Skip to main content

Αντισυνταγματική η κρυφή κάμερα

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η μετάδοση από την τηλεόραση εικόνας που έχει ληφθεί με κρυφή κάμερα είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμά
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την υπ’ αριθμ. 1213/2010 απόφασή της, έκρινε ότι η μετάδοση από την τηλεόραση εικόνας η οποία έχει ληφθεί με κρυφή κάμερα είναι αντίθετη στις συνταγματικές επιταγές και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Ειδικότερα, η κρυφή κάμερα παραβιάζει το δικαίωμα της προσωπικότητας, της διαφύλαξης του σεβασμού της προσωπικότητας και της αξίας του ανθρώπου και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ αναφέρει ότι το Σύνταγμα με το άρθρο 14, σε συνδυασμό με τα άρθρα 5 και 5Α, κατοχυρώνει «την ελευθερία εκφράσεως, βασική εκδήλωση της οποίας αποτελεί το δικαίωμα του καθενός να διαδίδει μέσω του Τύπου, της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης ειδήσεις, σχόλια και απόψεις (δικαίωμα του του πληροφορείν)».

Η Ολομέλεια απέρριψε την αίτηση του τηλεοπτικού σταθμού «Άλφα», με την οποία ζητούσε να ακυρωθούν αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης και του υπουργού Τύπου του 2002, με τις οποίες επιβλήθηκαν στον σταθμό πρόστιμα ύψους 200.000 ευρώ και ηθική κύρωση, συνιστάμενη στην υποχρέωση μετάδοσης σε τρία κεντρικά δελτία της πληροφορίας ότι του επιβλήθηκε πρόστιμο.

Τα πρόστιμα επιβλήθηκαν για εκπομπές του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, που αφορούσαν τον τέως βουλευτή του ΠαΣοΚ Αλ. Χρυσανθακόπουλο. Κατά τις εκπομπές αυτές προβλήθηκαν βίντεο που λήφθηκαν με κρυφή κάμερα και παρουσίασαν τον Χρυσανθακόπουλο να εισέρχεται σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στην Πάτρα και να παίζει φρουτάκια. Το διάστημα εκείνο ο Χρυσανθακόπουλος ήταν πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που είχε ζητήσει την απόσυρση όλων των τυχερών παιχνιδιών.