Skip to main content

Απάντηση Φίλη στον Άνθιμο για την εγκύκλιο περί εξωσχολικών

Ο υπουργός Παιδείας χαρακτηρίζει αναίτια και άστοχη την επίθεση του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για το μπλόκο στις επισκέψεις εξωσχολικών στα σχολεία.

Αναίτια και άστοχη επίθεση χαρακτηρίζειο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου σχετικά με την εγκύκλιο για τις επισκέψεις εξωσχολικών προσώπων στις σχολικές μονάδες (δείτε εδώ).

«Ο Παναγιώτατος έπρεπε να είναι προσεκτικότερος. Εσφαλμένη ενημέρωση οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα. Αρκούσε μια απλή ανάγνωση της εγκυκλίου από τον ίδιο και όχι «μου είπαν» και «άκουσα». Η εγκύκλιος δεν αφορά συγκεκριμένο πρόσωπο. Αντιθέτως θέτει γενικούς κανόνες, ώστε το σχολείο να μην μετατραπεί σε θέατρο αντιπαραθέσεων και κηρυγμάτων με πρωταγωνιστές εξωσχολικούς παράγοντες. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η ηρεμία και το σχολικό ήθος μέσα στην αίθουσα. Εξωσχολικοί παράγοντες π.χ. εκπρόσωποι της Εκκλησίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και άλλων κοινωνικών φορέων μπορούν να παρευρίσκονται σε εκδηλώσεις στο χώρο του σχολείου όχι όμως σε ώρα μαθήματος. Δεν παρεξηγώ τον Παναγιώτατο για όσα ισχυρίζεται ότι άκουσε. Ας μην ξεχνά ότι το Σύνταγμα και οι νόμοι προσδιορίζουν τις σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους. Η εκπαίδευση είναι ευθύνη της Πολιτείας», τονίζει ο κ. Φίλης.

Όπως επισημαίνει, «πολλοί κληρικοί είναι εκπαιδευτικοί. Και τα σχολεία ,στο πλαίσιο των κανονισμών, εκκλησιάζονται στις ενορίες. Τέλος, θέλω να καθησυχάσω τον Παναγιώτατο ότι επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ δεν σχεδιάζονται διωγμοί και μάλιστα λόγω των θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων των πολιτών. Προφανώς ο κ. Άνθιμος συγχέει εποχές… Στόχος μας είναι το ανοιχτό δημοκρατικό σχολείο και αυτό υπηρετούμε».