Skip to main content

Αντίστροφη μέτρηση για μια μεγάλη παραγγελία

Μέχρι την Παρασκευή η τελική εισήγηση του Πενταγώνου προς το Μέγαρο Μαξίμου για την αγορά της κορβέτας

Ενδεχομένως, έως το τέλος αυτής της άλλης εβδομάδας να αποφασισθεί ο τύπος της κορβέτας που θα αγοράσει το Πολεμικό Ναυτικό. Η τελική εισήγηση του Πενταγώνου προς το Μαξίμου θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα έως την Παρασκευή. Η εκκρεμότητα που απομένει σ' αυτή την περίπτωση είναι ότι δεν έχει οριστεί ακόμα η τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ για φέτος. Όπου και θα επικυρωθεί η - όποια – απόφαση, μετά την χθεσινή αναβολή. Αλλά λογικά κι αυτό είναι απλώς θέμα χρόνου για να γίνει, πλέον. Από την άλλη, όμως, ίσως γι' αυτό και το λόμπινγκ των βασικών διεκδικητών (Ιταλών και Γάλλων), συνεχίζεται αμείωτο. Η μάχη που θα δοθεί μέχρι τελικής πτώσης θα είναι στήθος με στήθος, αν και θα ληφθούν υπόψη πολλά κριτήρια, πέραν του οικονομικού. Οπως το γεωστρατηγικό.

Ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνονται οι ισορροπίες στην περιοχή είναι πολύ σημαντικός παράγοντας. Για παράδειγμα, η ελληνική πλευρά ενδιαφέρεται σημαντικά για τις πολιτικές εξελίξεις στο Ισραήλ. Τι πληροφορείται η Αθήνα τις τελευταίες ώρες; Ότι στην Ιερουσαλήμ ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου εξασφάλισε άτυπη παράταση της προθεσμίας για το σχηματισμό κυβέρνησης. Συναντά (μεγάλες) δυσκολίες. Τι άλλο πληροφορείται;

Ότι Άγκυρα και Λονδίνο, στο παρασκήνιο, τελευταία συντονίζονται ώστε να συνάψουν τριμερή και τετραμερή σχήματα συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή. Ο στόχος τους; Η προσέγγιση μεσογειακών κρατών - μελών της Ε.Ε. αλλά και όχι μόνο ως αντιστάθμισμα στον άξονα Ελλάδας, Γαλλίας και Κύπρου. Με κυρίαρχο στόχο και πάλι το Ισραήλ.

Γι αυτό και η Ελλάδα απαντά μέσω της στενότερης προσέγγισης με την Ιερουσαλήμ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η απόφαση για τους ισραηλινούς πυραύλους Spike, τους οποίους θα αγοράσουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μάλιστα, με το μοντέλο αγοράς τους, θα γίνει και η αγορά για τις κορβέτες. Δηλαδή, πρώτα τα επιτελεία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Πολεμικού Ναυτικού θα «χτενίσουν» τις προτάσεις της γαλλικής Naval Group και της ιταλικής Fincantieri, μετά θα γίνει η σύσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (είναι προγραμματισμένη για τις επόμενες μέρες) όπου θα γίνει η παρουσίαση των δυο προτάσεων συγκριτικά και στο τέλος θα ληφθεί η απόφαση.

Για την ιστορία, μια συνάντηση που έγινε προχθές στο Μέγαρο Μαξίμου, μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Άμυνας αφορούσε τελικά (κι αυτή) στους ισραηλινούς πυραύλους. Αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος μεταφέρει στο Μαξίμου το φάκελο με τις κορβέτες, γεγονός που προκάλεσε έναν μίνι συναγερμό πέριξ των άμεσα ενδιαφερομένων, στην πλατεία Συντάγματος. Έληξε ωστόσο σύντομα, όταν έγινε γνωστό ότι ήταν για άλλη υπόθεση. Όλα δείχνουν πάντως ότι άμεσα θα ξέρουμε ποιο ναυπηγείο θα πάρει τελικά και την άλλη μεγάλη παραγγελία του Πολεμικού Ναυτικού. Κι έτσι θα ενισχυθεί κι άλλο η ελληνική υπεραξία.

Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που έχει κατασήσει υπερ-πολύτιμη την Ελλάδα στο πλαίσιο της Συμμαχίας του ΝΑΤΟ είναι η Ουκρανία, μετά την εκεί εισβολή της Ρωσίας. Κι αυτό γιατί υπολογίζεται ότι το περίπου 47% των κάθε είδους εφοδίων που προωθούνται αυτή τη στιγμή προς το Κίεβο, «περνά» από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Οπερ σημαίνει ότι ο ρόλος του είναι κάτι παραπάνω από κομβικός. Ειδικά απ΄ τη στιγμή που κατ' αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται ο σκόπελος του Βοσπόρου. Κι αυτό ακριβώς είναι που κάνει «Τούρκους», τους ...Τούρκους.