Skip to main content

Ανακοίνωση ΓΕΕΘΑ για τα Ίμια: Οι Τούρκοι παραβίασαν τα εθνικά ύδατα

Προκλήσεις της Άγκυρας μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 αξιωματικών στην Τουρκία και τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επικίνδυνα παιχνίδια με την Αθήνα κάνει η Άγκυρα καθώς μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου για τη μη έκδοση των 8 αξιωματικών στην Τουρκία και τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σήμερα το πρωί μια πυραυλάκατος παραβίασε τα εθνικά ύδατα προσεγγίζοντας τα Ίμια.

Το περιστατικό έγινε περίπου στις 11 το πρωί της Κυριακής, όταν τουρκική πυραυλάκατος μαζί με δύο ταχύπλοα των ειδικών δυνάμεων με κομάντος φάνηκε να κατευθύνονται με ταχύτητα προς τις δύο βραχονησίδες. Μάλιστα, στην πυραυλάκατο επέβαινε ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.

Tο τουρκικό πολεμικό πλοίο συνόδευαν δύο σκάφη ανορθοδόξου πολέμου των τουρκικών ειδικών δυνάμεων με άγνωστο αριθμό κομάντος. Από ελληνικής πλευράς, στην περιοχή των Ιμίων κινούνταν η κανονιοφόρος «Κραταιός», η οποία κάλεσε την τουρκική πυραυλάκατο στο κανάλι 16, επισήμανε ότι το τουρκικό πολεμικό βρίσκεται σε ελληνικά χωρικά ύδατα και ζήτησε την αποχώρηση του πλοίου. Κατά πληροφορίες, το ίδιο μήνυμα εκπέμφθηκε προς το τουρκικό πολεμικό πλοίο και από το παρατηρητήριο της Λέρου.

Να σημειωθεί ότι σήμερα συμπληρώθηκαν 21 χρόνια από την κρίση στα Ίμια.

Για το περιστατικό παραβίασης των χωρικών υδάτων στην περιοχή των Ιμίων εξέδωσε ανακοίνωση το ΓΕΕΘΑ:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».