Skip to main content

Απ’ ευθείας αναθέσεις σε... «φίλους» του ΣΥΡΙΖΑ από τον ΟΣΕΘ

Συμπτωματικά οι τρεις ανάδοχοι του Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης, συνδέονται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι απαντά η διοίκηση του ΟΣΕΘ.

Του Νίκου Ηλιάδη

Τρεις συμβάσεις με τη μέθοδο της απ’ ευθείας ανάθεσης αποφάσισε να συνάψει ο νεοσύστατος Οργανισμός Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης Α.Ε. (μετεξέλιξη του ΣΑΣΘ). Παρότι η διαδικασία είναι νομότυπη, καθώς τα ποσά δεν είναι μεγάλα και συνεπώς δύναται να χρησιμοποιηθεί η μέθοδος της απ’ ευθείας ανάθεσης, εντούτοις φαίνεται πως εγείρονται θέματα ηθικής τάξεως καθώς και οι τρεις ανάδοχοι τυγχάνει να συνδέονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, με τον ΣΥΡΙΖΑ. Η προέγκριση των τριών συμβάσεων, τις οποίες αποκαλύπτει σήμερα η Voria.gr, αποφασίστηκαν στη συνεδρίαση του δ.σ. του ΟΣΕΘ Α.Ε. στις 4 Δεκεμβρίου και αφορούν τα ακόλουθα:

1. Η πρώτη σύμβαση αφορά «τη λογιστική και φοροτεχνική παρακολούθηση και την τακτοποίηση λογιστικών, φορολογικών και ασφαλιστικών εκκρεμοτήτων του πρώην ΣΑΣΘ σε σχέση με τον ΟΑΣΘ, με υπηρεσίες του δημοσίου και με τα ασφαλιστικά ταμεία». Όπως αναφέρεται στη σχετική εισήγηση προς το διοικητικό συμβούλιο του ΟΣΕΘ Α.Ε. «λόγω της έλλειψης σχετικής στελέχωσης του ΟΣΕΘ και λόγω της ύπαρξης δεσμευτικών προθεσμιών σε σχέση με τις προαναφερόμενες υποχρεώσεις του Οργανισμού είναι απαραίτητη η άμεση ανάθεση του αντικειμένου μέσω παροχής υπηρεσιών». Το έργο το οποίο αναλαμβάνει ο ανάδοχος αφορά την απογραφή της περιουσίας του ΣΑΣΘ, καθώς και τη λογιστική και φοροτεχνική υποστήριξη του ΟΣΕΘ Α.Ε. Η διάρκεια της σύμβασης είναι έως τον Ιούνιο του 2018 και το κόστος της ανέρχεται σε 16.740 ευρώ. Το έργο ανατέθηκε σε φοροτεχνικό γραφείο της Θεσσαλονίκης το οποίο ανήκει σε πρόσωπο που είχε διοριστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Απρίλιο στο δ.σ. προβληματικής κρατικής επιχείρησης. Δείτε εδώ.

2. Η δεύτερη σύμβαση αφορά την παροχή υπηρεσιών για τη σύνταξη του Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΟΣΕΘ Α.Ε. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 12.152 ευρώ. Το έργο ανατέθηκε σε εταιρεία συμβούλων με την οποία συνδέεται υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος διετέλεσε μάλιστα για ένα διάστημα και επικεφαλής κρατικής εταιρείας, διορισμένος από το κυβερνών κόμμα. Δείτε εδώ.

3. Η τρίτη σύμβαση αφορά την παροχή νομικών υπηρεσιών σχετικά με το εάν ο ΟΣΕΘ Α.Ε. δύναται να προχωρήσει στη μονιμοποίηση των δέκα πρώην συνεργατών του ΣΑΣΘ. Το κόστος της σύμβασης ανέρχεται σε 11.160 ευρώ και το έργο ανατέθηκε σε πολύ γνωστό δικηγορικό γραφείο του οποίου προΐσταται προβεβλημένος εργατολόγος, καθηγητής του ΑΠΘ, φίλα προσκείμενος προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Στα ανωτέρω ποσά συμπεριλαμβάνεται και ο ΦΠΑ. Δείτε εδώ.

Συμβάσεις εκ των υστέρων

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr κατά την παρουσίαση των τριών συμβάσεων για έγκριση προς τα μέλη του δ.σ. του ΟΣΕΘ Α.Ε. οι επικεφαλής του Οργανισμού ανέφεραν ότι είχαν απευθυνθεί και σε άλλα γραφεία και διαβεβαίωσαν ότι οι συγκεκριμένες προσφορές ήταν οι καλύτερες. Ωστόσο, δεν παρουσίασαν κανένα σχετικό στοιχείο (ονόματα εταιρειών, οικονομικές προσφορές), από την έρευνα αγοράς που είχαν κάνει. Μάλιστα, ειδικά για την τρίτη σύμβαση περί παροχής νομικών υπηρεσιών, ειπώθηκε προς τα μέλη του δ.σ. του ΟΣΕΘ Α.Ε. ότι το γραφείο στο οποίο ανατέθηκε τελικά το έργο είχε ετοιμάσει ήδη ένα προσχέδιο προτάσεων. Δηλαδή, της τυπικής έγκρισης της σύμβασης είχε προηγηθεί η προφορική ανάθεση του έργου στο εν λόγω γραφείο. Κάτι ανάλογο συνέβη και με την φοροτεχνική εταιρεία, στελέχη της οποίας συνεργάζονται εδώ και καιρό με τον ΟΣΕΘ Α.Ε., παρότι δεν υπήρχε απόφαση για την ανάθεση του έργου. Για το λόγο αυτό άλλωστε η σύμβαση προβλέπει αναδρομική  ισχύ από τον περασμένο Αύγουστο.

Η θέση του Κ. Αμπατζά

Ερωτηθείς για το θέμα ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ Α.Ε. Κώστας Αμπατζάς δήλωσε στη Voria.gr ότι «υπήρξε προέγκριση των συμβάσεων» και πως η υπογραφή τους θα γίνει το προσεχές διάστημα. Ανέφερε πως «τηρήθηκαν όλες οι νόμιμες διαδικασίες» και εξήγησε πως πριν από την επιλογή των αναδόχων προηγήθηκε έρευνα αγοράς από την οποία προέκυψε ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες ήταν οι φθηνότερες και οι καλύτερες. Υπογράμμισε, δε, πως οι αποφάσεις ελήφθησαν «με ομοφωνία των παρόντων», εξαιρουμένων δηλαδή όσων εξέφρασαν τη διαφωνία τους δια της αποχής.