Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Τι αναφέρει πηγή που έχει γνώση των εξελίξεων, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο CNBC, για τους σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Έως την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, όπως επεσήμανε πηγή, η οποία έχει γνώση των εξελίξεων, μιλώντας στο αμερικανικό πρακτορείο CNBC.

«Η επιστροφή στις αγορές πιθανώς θα πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, καθώς η Αθήνα περιμένει τη συνεδρίαση του ΔΝΤ και την έκθεση του S&P» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη θα συγκληθεί το εκτελεστικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προκειμένου να εγκρίνει τη συμμετοχή -χωρίς χρηματοδότηση- του Ταμείου στο τρέχον πρόγραμμα βοήθειας, αλλά και να συζητήσει τις προοπτικές βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Για την Παρασκευή είναι προγραμματισμένη η αναθεωρημένη έκθεση του Standard & Poor’s για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Όπως αναφέρει το CNBC, η γνώμη του Ταμείου για το ελληνικό σχέδιο διάσωσης είναι κρίσιμη, δεδομένου ότι έχει υποσχεθεί να συμβάλει στην οικονομική διάσωση, αν και δεν έχει πει μέχρι στιγμής κατά πόσο. Το ΔΝΤ έχει υπάρξει μάλιστα θερμός υποστηρικτής του να καταστεί το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν επίσης επιρροή στον τρόπο με τον οποίο αντιδρούν οι παγκόσμιοι επενδυτές στις εκδόσεις ελληνικών ομολόγων. Η S&P επιβεβαίωσε στο CNBC ότι πρόκειται να συζητήσει την κατάσταση της Ελλάδας την Παρασκευή, αλλά δεν μπορεί να αποκαλύψει εάν θα υπάρξει αναβάθμιση της αξιολόγησης.

Να σημειωθεί ότι, μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο των τελευταίων οκτώ ετών, με την απόδοση του 2ετούς ομολόγου να κινείται στα επίπεδα του 3,4% και του 10ετούς ομολόγου στα επίπεδα του 5,2%.