Skip to main content

Ανύπαρκτη η Πρωτοβάθμια περίθαλψη στην Ελλάδα...

Η πολιτεία, υπεύθυνη για τη χάραξη της πολιτικής υγείας.
Οι περισσότεροι Έλληνες πολίτες βιώνουν μια απαράδεκτη κατάσταση στο χώρο της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης με χαμηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, στο ΙΚΑ - για παράδειγμα - ταλαιπωρία, μεγάλες λίστες αναμονής, ουρές, έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, τόσο στα πολυϊατρεία όσο και στα Κέντρα Υγείας.

 Οι υπηρεσίες υγείας του ΙΚΑ - και, δευτερευόντως, άλλων ταμείων - έχουν απαξιωθεί στη συνείδηση των ασφαλισμένων με αποτέλεσμα τη μεγάλη διαρροή του οικογενειακού εισοδήματος προς την ιδιωτική αγορά υγείας.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση σήμερα, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι πολίτες στερούνται του δικαιώματος ελεύθερης επιλογής γιατρού και οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες υγείας οδηγούν τους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ να προσφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς, με δικά τους έξοδα.

Η ταλαιπωρία γίνεται μεγαλύτερη όταν υπάρχουν επείγοντα περιστατικά και, τελικά, η έλλειψη οργανωμένου συστήματος επείγουσας Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης, δυστυχώς στοιχίζει ακόμη και σε ανθρώπινες ζωές. Ο κάθε ασφαλιστικός οργανισμός αποφασίζει το δικό του σύστημα πρωτοβάθμιας περίθαλψης που θα εφαρμόσει, στα πλαίσια ενός καθαρά ασφαλιστικού κεντρικού συστήματος πρωτοβάθμιας περίθαλψης.

Έτσι με την πάροδο του χρόνου αναπτύχθηκε στη χώρα μας ένα φαινόμενο μοναδικό σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ασφαλιστικά ταμεία να παράγουν μόνα τους υπηρεσίες υγείας. Σε όλες αυτές τις χώρες, η αρχή που εφαρμόζεται είναι τα ασφαλιστικά ταμεία να αγοράζουν υπηρεσίες υγείας από ένα σύστημα που οργανώνεται από την πολιτεία και εποπτεύεται από αυτή.

 Η πολιτεία, υπεύθυνη για τη χάραξη της πολιτικής υγείας, ενώ θα έπρεπε να καθορίσει ένα θεσμικό πλαίσιο υποχρεώσεων των ασφαλιστικών φορέων, περιορίζεται μόνο στο να καλύπτει τα ελλείμματα που οι αποφάσεις των ασφαλιστικών ταμείων δημιουργούν.

 Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι τα προβλήματα, οι στρεβλώσεις και οι ελλείψεις στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη επιδρούν έντονα και αρνητικά και στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλή ποιότητα υπηρεσιών υγείας με ιδιαίτερα υψηλό κόστος, τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη.