Skip to main content

Αντισυνταγματικό το νομοσχέδιο για τις εκλογικές δαπάνες

Με ένσταση αντισυνταγματικότητας εκ μέρους του ΚΚΕ, με την οποία συμφώνησαν ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΛΑΟΣ, ξεκίνησε στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η επί της αρχής συζήτηση του ν/σ για τις εκλογικές δαπάνες.
Με ένσταση αντισυνταγματικότητας εκ μέρους του ΚΚΕ, με την οποία συμφώνησαν τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και ο ΛΑΟΣ, ξεκίνησε στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής, η επί της αρχής συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών, για τις εκλογικές δαπάνες συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές - και τον έλεγχό τους.

Βάση του σκεπτικού της ένστασης υπήρξε η πρόβλεψη των άρθρων 72 και 29 του Συντάγματος, ότι οι νόμοι που διέπουν τις εκλογικές δαπάνες των υποψηφίων βουλευτών και αιρετών για την τοπική αυτοδιοίκηση συζητούνται μονάχα στην Ολομέλεια. «Οριακά συνταγματική» χαρακτήρισε την εισαγωγή του νομοσχεδίου στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος.

«Να το αποσύρετε και να το ξαναφέρετε με τα χέρια κάτω και το κεφάλι επάνω!», αξίωσε από την κυβέρνηση ο Σπύρος Χαλβατζής (ΚΚΕ), ενώ ο Π. Λαφαζάνης ζήτησε από το προεδρείο της Βουλής να αναλάβει τις ευθύνες του, καθώς «δεν είναι δυνατόν να επιτρέπει συζητήσεις που παραβιάζουν ωμά και κυνικά το Σύνταγμα». Αντίστοιχες θέσεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Θανάσης Πλεύρης, κατηγορώντας την κυβέρνηση για «εμπαιγμό».

Ο προεδρεύων Γρηγόρης Νιώτης επικαλέστηκε τον Κανονισμό της Βουλής, σύμφωνα με τον οποίο, τα ζητήματα συνταγματικότητας των νομοσχεδίων λύνονται με ψηφοφορία, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, τόνισε πως το νομοσχέδιο αναφέρεται στις εκλογικές δαπάνες των συνδυασμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, «οι οποίοι αποτελούν ιδιαίτερες θεσμικές οντότητες. Το Σύνταγμα πουθενά δεν απαγορεύει την συζήτηση θεμάτων που αφορούν στους συνδυασμούς στα Θερινά Τμήματα της Βουλής - και αυτός είναι ο λόγος που η Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής δεν εξέφρασαν αντιρρήσεις συνταγματικότητας».

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Ραγκούσης υποσχέθηκε να επιφέρει αύριο αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου, που θα άρουν τις οποιεσδήποτε νομικές αμφισβητήσεις της υπερψήφισής του. Άλλωστε, «ειλικρινά, δεν έχουμε κανένα λόγο να συζητήσουμε ένα τέτοιο νομοσχέδιο το καλοκαίρι. Το αντίθετο συμβαίνει: Θα θέλαμε να συζητηθεί το νομοσχέδιο εν Ολομελεία. Δεν μπορούσαμε όμως νωρίτερα - έπρεπε να ψηφιστεί ο «Καλλικράτης». Και μετά, το επόμενο χρονικό ορόσημο, είναι η 4η Οκτωβρίου που θα ξεκινήσει η Ολομέλεια…».

Η ένσταση κρίθηκε με ψηφοφορία δι’ ανεγέρσεως, κατά την οποία οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας ψήφισαν υπέρ της συνέχισης της διαδικασίας.