Skip to main content

Αντωνοπούλου: Η Κοινωνική Οικονομία οριζόντια στρατηγική προτεραιότητα

Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ) στην Τεχνόπολη.

«Για την κυβέρνηση μας, η Κοινωνική Οικονομία αποτελεί οριζόντια στρατηγική προτεραιότητα, γιατί μπορεί να συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, στην καταπολέμηση της ανεργίας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά, πρωταρχικά, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας στην παραγωγή και την εργασία».

Αυτό σημείωσε, μεταξύ άλλων, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, Ράνια Αντωνοπούλου, στο χαιρετισμό που απηύθυνε στα εγκαίνια της 1ης Έκθεσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ), που πραγματοποιείται από σήμερα έως τις 3 Νοεμβρίου, στην Τεχνόπολη.

«Η Έκθεση διοργανώθηκε συνεργατικά! Η Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, η ΓΓ Διαχείρισης Κοινοτικών και άλλων Πόρων, φορείς ΚΑΛΟ, όλοι μαζί εργάστηκαν και υποστήριξαν την προσπάθεια του υπουργείου Εργασίας να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τον κόσμο της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» τόνισε η κ. Αντωνοπούλου, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Στην Τεχνόπολη»- υπογράμμισε -«από σήμερα και μέχρι την Παρασκευή, περισσότερα από 150 εγχειρήματα από όλη την Ελλάδα, τα οποία αναπτύσσουν οικονομική δραστηριότητα, από την αγροτοδιατροφή και την ανακύκλωση μέχρι τον τουρισμό και την πληροφορική, για πρώτη φορά, εκθέτουν από κοινού τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους».

Όμως, σύμφωνα με την κ. Αντωνοπούλου, «σκοπός της Έκθεσης δεν είναι μόνο η παρουσίαση των δραστηριοτήτων της Κοινωνικής Οικονομίας στο ευρύ κοινό. Είναι και η δικτύωση των φορέων, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, η καταγραφή καλών πρακτικών, αλλά και η επαφή τους με τους εκπροσώπους των μεγάλων παραγωγικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας».

Στο σημείο αυτό, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, αρμόδια για την καταπολέμηση της ανεργίας, αναφέρθηκε και στο τι διαφοροποιεί την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, λέγοντας: «Στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία εργαζόμαστε, παράγουμε και καταναλώνουμε όχι με γνώμονα το κέρδος, αλλά, έχοντας ως αρχές τον αξιοπρεπή βιοπορισμό των συνεργαζομένων, την κοινωνική προσφορά, τη δημοκρατική συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ισότητα, με σεβασμό στον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία απευθύνεται σε όσους έχουν επιλέξει να ασκήσουν συνεργατική και συνεταιριστική επιχειρηματική δραστηριότητα με κοινωνική αξία, σε όσους έχουν απογοητευτεί από τα δυσμενή καθεστώτα εργασίας και θέλουν να επιλέξουν έναν εναλλακτικό τρόπο εργασίας και παραγωγής, στους άνεργους και τους νέους που έχουν ιδέες και προσόντα και δεν θέλουν να φύγουν στο εξωτερικό (brain drain), καθώς και στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, που η αγορά εργασίας αποκλείει».