Skip to main content

Απάντηση Χρυσίδου σε Ζέρβα για τις απευθείας αναθέσεις στον Πολιτισμό

Τι δήλωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου για τις απευθείας αναθέσεις σε εταιρείες, απαντώντας στον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κ. Ζέρβα.

Αιχμηρή απάντηση έδωσε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου στον ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Κωνσταντίνο Ζέρβα, μετά τις δύο ανακοινώσεις του, στις οποίες έκανε λόγο για απευθείας αναθέσεις στη Διεύθυνση Πολιτισμού.

Ο κ. Ζέρβας έθετε σειρά ερωτημάτων για τις διαδικασίες που ακολουθούνται όσον αφορά τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και φεστιβάλ και την απευθείας ανάθεσή τους σε εταιρείες. Αφορμή στάθηκε e-mail που κατά λάθος στάλθηκε σε δημοτικούς συμβούλους και στο οποίο καταγραφόταν η στιχομυθία μεταξύ υπαλλήλου του Τμήματος Διοργάνωσης Εκδηλώσεων και Φεστιβάλ του Δήμου κι ενός υποψήφιου αναδόχου παροχής υπηρεσιών.

Η κ. Χρυσίδου στην απάντησή της έκανε λόγο για πολιτική ηθική, την οποία κάποιοι δεν την γνωρίζουν. Σημείωσε ότι ο κ. Ζέρβας αγνοεί τον κίνδυνο ενδεχόμενης μήνυσης τόσο από τους καλλιτέχνες για τις υποτιμητικές εκφράσεις που χρησιμοποιεί, όσο και από την πλευρά του δήμου καθώς θίγονται πολλές υπηρεσίες.

Απαντώντας για τα περί απευθείας αναθέσεων, η κ. Χρυσίδου ξεκαθάρισε ότι ακόμα και ο νομοθέτης αναγνωρίζει τη μοναδικότητα των καλλιτεχνικών εργασιών και υπηρεσιών.

«Σε κάθε δημοτικό συμβούλιο κρίνεται η διοίκηση για τις απευθείας αναθέσεις. Θα το ξέρετε και ως αντιδήμαρχος που διατελέσατε ότι οι καλλιτεχνικές εργασίες, αν και δεν κάνετε τέτοιες εσείς, ότι περιβάλλονται από μια μοναδικότητα, η οποία δεν αποτιμάται και δεν απαξιώνεται με τίτλους, που χρησιμοποιείται όπως ‘’εξαιρετικές αποκλειστικότητες’’ και  ''καλλιτέχνες αμφίβολης αναγνωσιμότητας''», τόνισε η κ. Χρυσίδου.

Όπως είπε η αρμόδια αντιδήμαρχος, «ο Πολιτισμός είναι ένα κεφάλαιο που όλοι θέλουν να χρησιμοποιούν για να παίρνουν κάτι από τους καλλιτέχνες». Ωστόσο, η κ. Χρυσίδου, ανέφερε ότι «δεν είναι όλοι ικανοί για να μπορούν να έχουν πρόταση, θέση και κρίση για το εάν είναι καλός κάποιος».

«Πόσο μάλλον ένας πολιτικός μηχανικός (σσ επαγγελματική ιδιότητα του κ. Ζέρβα), με όση γνώση και κουλτούρα και να διαθέτει, δεν είναι αυτός που θα προσλάβεις ή θα αναθέσεις για να σου κάνει ένα φεστιβάλ Πολιτισμού ή θα σου εκτιμήσει ένα έργο τέχνης. Δεν μπορεί και ο κ. Ζέρβας μέσα από την καλλιέργεια και την επαγγελματική του εμπειρία, να εκτιμήσει εάν αυτοί οι καλλιτέχνες είναι καλοί ή όχι», υπογράμμισε η κ. Χρυσίδου, σημειώνοντας πως δεν μπορεί ο κ. Ζέρβας να θυσιάζει μια ολόκληρη Διεύθυνση επειδή εστάλη ένα λάθος email.

«Η πόλη ξέρει και τον ίδιο και εμένα. Ξέρει κατά πόσο αναθέτω σε φιλαράκια μου. Εάν δεν το αναγνωρίζει ο ίδιος, το αναγνωρίζει όλη η πόλη το έργο που γίνεται», κατέληξε η αρμόδια αντιδήμαρχος.