Skip to main content

Αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον Αλιάκμονα από Σεπτέμβριο

Στην περιοχή της Γέφυρας Θεσσαλονίκης οι καθαρισμοί της κοίτης του ποταμού για να περιοριστεί ο κίνδυνος πλημμύρας από το ποτάμι.

Το φθινόπωρο αναμένεται να αρχίσει η υλοποίηση των αντιπλημμυρικών παρεμβάσεων, που σχεδιάζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην κοίτη του ποταμού Αλιάκμονα, στην περιοχή της Γέφυρας Θεσσαλονίκης, στο ύψος της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης - Αθηνών.

Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας εγκρίθηκε η κατακύρωση της σύμβασης, το ύψος της οποίας ανέρχεται στα 175.000 ευρώ (από τα 700.000 ευρώ με έκπτωση 75%).

Πρόκειται για αναγκαίες εργασίες, που γίνονται κάθε χρόνο και αφορούν στον καθαρισμό της κοίτης του Αλιάκμονα από τις φερτές ύλες, ώστε να διασφαλιστεί η ομαλή ροή του νερού και να αποτραπεί ο κίνδυνος εκδήλωσης πλημμυρικών φαινομένων. Ανάλογοι καθαρισμοί έγιναν και πέρσι, όπως και στηρίξεις πρανών της κοίτης του ποταμού και κατασκευή αναχωμάτων, ενώ έχουν προγραμματιστεί αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις στον Αλιάκμονα και για την επόμενη χρονιά.

Οι παρεμβάσεις, όπως είπαν τα υπηρεσιακά στελέχη της Περιφέρειας, δεν αρχίζουν άμεσα, επειδή είναι περίοδος αναπαραγωγής των πουλιών (Απρίλιος – Αύγουστος) κι έτσι αναγκαστικά θα ξεκινήσουν το φθινόπωρο, ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες.

Η αντιπολίτευση πάντως άσκησε κριτική στη διοίκηση. Ο περιφερειακός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Ανδρίτσος, τόνισε ότι υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις (σχεδόν τριών ετών) στα αντιπλημμυρικά έργα, ενώ οι περιφερειακοί σύμβουλοι, Γιώργος Θεοδωρόπουλος (Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα) και Δημήτρης Μούρνος (Συμμετέχω), κατέθεσαν τις επιφυλάξεις τους για το μεγάλο ποσοστό της έκπτωσης.

Παρεμβάσεις ανάλογες απαιτούνται όμως και σε άλλα σημεία του Αλιάκμονα, όπως η περιοχή της σιδηροδρομικής γέφυρας και σε νησίδες σε διάφορα σημεία του ποταμού.

Το αδιάθετο ποσό από τα 700.000 ευρώ που είχαν προϋπολογιστεί θα αξιοποιηθούν για να δημοπρατηθεί και νέο έργο, καθώς οι καθαρισμοί είναι μια διαρκής διαδικασία, που επαναλαμβάνεται ετησίως ή έστω σε τακτά χρονικά διαστήματα.