Skip to main content

Αντωνοπούλου: Είμαστε εγκλωβισμένοι σε συντηρητικές πολιτικές

H Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε ένα πλαίσιο που σπρώχνει σε μη αναστρέψιμες συντηρητικές πολιτικές, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου στην ομιλία της στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο Συμμαχία ενάντια στη λιτότητα στην Ευρώπη που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, τόνισε τις συνέπειες αυτών των πολιτικών στην Ελλάδα, έχοντας μπει στον έβδομο χρόνο των μνημονίων, οι οποίες κατέληξαν σε εξαφάνιση του 1/4 της οικονομίας με 75 δισ. ευρώ λιγότερα, σε αύξηση της ανεργίας σε ποσοστό 11,5% και σε αύξηση του χρέους σχεδόν 40%.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η υπουργός τόνισε, η Ελλάδα έχει εγκλωβιστεί σε ένα πλαίσιο που σπρώχνει σε μη αναστρέψιμες συντηρητικές πολιτικές, σημειώνοντας ότι λόγω αυτού δεν μπορούν να εφαρμοστούν αριστερές πολιτικές, καθώς οι λύσεις που ψάχνονται προέρχονται μέσα από ιδιωτικές επενδύσεις.

"Η ιδέα άσκησης αντικυκλικής πολιτικής τίθεται εκτός συζήτησης και υπάρχει παγίωση μιας κατάστασης που αποδομεί τις συνθήκες που θα μπορούσαν να μας βγάλουν από την κρίση". Η Ράνια Αντωνοπούλου σημείωσε ότι είναι αναγκαίο να βρεθούν τακτικές που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη.

Αναφερόμενη στο θέμα της ανεργίας τόνισε ότι δεν προέρχεται από έλλειψη προσόντων των εργαζομένων και ότι για την αντιμετώπιση της απαιτούνται ενεργητικές πολιτικές. Η ακραία φτώχεια στην Ελλάδα, όπως ανέφερε έχει χτυπήσει σχεδόν τις μισές οικογένειες στην Ελλάδα. Επίσης, τόνισε ότι η ακραία φτώχεια δεν είναι αποτέλεσμα μόνο της ανεργίας, καθώς ακόμα και ένα 15% πενιχρά αμειβομένων εντάσσονται σε αυτήν.

Τα τρία σημαντικότερα θέματα που πρέπει να τεθούν για να βρεθούν λύσεις, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, είναι πρώτον το μακροοικονομικό περιβάλλον, δεύτερον το ζήτημα της διανομής και της αναδιανομής και τρίτο η σύνδεση των εργασιακών δικαιωμάτων και της αγοράς εργασίας με τη φτώχεια.

Τέλος, η Ράνια Αντωνοπούλου υπογράμμισε ότι οι λύσεις πρέπει να βρεθούν στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η κακή κατάσταση στην ελληνική οικονομία εν γένει, έχει συνέπειες και σε άλλες χώρες της Ευρώπης.