Skip to main content

Αντιπαράθεση για τους ημιυπαίθριους

Με την υπουργό Περιβάλλοντος να υπεραμύνεται του νομοθετήματος για τους ημιυπαίθριους και όλες τις πτέρυγες της Αντιπολίτευσης να το καταγγέλλουν σαν φοροεισπρακτικό και γραφειοκρατικό, ψηφίστηκε κατά
Με την υπουργό Περιβάλλοντος, Τίνα Μπιρμπίλη, να υπεραμύνεται του νομοθετήματος για τους ημιυπαίθριους ως «τομή» και όλες τις πτέρυγες της Αντιπολίτευσης να το καταγγέλλουν ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία επί της αρχής, το σχετικό νομοσχέδιο υπό τοντίτλο «Ταυτότητα κτηρίων, υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης,μητροπολιτικές αναπλάσεις και άλλες διατάξεις». Καταψήφισαν η ΝΔ, τοΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ και ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τολμούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την εκκρεμότητα, γιατί με τις προτάσεις μας δεν αποδεχόμαστε την αυθαιρεσία και δεν τη νομιμοποιούμε, ορίζουμε μηχανισμό για την κατάργηση του φαινομένου, αποκαθιστούμε βλάβες που προξενήθηκαν στο περιβάλλον και στην ποιότητα της ζωής, σεβόμαστε τους νόμους, καθώς και τους πολίτες που δεν αυθαιρέτησαν», έδωσε το στίγμα του νομοσχεδίου η κυρία Μπιρμπίλη. Ανέφερε επίσης ότι η ύπαρξη προστίμου «αποτελεί ευτυχώς το μόνο κοινό στοιχείο της προτεινόμενης ρύθμισης με την προηγούμενη». Πρόσθεσε ότι ο βασικός στόχος του νομοσχεδίου και η φιλοσοφία του δεν είναι η νομιμοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων και των υπερβάσεων δόμησης, αλλά είναι η βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών, η αποκατάσταση της περιβαλλοντικής δικαιοσύνης και, μέσα από αυτήν, η εξυπηρέτηση των αρχών της ισότητας και του κράτους δικαίου.

Όπως επανέλαβε, η απόδοση των εσόδων σε δράσεις με περιβαλλοντικό όφελος, πέρα από προϋπόθεση αποτελεί και δέσμευση, καθώς οι εισφορές δεν θα κατατίθενται στις ΔΟΥ αλλά απευθείας σε ειδικό κωδικό στο «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» του ΕΤΕΡΠΣ.


Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Κ. Μαρκόπουλος, κατήγγειλε το νομοσχέδιο ως εισπρακτικό και «ολίγον ρουσφετολογικό», ένα νομοθέτημα που αναπαράγει το γραφειοκρατικό μοντέλο της δημόσιας διοίκησης.

Καταλόγισε στην υπουργό ότι δεν αναλαμβάνει δέσμευση ότι τα ποσά από τα πρόστιμα όντως θα κατευθυνθούν στο ΕΤΕΡΠΣ και δεν θα τα «πάρει ο υπουργός Οικονομικών», δεν έδωσε μια δικαιολογητική βάση για τα 40 χρόνια και της απέδωσε ευθύνη για την καθυστέρηση υλοποίησης του νόμου Σουφλιά, εξαιτίας της οποίας αυξήθηκε τεχνικά το ΑΕΠ.

Αφού ο κ. Μαρκόπουλος είπε ότι με «οραματισμούς για κηπάκια» δεν γίνεται «πράσινη ανάπτυξη», ζήτησε να πληροφορηθεί που είναι δεσμευμένα τα 5,5 δισ. για την πράσινη ανάπτυξη, όπως διατείνεται η κυβέρνηση.

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Βέρα Νικολαϊδου, σημείωσε ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει πλήρως ότι η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στην αναστολή της ρύθμισης Σουφλιά σε μια κίνηση ελιγμού για την επαναφορά της σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση, ώστε ο εισπρακτικός χαρακτήρας του να συνδυάζεται καλύτερα με τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη».

Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι με την ταυτότητα κτιρίου, μετατίθεται η ευθύνη στην ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ η λογική του «χαρατσιού» με στόχο όχι την τακτοποίηση αλλά τη διατήρηση της ομηρίας πολιτικής και δικαστικής για 40 χρόνια ανοίγει δρόμους πελατειακών σχέσεων.

Το μόνο που άλλαξε από τον νόμο Σουφλιά είναι το προπαγανδιστικό περιτύλιγμα είπε για το νομοσχέδιο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, Αστέριος Ροντούλης, προσθέτοντας ότι έβαλε το «πράσινο κέλυφος», για να λανσάρει και πάλι τον προηγούμενο νόμο. Ανέφερε επίσης ότι εντάσσεται στο πλέγμα των ρυθμίσεων της κυβέρνησης που πλήττουν τον κατασκευαστικό τομέα, καθώς συμπληρώνει στους 41 φόρους που συνολικά βαρύνουν τα ακίνητα και στην πολιτική που δημιουργεί 40.000 άνεργους μόνον από τον κατασκευαστικό τομέα.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Π. Λαφαζάνης είπε ότι δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη με το ΔΝΤ, αφού όπου αυτό έχει μπει το πρώτο πράγμα που λέει είναι «ξεχάστε ότι αφορά την ποιότητα στην αναπτυξιακή διαδικασία, ξεχάστε εργασιακά δικαιώματα και κοινωνικά». «Εδώ δεν θα μείνει τίποτα όρθιο κι εσείς μιλάτε για πράσινη ανάπτυξη;», ρώτησε.

Το νομοσχέδιο δημιουργεί μια νέα ατζέντα στα πολεοδομικά πράγματα στη χώρα, είπε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Θάνος Μωραϊτης και απευθυνόμενος προς τους εισηγητές των κομμάτων επανέλαβε τη δέσμευση της υπουργού ότι σύντομα (και τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους) θα έρθουν στη Βουλή μεγάλες μεταρρυθμίσεις, που θα λύνουν τα χρονίζοντα θέματα.