολουθούν να μην εκπληρώνουν την υποχρέωσή τους, για τη χρηματική συνδρομή τους στο έργο του αγωγού, η οποία για το 2009 είναι ύψους 7 εκ. δολ.

Μέσα στο κλίμα αυτό ο υπουργός Ενέργειας, Οικονομίας και Τουρισμού της Βουλγαρίας, Τράικο Τράικοφ, ανέφερε το Σάββατο ότι δεν δόθηκε σωστή ερμηνεία στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και πως η θέση της γειτονικής χώρας για το project θα γίνει γνωστή μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που είναι σε εξέλιξη. Επί του θέματος, εξάλλου, η υπουργός Περιβάλλοντος και Υδάτων της Βουλγαρίας, κ. Ν. Κάρντζοβα, εκτίμησε ότι η μελέτη θα είναι έτοιμη το Σεπτέμβριο, αλλά η απόφαση για το αν θα συνεχίσει ή όχι η Βουλγαρία να υποστηρίζει το έργο του αγωγού δεν θα έχει ληφθεί πριν την άνοιξη του 2011. Κι αυτό γιατί μετά την παραλαβή της μελέτης από το υπουργείο, εμπειρογνώμονες περί το Περιβάλλον θα αποφανθούν για το κατά πόσο πληροί ποιοτικά στάνταρ. Αν διαπιστωθεί ότι κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει, τότε θα η μελέτη επιστραφεί για επικαιροποίηση, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ξεκινήσει δημόσια διαβούλευση του υπουργικού συμβουλίου με κατοίκους του Μπουργκάς καθώς και με περιβαλλοντικές οργανώσεις για να διαμορφωθεί η τελική θέση της χώρας.