Skip to main content

Αντίποινα από Ρωσία: Απελαύνει 35 Αμερικανούς διπλωμάτες

Η Ρωσία σχεδιάζει να απαγορεύσει στα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής την διαμονή στην πρεσβεία, όπως ανακοίνωσε ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Λιγότερο απο 24 ώρες έχουν περάσει από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία και η Μόσχα προωθεί την απέλαση 35 Αμερικανών διπλωματών.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, η Ρωσία σχεδιάζει να απαγορεύσει στα μέλη της αμερικανικής διπλωματικής αποστολής την διαμονή στην πρεσβεία αλλά και τη χρήση της αποθήκης της.

Σύμφωνα με το Ria Novosti το ρωσικό ΥΠΕΞ πρότεινε συγκεκριμένα στον Πούτιν, 31 υπάλληλοι της πρεσβείας των ΗΠΑ στη Μόσχα και 4 διπλωματικοί υπάλληλοι από το προξενείο της Αγίας Πετρούπολης να κηρυχθούν persona non grata και να απελαθούν.

Ο Λαβρόφ δήλωσε ότι η Ρωσία δεν θα αφήσει αναπάντητο το θέμα των κυρώσεων και ότι οι ισχυρισμοί πως η Ρωσία ενεπλάκη στις αμερικανικές εκλογές είναι αβάσιμοι.
Νωρίτερα η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών είχε χρησιμοποιήσει απαξιωτικές εκφράσεις για την κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Οι άνθρωποι που παρέμειναν στον Λευκό Οίκο επι οκτώ χρόνια δεν είναι κυβέρνηση, είναι μια ομάδα αποτυχημένων στην εξωτερική πολιτική, κακόβουλων και κοντόφθαλμων ... Σήμερα ο Ομπάμα το παραδέχτηκε αυτό επίσημα. Το πιο εντυπωσιακό είναι πως αφού δεν κατάφερε να καταγραφεί στην ιστορία της προεδρίας του κανένα επίτευγμα στον διεθνή στίβο, αυτός ο νομπελίστας κατάφερε, αντί να ολοκληρώσει τη θητεία του με έναν εκλεπτισμένο τρόπο να την αμαυρώσει...Από αυτή την ομάδα είναι να λυπάσαι μόνο τον Κέρι. Δεν ήταν σύμμαχός μας, αλλά προσπάθησε να είναι επαγγελματίας και να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του ως άνθρωπος. Σήμερα ο αμερικανικός λαός ταπεινώθηκε από τον ίδιο του τον πρόεδρο.

Όχι από τη διεθνή τρομοκρατία ή από τα στρατεύματα του εχθρού. Η Ουάσιγκτον δέχτηκε χαστούκι από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο οποίος αύξησε σε υπέρτατο βαθμό τα επείγοντα ζητήματα για την επόμενη ηγεσία. Η αυλαία έπεσε. Η κακόγουστη παράσταση τελείωσε. Όλος ο κόσμος, από την πλατεία ως τον εξώστη, παρατηρεί ένα συντριπτικό πλήγμα που κατάφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και η ημιμαθής ομάδα του στην εξωτερική πολιτική στο κύρος της Αμερικής και στην ηγεσία της, που αποκάλυψε σε όλο τον κόσμο το κύριο μυστικό της, η ιδιαιτερότητα του οποίου ήταν να καλύπτουν τις αδυναμίες τους. Και κανένας εχθρός των ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να το κάνει καλύτερα».