Skip to main content

Aντιπαραθέσεις των ισχυρών για την γεωπολιτική θέση της Ελλάδας

Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό σκηνικό για τη χώρα μας, που εμποδίζει και δεν μας απελευθερώνει.

Έρχεται και επανέρχεται η διαπίστωση, που διατυπώνεται πλέον και από στόματα κυβερνώντων, ότι η Ελλάδα οφείλει να αξιοποιήσει την γεωπολιτική θέση της. Και εγγράφεται στα θετικά αυτής της κυβέρνησης ότι δημοσιοποίησε διεθνώς το γεγονός, και αφετέρου επιδιώκει να το εκμεταλλευτεί.

Όμως, η εκμετάλλευση αυτού του πλούτου -επειδή περί αυτού πρόκειται, όπως είναι περιζήτητο και πανάκριβο ένα οικόπεδο στο εμπορικό κέντρο της πόλης- προφανώς και υπερεκτιμήθηκε, ή καλύτερα δεν μελετήθηκαν σωστά οι επιπτώσεις των μεθόδων εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τον κ. Marc Faber, η Ευρώπη δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει «στα χέρια» του Κρεμλίνου την Ελλάδα. Επίσης οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα επιτρέψουν την μετακίνηση της Ελλάδας υπό την επιρροή της Ρωσίας, η οποία θα απειλεί με την επέκταση της σφαίρας επιρροής της Μόσχας, στην Μεσόγειο Θάλασσα. Αυτό δήλωσε την Δευτέρα 11 Μαΐου, σε μια συνέντευξη του στο τηλεοπτικό κανάλι CNBC, που μετέφερε στα καθ’ ημάς το pentapostagma, ο γνωστός οικονομικός επενδυτής.

Η ιστορία μετά από πολλά χρόνια, όταν θα αναφέρει αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο στην χώρα μας, θα αναφέρει τα γεγονότα με πάρα πολύ σκεπτικισμό. Διότι τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα, η απληστία της Γερμανίας, η εκμετάλλευση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδος από τις ΗΠΑ, οι επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας, τα σχέδια του κ. Β. Πούτιν, έχουν συνθέσει ένα εκρηκτικό σκηνικό για την χώρα μας. Το οποίο εμποδίζει και δεν μας απελευθερώνει ώστε να βαδίσουμε με βήματα ελεύθερα.

Η κοινωνία -και όχι μόνο η δική μας- «παραδόθηκε» από την δεκαετία του 1970 σιγά-σιγά στα χέρια των τραπεζιτών, μεγαλοεπενδυτών, οικονομολόγων πάσης φύσεως και άλλων συναφών ειδικοτήτων. Και μεταξύ αυτών υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν την παραμικρή ηθική αντίσταση μπροστά στην αισχροκέρδεια.
«Πίσω από αυτό κρύβεται ένα πολιτικό ζήτημα, το οποίο ξεχνούν πολλοί άνθρωποι. Εάν η Ελλάδα φύγει (από την ευρωζώνη ), οι χώρες του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία της Αμερικής, φοβούνται ότι η Ρωσία θα ενισχύσει τους δεσμούς της εδώ (στην Μεσόγειο)», είπε ο εμπειρογνώμονας.

Δεν νομίζουμε η «εκτίμηση» του επενδυτή αποτελεί κάτι το συνταρακτικό. Είναι γνωστό από την εποχή της Μεγάλης Αικατερίνης ότι, οι Ρώσοι επιθυμούσαν ανέκαθεν διέξοδο στην Μεσόγειο Θάλασσα. Μόνο που οι ίδιοι έκαναν συνεχώς το ίδιο λάθος, αφήνοντας να έχει ύπαρξη η οθωμανική αυτοκρατορία ή η σημερινή Τουρκία, υποκύπτοντας στις πιέσεις των δυτικών, με επικεφαλής την Βρετανία.(Τότε, η κάθοδος προβλεπόταν να γίνει από την Αδριατική, επειδή η ισχυρή Οθωμανική Αυτοκρατορία μπορούσε να ελέγχει τα Στενά).

Πολλοί οικονομολόγοι λοιπόν, σύμφωνα με τον ειδήμονα Αμερικανό εrπενδυτή, πιστεύουν ότι εάν η Αθήνα εξέλθει από την ζώνη του ευρώ, ίσως και από την ΕΕ θα πέσει στην αγκαλιά της Ρωσίας. Αυτό θα γίνει έτσι και αλλιώς. Η απληστία της ΕΕ και της Δύσης, που σαν του σταυροφόρους επιτίθενται εναντίον της Ελλάδος, εξεγείρει αντίρροπες δυνάμεις.

«Αν συμβεί αυτό, το ρωσικό Ναυτικό θα μετακινηθεί από την Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο», δήλωσε ο κ. Faber. Βεβαίως, οι Ρώσοι είναι ήδη στην Μεσόγειο με τουλάχιστον 10 μονάδες επιφανείας και υποβρύχια, από τον αποκαλούμενο στόλο της Μεσογείου. Αυτό που αναζητεί εναγωνίως το ρωσικό ναυτικό είναι ναυτική βάση, την οποία είχε στην Συρία, αλλά τώρα δεν είναι ασφαλής. Σύμφωνα με τον Αμερικανό, η Ελλάδα θεωρείται ως πύλη προς την Μεσόγειο, καθώς επίσης είναι ένα προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια.

Και επειδή, αυτό το «οικόπεδο» το τόσο χρήσιμο στις ΗΠΑ, Ε.Ε. Ρωσία, αλλά και Τουρκία, βρίσκεται στα χέρια αδύναμου -και αδιάφορου, ίσως- κράτους, η αξιοποίηση αφίεται στα χέρια των ισχυρών, της Δύσης σήμερα, η οποία με κανένα τρόπο δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αλλάξει προσανατολισμό. Το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας που διαλύθηκε όταν «αυθαδίασε» είναι σαφές, Αλλά και όσα υπέστη η Ελλάδα προκειμένου να φύγει από την κυβέρνηση ο κ. Κώστας Καραμανλής, είναι γνωστά.

Επομένως, η σημερινή κυβέρνηση οφείλει να τα λάβει αυτά σοβαρά υπόψη, ώστε η γεωπολιτική θέση μας να αξιοποιηθεί και όχι να φέρει ανατροπές, σαν αυτές που ανέφερα.

Ο Μακεδών