Skip to main content

Απαρχαιωμένα αρδευτικά δίκτυα σε Θεσσαλονίκη, Λαγκαδά, Γιαννιτσά

Γίνεται καταγραφή από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να γίνουν επεμβάσεις όπου αδυνατούν να τα συντηρήσουν οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ.

Απαρχαιωμένα είναι πολλά αποστραγγιστικά δίκτυα και αντλιοστάσια στον κάμπο της Θεσσαλονίκης δυτικά, στην επαρχία Λαγκαδά και σε άλλες περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ ακόμη και νεότερα δίκτυα υπολειτουργούν εξαιτίας κλοπών και φθορών, όπως αυτό των Γιαννιτσών, παρότι έχουν κατασκευαστεί δεκαετίες αργότερα.

Σε ερώτηση που κατέθεσε ο επικεφαλής της Ελληνικής Αυγής, Νίκος Χρυσομάλλης, στη σημερινή συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, ανέφερε ότι «παρατηρείται έλλειψη συντήρησης των αρδευτικών δικτύων και των αντλιοστασίων των ΤΟΕΒ της Κεντρικής Μακεδονίας. Τα δίκτυα στην περιοχή Λαγκαδά και στον κάμπο της δυτικής πλευράς της Θεσσαλονίκης είναι απαρχαιωμένα, αφού κατασκευάστηκαν τη δεκαετία του 1950. Στα Γιαννιτσά που κατασκευάστηκε εκεί το δίκτυο τη δεκαετία του 1980, τα 46 αρδευτικά και στραγγιστικά αντλιοστάσια έχουν υποστεί κλοπές μετασχηματιστών και δεν μπορούν να λειτουργήσουν, για να πάρουν κάποιοι το χαλκό. Μιλάμε για ζημιές μέχρι και 20.000 ευρώ ανά περίπτωση».

Ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης, Γιάννης Γιώργος, απάντησε ότι η συντήρηση των δικτύων είναι αρμοδιότητα των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, πλην όμως η Περιφέρεια προσπαθεί να συνδράμει, ώστε να αποκατασταθούν οι φθορές και να ανακαινιστούν τα προβληματικά δίκτυα. «Υπάρχει ανάγκη για χρηματοδότηση από την Πολιτεία, όμως τα κονδύλια είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Κάναμε κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις στην περιοχή του Αξιού, του Κιλκίς και του Λαγκαδά. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ και γι' αυτό θα εξετάσουμε τις δυνατότητες μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων να εντάξουμε μια σειρά από ανακαινίσεις, εκσυγχρονισμούς και ανανεώσεις εκεί που αδυνατούν οι αρμόδιοι φορείς να ανταποκριθούν στη συντήρηση. Προσφάτως εκδόθηκε εγκύκλιος από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό ξεκινήσαμε την καταγραφή της κατάστασης, προκειμένου ένα μεγάλο μέρος των απαρχαιωμένων και κατεστραμμένων έργων να αποκατασταθούν», δήλωσε ο κ. Γιώργος.