Skip to main content

Αντισυνταγματική η αλλαγή του τρόπου επιλογής δικαστών από το ΣτΕ

Αντισυνταγματική έκρινε τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, για το νέο τρόπο επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου τ
Αντισυνταγματική έκρινε τη νομοθετική ρύθμιση του υπουργού Δικαιοσύνης Χάρη Καστανίδη, για το νέο τρόπο επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, η Διοικητική Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με πλειοψηφία 31 υπέρ έναντι 10 κατά.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η οποία έχει δοθεί για διαβούλευση, μέσω της Βουλής θα γίνεται η επιλογή των προέδρων του Συμβουλίου της Επικρατείας, του Αρείου Πάγου, του Ελεγκτικού Συνεδρίου, όπως και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, του Γενικού Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου και του Γενικού Επιτρόπου των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Ειδικότερα, για την επιλογή των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, το υπουργικό συμβούλιο θα προεπιλέγει έξι ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς που έχουν τα τυπικά προσόντα χωρίς να λαμβάνει υπόψιν της την αρχαιότητα. Ο κατάλογος των έξι θα διαβιβάζεται στη διάσκεψη των 22 προέδρων της Βουλής, η οποία θα εκφράζει θετική γνώμη για τους τρεις από τους έξι υποψηφίους και αφού προηγουμένως καλέσει σε ακρόαση και τους έξι. Η γνώμη της διάσκεψης θα εκφράζεται με ομοφωνία ή με πλειοψηφία τουλάχιστον 4/5 των μελών της. Στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίζει, λαμβάνοντας υπόψη τη γνώμη της διάσκεψης των προέδρων της Βουλής.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι ο νέος τρόπος επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι αντίθετος στο άρθρο 90, παράγραφοι 5 και 6 του Συντάγματος, καθώς το Σύνταγμα παρέχει τη δυνατότητα επιλογής των ηγεσιών των Ανωτάτων Δικαστηρίων μόνον στην εκτελεστική εξουσία, δηλαδή το υπουργικό συμβούλιο. Mε τη νέα ρύθμιση, όμως, στην υπηρεσιακή αξιολόγηση των δικαστών επιχειρείται η παρείσφρηση μιας άλλης εξουσίας, αυτής της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, ανεξαρτήτως εάν η γνώμη της δε δεσμεύει θεωρητικά το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρθηκε κατά την Ολομέλεια του ΣτΕ.

Ακόμη, η Ολομέλεια του ΣτΕ ασχολήθηκε και με το ζήτημα της υποχρεωτικής ακρόασης των κρινόμενων δικαστών από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής και διατυπώθηκαν σοβαρές επιφυλάξεις. Η μειοψηφία υποστήριξε την άποψη ότι το Σύνταγμα αφήνει περιθώρια στο νομοθέτη να θεσπίσει ειδική διαδικασία επιλογής των δικαστών που θα στελεχώσουν τα Ανώτατα Δικαστήρια, αρκεί αυτή να μην δεσμεύει το υπουργικό συμβούλιο. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου θα συνεχίσει τη συνεδρίασή της μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, για να εξετάσει το δεύτερο σκέλος του νομοσχεδίου που αφορά σε επαναφορά του αυτοδιοικήτου στα 14 μεγάλα δικαστήρια και εισαγγελίες της χώρας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάρης Καστανίδης, μόλις πληροφορήθηκε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ, δήλωσε: «Η ουσία του θέματος είναι ότι ορισμένοι ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί αρνούνται την πιθανότητα να προσέρχονται για ακρόαση ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων. Αλλά ένας ανώτατος δικαστικός λειτουργός, προοριζόμενος για την ηγεσία των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας, τι έχει να φοβηθεί ή να αποκρύψει, προσερχόμενος ενώπιον του πιο αντιπροσωπευτικού οργάνου της πολιτείας μας; Για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου ελληνικού κράτους κυβέρνηση αναλαμβάνει να ρυθμίσει, και μάλιστα υπό τους αυστηρούς περιορισμούς του ισχύοντος Συντάγματος, την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης επιδιώκοντας την ευρύτερη δυνατή δημοκρατική νομιμοποίηση με τη συμμετοχή της Βουλής των Ελλήνων.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με τη σημερινή έκφραση γνώμης αφίσταται της ιστορικής παράδοσης του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας και παραμένει μακριά από το λαϊκό αίσθημα. Βεβαίως, η γνώμη του ΣτΕ είναι μια από τις πολλές που διατυπώνονται κατά τη διάρκεια της διαβούλευσης και προφανώς δε δεσμεύει ούτε την κυβέρνηση ούτε τη Βουλή των Ελλήνων. Άλλωστε, η Βουλή των Ελλήνων κατά την άσκηση του νομοθετικού έργου της αποφαίνεται κυριαρχικώς και επί θεμάτων αντισυνταγματικότητας».