Skip to main content

Απαγορεύτηκε για λόγους ασφαλείας το Gay Pride στην Κωνσταντινούπολη

Το γραφείο του κυβερνήτη ανακοίνωσε πως οι διοργανωτές της παρέλασης δεν κατέθεσαν την αρμόδια αίτηση ενώ είχαν σημειωθεί ήδη αρκετές αντιδράσεις

Τη διεξαγωγή της παρέλασης περηφάνειας, που αναμενόταν να διεξαχθεί την Κυριακή στην πόλη απαγόρευσαν για ακόμη μία χρονιά οι τουρκικές Αρχές επικαλούμενες λόγους ασφαλείας.

Το γραφείο του κυβερνήτη ανακοίνωσε ότι ο χώρος που είχε προγραμματιστεί να γίνει η παρέλαση, η πλατεία Ταξίμ, δεν προβλέπεται για διαδηλώσεις -αγνοώντας ότι εκεί έχουν γίνει οι πιο μεγάλες και επεισοδιακές διαδηλώσεις στη χώρα. Επιπλέον, στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι οι διοργανωτές της παρέλασης δεν κατέθεσαν την αρμόδια αίτηση ενώ επισημαίνεται ότι είχαν σημειωθεί αρκετές αντιδράσεις κατά της παρέλασης. Επομένως η απαγόρευση γίνεται «για το καλό των διαδηλωτών και των κατοίκων της Κωνσταντινούπολης», όπως υπογραμμίζει.

Πράγματι υπήρξαν απειλές από ακροδεξιά και εθνικιστική ομάδα που αντιδρούσε κατά της γιορτής.

Η τελευταία παρέλαση περηφάνιας στην πόλη έγινε τον Μάρτιο του 2014 συγκεντρώνοντας 100.000 άτομα και έμεινε στην ιστορία ως μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας στον μουσουλμανικό κόσμο. Την επόμενη χρονιά, το 2015, η παρέλαση δεν ολοκληρώθηκε, κατέληξε σε σύγκρουση ακτιβιστών με αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες διασκόρπισαν τους διαδηλωτές με ρίψεις νερού. Εκτοτε οι Αρχές κάθε χρόνο απαγορεύουν τη διεξαγωγή της.