Skip to main content

ΑΠ: Παραπομπή Διοικητή και γιατρών για τα ακριβά υλικά στο Ιπποκράτειο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η πράξη τελέστηκε τη χρονική περίοδο 2008-2009 και η ζημιά για το νοσηλευτικό ίδρυμα υπολογίζεται σε 2,7 εκατ. ευρώ.

Υπέρ του εισαγγελέα τάχθηκε Άρειος Πάγος στην υπόθεση με παραγγελίες υγειονομικών υλικών, στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης, από προμηθεύτριες εταιρείες, χωρίς σύμβαση και σε τιμές υψηλότερες των συμβατικών.

Ο εισαγγελέας πρότεινε προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης να δικαστούν για απιστία στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ο πρώην διοικητής και δύο πρώην διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου.

Το δικαστικό συμβούλιο όμως έκρινε ότι πρέπει να παραπεμφθεί  μόνο ο πρώην διοικητής του "Ιπποκράτειου" και απήλλαξε τους δύο γιατρούς. Ακολούθως, ο ίδιος εισαγγελέας άσκησε αναίρεση ζητώντας να την παραπομπή και των άλλων δύο κατηγορουμένων.

Τελικά το ανώτατο ποινικό δικαστήριο αποφάσισε ότι πρέπει να παραπεμφθούν και να δικαστούν και οι τρεις. Έκανε δεκτή της αίτηση του εισαγγελέα για την αναίρεση του βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης. Η υπόθεση θα κριθεί ξανά από το ίδιο συμβούλιο με άλλη σύνθεση δικαστών.

Η υπόθεση αφορά παραγγελίες υγειονομικών υλικών -όπως μοσχεύματα και άλλα υλικά ορθοπεδικών και νευροχειρουργικών επεμβάσεων, διεγέρτες νεύρων, αιμοστατικά, κ.ά.- από έξω - συμβατικές προμηθεύτριες εταιρείες, σε τιμές υψηλότερες απ' αυτές των συμβατικών εταιρειών. Δεν τηρήθηκε  η  προβλεπόμενη διαδικασία προμήθειας υγειονομικών υλικών ενώ τα τακτικά  περιστατικά χαρακτηρίζονταν επείγοντα.

Όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο η πράξη τελέστηκε τη χρονική περίοδο 2008-2009 και η ζημιά για το νοσηλευτικό ίδρυμα  υπολογίζεται σε 2,7 εκατ. ευρώ. Η ποινική διαδικασία κινήθηκε ύστερα από μήνυση προμηθεύτριας εταιρείας.