Skip to main content

Απαξιωτική απάντηση Γιλντιρίμ: Δεν με νοιάζουν οι κόκκινες γραμμές

Πώς απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ στις αιτιάσεις της Ε.Ε. και του Μάρτιν Σουλτς για τις πρόσφατες διώξεις του Τύπου

Στις αιτιάσεις της Ε.Ε. και του Μάρτιν Σουλτς για τις πρόσφατες διώξεις του Τύπου στη γειτονική χώρα απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ. 

Μιλώντας στην τουρκική εθνοσυνέλευση και αναφερόμενος στα επικριτικά σχόλια του προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, για την υπόθεση της Cumhuriyet δήλωσε επί λέξη:

«Δεν μας νοιάζουν οι κόκκινες γραμμές της Ευρώπης για την ελευθερία του Τύπου, τις κόκκινες γραμμές τις βάζει ο λαός. Αδερφέ, δεν μας ενδιαφέρουν οι κόκκινες γραμμές σου. Σε αυτό δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους φίλους μας, πάντα εγείρουν το ζήτημα της ελευθεροτυπίας στις κινήσεις μας για καταπολέμηση της τρομοκρατίας» είπε ο Γιλντιρίμ.

Ο Μάρτιν Σουλτς είχε πει πως με τις συλλήψεις διευθυντικών στελεχών της εφημερίδας, η Τουρκία είχε περάσει «άλλη μία κόκκινη γραμμή».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της επαναφοράς της θανατικής ποινής (άλλη μια πηγή έντασης με την Ε.Ε.) έκανε λόγο για ζήτημα που άπτεται της συνταγματικής αναθεώρησης (απαιτεί ενισχυμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία) δείχνοντας πως το κυβερνών κόμμα AKP υπολογίζει στη σύμφωνη γνώμη του εθνικιστικού MHP για την επαναφορά της θανατικής ποινής. «Εάν υπάρξει συμφωνία, το μέτρο θα είναι περιορισμένο» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του Γιλντιρίμ, σημειώνοντας πως το μέτρο δεν θα έχει αναδρομική ισχύ.

Επίσης, ο Γιλντιρίμ είπε πως η υποστήριξη της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης είναι σημαντική για την εξασφάλιση της απαραίτητης πλειοψηφίας όσον αφορά τις προτεινόμενες αλλαγές στο Σύνταγμα, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ.