Skip to main content

Απαισιόδοξος για το οικονομικό μέλλον της Ευρώπης ο Σταρκ

Υιοθετώντας ένα πακέτο διάσωσης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ώστε να αποφευχθεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης, το μόνο που κάναμε είναι να κερδίσουμε χρόνο και τίποτα περισσότερο, δήλωσε ο επικεφαλής ο
Υιοθετώντας ένα πακέτο διάσωσης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, προκειμένου να αποφευχθεί η μετάδοση της ελληνικής κρίσης και σε άλλα κράτη της ζώνης του ευρώ, το μόνο που κάναμε είναι να κερδίσουμε χρόνο, τίποτα περισσότερο, δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Γιούργκεν Στάρκ.

Όταν οι αγορές τρελαίνονται, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες. (...) Οι πολιτικοί χρειάστηκε να λάβουν ταχέως μέτρα για να σταματήσουν το συντομότερο δυνατόν οι αρνητικές εξελίξεις, εξηγεί σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Όμως όταν ρωτήθηκε για την αποτελεσματικότητα του ίδιου του σχεδίου, ο κ. Στάρκ εκτίμησε ότι «το μόνο που κάναμε είναι να κερδίσουμε χρόνο, τίποτα περισσότερο. Όλα αυτά θα παραμείνουν χωρίς αποτέλεσμα, χωρίς μεταρρύθμιση των οικονομιών της ευρωζώνης και χωρίς σχέδια εξοικονόμησης», υποστηρίζοντας παράλληλα ότι η διαδικασία των κυρώσεων εναντίον των κρατών που παραβιάζουν τους όρους του Συμφώνου Σταθερότητας πρέπει να αποπολιτικοποιηθεί.

Αναφέρει μάλιστα το παράδειγμα της κυβέρνησης του Γκέρχαρντ Σρέντερ, η οποία κατάφερε να γλιτώσει από μια διαδικασία για παραβίαση του Συμφώνου Σταθερότητας το 2003, χάρη σε πολιτικές πιέσεις, ως έναν από τους παράγοντες που οδήγησαν στην καταστροφή της δημοσιονομικής πειθαρχίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο κ. Στάρκ υπερασπίστηκε την ανεξαρτησία της ΕΚΤ, διαβεβαιώνοντας ότι δεν υπήρξε καμία πολιτική πίεση προς το ίδρυμα, όταν αυτή ανέφερε πρόσφατα ότι έτοιμη να αγοράσει ομόλογα του δημοσίου. «Η ανεξαρτησία μας δεν έχει επηρεαστεί», κρίνει, τονίζοντας ότι πρόκειται για μέτρα «προσωρινά που θα είναι νόμιμα στη χειρότερη περίπτωση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, και τα οποία πρέπει να επαναξιολογούνται διαρκώς».