Skip to main content

Αντωνούδης: Χωρίς αναπτυξιακό σχέδιο ο δήμος Πυλαίας Χορτιάτη

Ο επικεφαλής της παράταξης «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη άσκησε έντονη κριτική στην διοίκηση και τον δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη.

«Δεν έχουμε δει ακόμη ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης για τον Δήμο μας. Μόνο αποσπασματικά έργα, οι ανισότητες ανάμεσα στις Δημοτικές Ενότητες διευρύνονται, δεν υπάρχει σχεδιασμός και ένα Τοπικό Σχέδιο Ανάπτυξης του Δήμου», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα ο Απόστολος Αντωνούδης, επικεφαλής της παράταξης «Δίκτυο Ενεργών Πολιτών» του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη.  

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την διοίκηση και τον νυν δήμαρχο Ιγνάτιο Καϊτεζίδη λέγοντας: «Προβλήματα σε Δημόσιους χώρους, σε κινητικότητα πολιτών παραμένουν χωρίς να υπάρχει η βούληση να συγκρουστεί με συμφέροντα και να δώσει λύσεις. Στον τομέα του πολιτισμού εκδηλώσεις μόνο επικοινωνιακού χαρακτήρα. Στη σχολική στέγη τεράστιες χρόνιες ελλείψεις  χάνοντας ευκαιρίες αξιοποίησης προγραμμάτων και μελετών, στην καθαριότητα αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην δημιουργία πράσινων σημείων με κίνδυνο τα επόμενα χρόνια να βρεθούμε μπροστά σε αυξήσεις Δημοτικών τελών».

Από την πλευρά του ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Αντωνόπουλος τόνισε ότι «η τακτική του ΔΙΚΤΥΟΥ είναι η δημιουργική αντιπολίτευση για αυτό έχουμε συμβάλει στη λύση και διευθέτηση μια σειράς θεμάτων όπως την απόδοση του στρατοπέδου στο Χορτιάτη, την επέκταση του φυσικού αερίου στο Φίλυρο και στο Χορτιάτη, την έγκριση του Πολεοδομικού Σχεδίου Πυλαίας, την αγορά του ακινήτου για το Μουσείο Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη κ.α Γίνεται έντονη κριτική για την αποτυχία της Διοίκησης του Δήμου για τη σχολική στέγη και την κοινωνική πολιτική. Στο επόμενο διάστημα θα παρθούν πρωτοβουλίες για τη δημιουργία μιας μεγάλης παράταξης που θα διεκδικήσει το Δήμο στις επόμενες εκλογές».

Στη συνέχεια ο κ. Αντωνούδης  έδωσε στη δημοσιότητα τον απολογισμό  της  δράσης της παράταξης που αφορούν το δύο τελευταία χρόνια και ακολούθησαν ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους  τόσο για θέματα του δήμου όσο και για τα θέματα της «Εγνατίας οδού» μιας και όπως είναι γνωστό ο κ. Αντωνούδης  είναι και πρόεδρος της “Εγνατίας Οδού Α.Ε.”

Για το κομμάτι των τεσσάρων χιλιομέτρων της Χαλκιδικής  είπε: «Είναι πραγματικά ζήτημα ημερών. Εμείς έχουμε προγραμματίσει στις 15 Ιουνίου να έχει τελειώσει».

Για τα διόδια δήλωσε: «Εμείς λέμε ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν διόδια μετωπικά. Θα πάμε σε αναλογικά διόδια γιατί τα χρήματα για τη συντήρηση και τη λειτουργία του δρόμου θα πρέπει να πληρώνονται από τους χρήστες των δρόμων δίκαια. Αξίζει να σημειωθεί όμως ότι το αντίτιμο χρηματικό ποσό των διοδίων της Εγνατίας Οδού είναι λιγότερο από το μισό των υπόλοιπων διοδίων της Ελλάδας» κατέληξε ο Απόστολος Αντωνούδης.



Απολογισμός 2,5 χρόνων

Σύμφωνα με την ανακοίνωση:

1.    Παράγκες- εκδήλωση (Ιανουάριος 2016) ήδη κατάρτιση master plan και υποβολή τους στο ΤΕΘΑ και ΥΕΑ. Παρακολουθούμε την εξέλιξή του και είμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της παραχώρησης 180 στρ στην Δημοτική Κοινότητα του Χορτιάτη για κοινωφελείς σκοπούς από τον απαλλοτριωμένο χώρο του στρατοπέδου
2.    Ορεινός όγκος Χορτιάτη- εκδήλωση ( 2016) ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος και του φυσικού πλούτου της περιοχής με ταυτόχρονη πρόταση υποστήριξης της τοπικής οικονομίας
3.    Πρόκληση Δημοτικού Συμβουλίου για Σχολική Στέγη, πλαισιώθηκε από πολλούς φορείς
4.    Υπόδειξη αγοράς οικοπέδου για δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στο Χορτιάτη
5.    Διορθώσεις-προσθήκες στο Λεύκωμα του Δήμου για την ιστορία των κοινοτήτων του δήμου
6.    Αρχή θητείας μας: κατάθεση Προτάσεων Πολιτισμού στην αντιδήμαρχο και στην Επιτροπή Πολιτισμού, από τις οποίες υλοποιήθηκαν οι ακόλουθες:

Α.  Κινηματογραφική Λέσχη Φιλύρου, φέτος 2ος χρόνος λειτουργίας
Β. Θεατρική Εβδομάδα στο δάσος Φιλύρου, φέτος 2ος χρόνος παρουσιάσεων
Γ. Θεατρικό για Ολοκαύτωμα Χορτιάτη, για  10 μέρες τον Σεπτέμβριο του ’15 η ομάδα ΛΗΝΟΣ παρουσίασε το έργο και για μία μέρα το ’16-  και υπό την αιγίδα του Δήμου.
Δ. Αναμόρφωση χώρου Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Χορτιάτη, συμβάλουμε ενεργά με επαφές στο Υπουργείο Πολιτισμού ώστε να δοθεί η έγκριση του. Υπάρχουν προβλήματα που γνωρίζει η διοίκηση του δήμου και οι αρμόδιοι υπάλληλοι  παρόλα αυτά δεν έγιναν οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να προχωρήσει η  έγκριση της μελέτης.
Ε. Φωτισμός ρωμαϊκού υδραγωγείου στον Χορτιάτη, προτάσεις  που παρόλο που ήταν απλές χωρίς  ιδιαίτερο κόστος  δεν έτυχαν  προσοχής.
Στ. Κοινωνικό Φροντιστήριο: μόνο με τη δική μας συμβολή συστήθηκε η Επιτροπή, καταθέσαμε προτάσεις για τη λειτουργία του.
Ζ. Κρατικό Θέατρο Β. Ελλάδας : προτείναμε και παραβρεθήκαμε στη συνάντηση Δημάρχου με Αναστασάκη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΚΘΒΕ, την υπογραφή σύμβασης μεταξύ δήμου και θεάτρου και στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα οι μαθητές των σχολείων του δήμου μας και τα μέλη των ΚΑΠΗ θα παρακολουθήσουν δωρεάν παραστάσεις του Κρατικού, ενώ κάποιες θα παρουσιαστούν και στις έδρες των χωριών του δήμου.
Η. Συμμετοχή και συνεργασία με το νέο Αντιδήμαρχο Πολιτισμού για την κατάρτιση του φετινού προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου.
Θ. Η συμμετοχή μας στην Επιτροπή Ολοκαυτώματος με ουσιαστικές προτάσεις που έχουν υιοθετηθεί από τη Διοίκηση του Δήμου. Αποτροπή  εμπλοκής ελληνογερμανικού  ταμείου για το μέλλον  στον Μαρτυρικό Χορτιάτη.
Ι. Οι προτάσεις μας-κάθε χρόνο- για τις Εκδηλώσεις Μνήμης στον Χορτιάτη , με σκοπό μόνο τη Μνήμη και το Σεβασμό
Κ. Συμμετοχή μας στην κίνηση κατοίκων Αγνάντι Φιλύρου για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην περιοχή
Λ. Συμμετοχή και οργάνωση κινητοποιήσεων και δικαίωση για κεραία στην Πυλαία

Μ. Η συμβολή μας-μέσω θεμάτων εκτός ημερησίας- στα δημοτικά συμβούλια σε ανάδειξη θεμάτων, που είχαν αποτέλεσμα:
1.    φώτα στο δρόμο Πεύκων-Φιλύρου
2.    Ασφαλής πρόσβαση μαθητών λυκείου Φιλύρου
3.    Αυξήσεις τιμολογίων στο νερό
4.    Όρια οικισμού Ασβεστοχωρίου
5.    Ουσιαστική παρέμβαση και πρόταση λύσης για τους κοινωφελείς χώρους που χάνονται στην Δημοτική ενότητα Πυλαίας λόγω αδυναμίας του Δήμου να αποζημιώσεις τους ιδιοκτήτες
6.    Ζητήματα καθημερινότητας: καθαριότητα, λαϊκή αγορά στο Πανόραμα, υπέρογκες δαπάνες και σπατάλη δημοτικών πόρων , απευθείας αναθέσεις, κανονισμός λειτουργίας Κοιμητηρίων, κανονισμός λειτουργίας αθλητικών χώρων του δήμου, αδυναμίες του « Καλλικράτη» ως προς τη συμμετοχή των πολιτών στις αποφάσεις
7.    αναδείξαμε το ζήτημα του κανονισμού κοιμητηρίων στον πρώην δήμο Χορτιάτη και ειδικά στο Φίλυρο.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του «Δικτύου Ενεργών Πολιτών» του Δήμου Πυλαίας Χορτιάτη Απόστολος Αντωνούδης, παρουσίασε το όραμα της παράταξης  για τον Δήμο τονίζοντας  ότι «Προτεραιότητα μας η καθημερινότητα του πολίτη» και εστιάστηκε σε 4 βασικούς άξονες:
 
1.Αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του Δήμου
Δήμος με παραλιακό μέτωπο 5,5 χλμ – ορεινό όγκο μοναδικό σε απόσταση 15 χλμ από το πολεοδομικό συγκρότημα – πολιτιστικό απόθεμα πλούσιο – ιστορικότητα μαρτυρικότητα
Δράσεις
Άμεσα αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχονται
α. από την κύρωση του ΓΠΣ Πυλαίας
β. από την επέκταση της γραμμής του ΜΕΤΡΟ προς το αεροδρόμιο
έτσι ώστε με επισπεύδοντα τη εταιρία  ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΑΕ να απελευθερωθούν οι χώροι διέλευσης από τον Δήμο με ταυτόχρονη μελέτη ήπιας αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου δημιουργώντας χώρους αναψυχής και αθλητισμού καθόλο το μήκος του
⦁    Μουσείο ολοκαυτώματος, προστασία του ορεινού όγκου από αυθαίρετες δράσεις και ανάδειξη ως περιαστικό δάσος με σημεία αιχμής την χλωρίδα, πανίδα, χωροθέτηση χρήσεων και καθορισμό δραστηριοτήτων   με ποδηλατικές, περιπατητικές διαδρομές, δημιουργία κέντρου πληροφόρησης, σύνδεση της πολιτιστικής διαδρομής (Ρωμαϊκό Υδραγωγείο, γεφύρι, ανεμόμυλοι, Βυζαντινή εκκλησία, χώρος παλιού μοναστηριού της Χορταΐτισσας των μνημείων βιομηχανικής κληρονομιάς και του μονοπατιού των παγοποιών και αξιοποίηση των υποδομών του ορεινού όγκου (καταφύγιο ορειβατών, χώρος κατασκήνωσης προσκόπων, αξιοποίηση κτιρίου ΕΟΣ, μέριμνας του Παπάφειου στον Εξοχικό οικισμό του Χορτιάτη. Λύση στο θέμα του πάρκου κεραιών που αποτελεί αισθητική πληγή αλλά και εκπέμπει  ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Εφαρμογή των Υπουργικών αποφάσεων για διασπορά τους  και ξήλωμα των παράνομων.
Χρηματοδοτικά εργαλεία: ΕΣΠΑ, ΕΛΕΝΑ.

2.    Ανάληψη πρωτοβουλιών για την βιώσιμη και ήπια ανάπτυξη.
⦁    Δημιουργία χώρων άθλησης και προετοιμασίας ομάδων σε αθλήματα βουνού.
⦁    Ενεργειακή αναβάθμιση (εξοικονόμηση πόρων, μείωση δημοτικών τελών) Ταμείο παρακαταθηκών και δανείων ή μέσω παραχώρησης)
⦁    Μονάδα επεξεργασίας αδρανών υλικών, προϊόντων κατεδάφισης, ξύλευσης (ΣΔΙΤ)
⦁    Δημιουργία μελισσοκομικού πάρκου
⦁    Ο Χορτιάτης έχει 1201 μέτρα υψόμετρο. Το γεγονός ότι απέχει 18χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης και το λιμάνι και 15χλμ από το Διεθνές αεροδρόμιο κατατάσσουν τον Χορτιάτη σε έναν υποψήφιο (ΜΟΝΑΔΙΚΟ με τέτοια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα) προορισμό που μπορεί να προσελκύσει ένα μεγάλο μέρος επισκεπτών. Σημαντικό μέρος υποδομών εξυπηρέτησης ήδη υπάρχει. Με δεδομένο λοιπόν ότι οι εκδρομείς της ημέρας είναι η ανερχόμενη δύναμη στην εποχή που ζούμε και ότι ο αθλητικός-περιπατητικός-φυσιολατρικός τουρισμός είναι ο Νο1 θεματικός τουρισμός στην Ευρώπη εμφανίζονται ξεκάθαρα μπροστά μας οι προοπτικές ανάπτυξης αυτού του τόπου. Αυτές οι δραστηριότητες σε όλη την Ευρώπη κρατούν ζωντανές τις τοπικές κοινωνίες, αλλά υπάρχουν και παραδείγματα εντός Ελλάδας (Αράχωβα, Καρπενήσι) που ζουν αποκλειστικά με την «εκμετάλλευση των ορεινών τους όγκων».

3.    Κοινωνική πολιτική
«Οι ελλείψεις σε κοινωνικές υποδομές είναι τεράστιες (παιδικοί σταθμοί, νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, γυμνάσια λύκεια, χώροι πολιτισμού). Το πολιτιστικό απόθεμα του Δήμου μας είναι τεράστιο και αποτελεί για μας προτεραιότητα η αξιοποίηση προγραμμάτων γι αυτό το σκοπό. Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής προτεραιότητα έχουν η δημιουργία νέων σχολείων μέσω ΣΔΙΤ.
Ο Δήμος μας πρέπει να είναι ανοιχτός και φιλικός σε δομές φιλοξενίας προσφύγων και όχι να δημιουργεί τεχνητά   εμπόδια στην φιλοξενία τους. Τέλος η αξιοποίηση των ερασιτεχνικών θεατρικών, μουσικών και άλλης μορφής τέχνης σχημάτων και ομάδων του Δήμου μας αποτελεί για μας πρώτη προτεραιότητα.
Αξιοποίηση των δυνατοτήτων, που προβλέπεται στο σχέδιο για την μεταρρύθμιση του Καλλικράτη, όπου θα παρέχεται η  δυνατότητα στους δήμους να αποφασίζουν για τις ευάλωτες ομάδες στα όρια του δήμου  και τους τρόπους στήριξης τους. Γενικά η κοινωνική ευαισθησία δεν χαρακτηρίζει την  διοίκηση του δήμου».
 
4.    Συγκοινωνιακό
«Αξιοποίηση της διέλευσης της γραμμής του ΜΕΤΡΟ από το Δήμο μας.
Αξιοποίηση της μελλοντικής στάσης της θαλάσσιας συγκοινωνίας (έργα υποστήριξης, εξασφάλιση πρόσβασης προς τη στάση και τον τουριστικό λιμένα)
Αξιοποίηση της δυνατότητας διέλευσης  γραμμής ΤΡΑΜ στην Δημοτική Ενότητα Πυλαίας μέσα από το σύμφωνο συνεργασίας  ΜΑΘ, ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ ΑΕ, ΣΑΣΘ με την Παγκόσμια τράπεζα.
Ο προσανατολισμός του Δήμου στα Δημόσια, μαζικά μέσα μεταφοράς αποτελεί προτεραιότητα μας» είπε ο Απόστολος Αντωνούδης  ολοκληρώνοντας την συνέντευξη τύπου.