Skip to main content

Απαντήσεις τον Μάιο για τη δυσοσμία στη δυτική Θεσσαλονίκη

Εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα 84.000 ευρώ για το πρόγραμμα που θα εντοπίσει την πηγή και τις ουσίες της ρύπανσης.

Τον ερχόμενο Μάιο θα πάρουν τις απαντήσεις τους για το πρόβλημα της δυσοσμίας οι φορείς και οι κάτοικοι της δυτικής Θεσσαλονίκης, καθώς σύμφωνα με τους επιστήμονες, τότε θα είναι δυνατός ο προσδιορισμός της ή των πιθανών πηγών της ρύπανσης, αλλά και το είδος αυτής.

Το πράσινο φως για την υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος του ΑΠΘ για να δοθεί λύση στο πρόβλημα της δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη έδωσε σήμερα η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ενέκρινε την έναρξη της χρηματοδότησής του.

Εντός του Μαρτίου θα αρχίσει η υλοποίηση του ερευνητικού προγράμματος και υπολογίζεται σε δυο μήνες να υπάρξουν τα πρώτα αξιόπιστα συμπεράσματα για την πηγή που προκαλεί τη δυσοσμία στο Κορδελιό, τον Εύοσμο και τις γειτονικές περιοχές.

Από τον επόμενο μήνα δείγματα θα λαμβάνονται από τρία σημεία της περιοχής δύο φορές την εβδομάδα. Όποτε υπάρξει επεισόδιο δυσοσμίας θα γίνονται και έκτακτες δειγματοληψίες.

Η Οικονομική Επιτροπή ενέκρινε τη χρηματοδότηση ύψους 84.000 ευρώ και το πρόγραμμα έχει ως στόχο τον προσδιορισμό των ουσιών (μερκαπτάνες), μέσω της προμήθειας ενός ειδικού μηχανήματος, το οποίο θα χειρίζονται οι πανεπιστημιακοί. Το μηχάνημα είναι δωρεά των ΕΛΠΕ και όπως είπε ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, Κώστας Γιουτίκας, «η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του ΑΠΘ, θα τεθεί προς έγκριση στην επόμενη συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης. Υλοποιούμε έναν προγραμματισμό σχετικά με το ερευνητικό πρόγραμμα από το ΑΠΘ, προκειμένου να δοθούν απαντήσεις στο πρόβλημα δυσοσμίας στη δυτική Θεσσαλονίκη και κυρίως να εντοπιστούν οι χημικές ουσίες που την προκαλούν».

Η αρμόδια καθηγήτρια Χημείας του ΑΠΘ, Κωνσταντίνη Σαμαρά, εξήγησε ότι μέσω του προγράμματος και του εξοπλισμού θα δοθεί η δυνατότητα στο αρμόδιο εργαστήριο του πανεπιστημίου να λαμβάνει δείγματα από την περιοχή, για να γίνει ο προσδιορισμός της χημικής σύστασης της δυσοσμίας. Τον Απρίλιο, σημείωσε, θα γίνει και η προμήθεια των αντλιών για τη λήψη των δειγμάτων, προκειμένου να αρχίσουν οι μετρήσεις. «Θα μπορούμε να έχουμε κάποιες πληροφορίες με τις μετρήσεις. Μπορεί να είναι περισσότερες από μία οι πηγές και να δημιουργούν διαφορετικά περιστατικά . Δείγματα θα λαμβάνονται από τρία σημεία, από το σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης της περιφέρειας στον Εύοσμο, το δημαρχείο του Ευόσμου και ένα ακόμη που θα καθοριστεί με την υπογραφή της σύμβασης για να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη των περιοχών από όπου έρχονται τα παράπονα τα ων πολιτών για τη δυσοσμία. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα αν προηγουμένως δεν κάνουμε τις μετρήσεις. Ωστόσο τα πρώτα αξιόπιστα συμπεράσματα πιστεύω θα τα έχουμε στα τέλη Μαΐου», τόνισε η κ. Σαμαρά.

Στη συζήτηση του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή ο περιφερειακός σύμβουλος της Ριζοσπαστικής Αριστερής Ενότητας, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ζήτησε να ενημερωθεί για το αν θα υπάρξουν αποτελέσματα και μετά το τέλος του ερευνητικού προγράμματος (18 μήνες) και αν θα δοθεί συνέχεια στις μετρήσεις. Ο χημικός μηχανικός της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, Ηρακλής Λάτσιος, είπε πως πρέπει να υπάρξει άμεσα λύση στο πρόβλημα και πως αν βρεθεί η πηγή της ρύπανσης τότε θα δοθούν απαντήσεις και σε άλλα προβλήματα που προκαλούνται από άλλες χημικές ουσίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πρόβλημα της δυσοσμίας χρονολογείται από τη δεκαετία του 1980 κι από τότε οι πηγές και το είδος του προβλήματος διαφοροποιούνται με τα χρόνια. Όλα αυτά τα χρόνια οι ουσίες που ευθύνονται δεν έχουν ανιχνευτεί με τις λεγόμενες συμβατικές μετρήσεις, τις οποίες προβλέπει και η ευρωπαϊκή νομοθεσία, γι' αυτό και απαιτήθηκαν εξειδικευμένες μετρήσεις.