Skip to main content

Αντιμνημονιακό κόμμα φέρεται να ιδρύει ο Νότης Μαριάς;

Ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής κάνει ήδη συνεννοήσεις με πρώην βουλευτές και στελέχη κομμάτων για να ιδρύσει κόμμα. Ποια προσέγγισε στη Θεσσαλονίκη.

Κόμμα φαίνεται ότι ετοιμάζει ο Νότης Μαριάς. Ο ανεξάρτητος πλέον ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος των Ευρωπαίων Αντιφεντεραλιστών και επικεφαλής του πολιτικού κινήματος Αντιμνημονιακοί Πολίτες, φέρεται να έχει αποφασίσει να κινηθεί αυτόνομα στις επόμενες εκλογές και σύμφωνα με πληροφορίες ήδη έχει αρχίσει να κάνει επαφές για τη στελέχωση του κόμματός του.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εδώ και καιρό ο κ. Μαριάς είναι σε συζητήσεις με πρώην βουλευτές και στελέχη τόσο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων(με τους οποίους εκλέχθηκε ευρωβουλευτής), όσο και άλλων κομμάτων, προκειμένου να κάνει άλλο ένα πολιτικό βήμα, αυτή τη φορά μετατρέποντας την πολιτική κίνησή του σε κόμμα.

Άλλωστε, οι σχέσεις του με τους ΑΝΕΛ φαίνεται να έχουν ραγίσει οριστικά, ενώ ένα από τα στελέχη που φέρονται να έχουν επαφές μαζί του σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλονίκη είναι η πρώην βουλευτής των ΑΝΕΛ, Χρυσούλα Γιαταγάνα.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο ίδιος έχει αρχίσει και το δημόσιο διάλογο μέσω ενός φόρουμ με τον τίτλο «Μνημόνιο 3», καλώντας με ένα απλό μήνυμα τους πολίτες να καταθέσουν τις απόψεις τους. «Περιμένω την άποψή σας για το μνημόνιο 3 στην ανοιχτή σελίδα διαβούλευσης», αναφέρει σε ανάρτησή του στο facebook.

Ο κ. Μαριάς, καθηγητής Θεσμών Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, αναφέρει ότι «η απόφαση των ηγετών της Ευρωζώνης για το ελληνικό ζήτημα με την οποία επέβαλαν το νέο μνημόνιο στην πατρίδα μας βαδίζει στο ίδιο γνωστό μονοπάτι της αποτυχίας. Συνεχίζει τη βίαιη δημοσιονομική προσαρμογή. Βαθαίνει την ύφεση και αυξάνει την ανεργία στην Ελλάδα η οποία έχει φτάσει στο 1,5 εκατομμύριο ψυχές. Εντείνει τη φορομπηχτική πολιτική σε βάρος των Ελλήνων πολιτών το 40% των οποίων ζει ήδη κάτω από τα όρια της φτώχειας. Η επιβολή από την πολιτική ηγεσία της ευρωζώνης προαπαιτούμενων μέτρων ύψους 3,1 δισ. ευρώ ως προϋπόθεση για ενδεχομένη εξέταση της αίτησης δανειοδότησης της Ελλάδας από τον ESM παραβίασε το άρθρο 13 του καταστατικού του ESM, αντιμετώπισε την Ελλάδα ως κράτος Β' κατηγορίας και έστειλε τελεσίγραφο στο Ελληνικό Κοινοβούλιο να ψηφίσει μνημονιακά μέτρα εντός 48 ωρών.  Ταυτόχρονα εκδικείται τον ελληνικό λαό γιατί τόλμησε να σηκώσει κεφάλι και παρά τους εκβιασμούς να ψηφίσει στο δημοψήφισμα ένα βροντερό ΟΧΙ  σε κάθε είδους μνημόνιο. Ψήφισε λοιπόν ΟΧΙ στη νεοαποικιακή πολιτική της τρόικας. Ψήφισε ΟΧΙ  στο μνημόνιο Γιούνκερ, ψήφισε ΟΧΙ και στο μνημόνιο Τσίπρα. Η υπερψήφιση από την πλειοψηφία της Βουλής της Απόφασης της Συνόδου των Αρχηγών των κρατών-μελών της Ευρωζώνης της 12ης Ιουλίου 2015 αποτελεί αποδοχή και επικύρωση του καθεστώτος της αποικίας χρέους που επιθυμούν να διατηρήσουν οι δανειστές για την πατρίδα μας. Αποτελεί αποδοχή του νέου μνημονίου το οποίο φέρει πλέον τη σφραγίδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Το βέβαιο είναι ότι Ελληνικός λαός δεν πρόκειται να σκύψει το κεφάλι, δεν πρόκειται να αποδεχθεί το μνημόνιο Τσίπρα και θα δώσει σύντομα την απάντηση στην τρόικα και στις μνημονιακές δυνάμεις της χώρας μας, παλιές και νέες».

Ο κ. Μαριάς παραμένει πιστός στον αντιμνημονιακό λόγο του και στο τρίτο αυτό μνημόνιο και θεωρεί ότι μπορεί να πάρει ψήφους από πολίτες οι οποίοι ανήκουν σε ένα δεξιό και κεντροδεξιό ακροατήριο, απογοητευμένο από τις επιλογές των υφιστάμενων κομμάτων.

Τα συνθήματα «Άμεση διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων», «Ναι στην Ευρώπη των λαών – Όχι στην Ευρώπη των Τραπεζών» είναι ενδεικτικά.

Στην αιτιολόγησή του για τη στάση του εναντίον του τρίτου μνημονίου, ο κ. Μαριάς παραθέτει μια σειρά από στοιχεία, όπως για το δημόσιο χρέος (από 127% του ΑΕΠ πριν το μνημόνιο έφτασε στο 180% και σε δυο χρόνια σύμφωνα με το ΔΝΤ θα φτάσει στο 200%) που το χαρακτηρίζει «πλέον μη διαχειρίσιμο».

Υποστηρίζει ότι μέσα από την υπερχρέωση της Ελλάδας διασώζονται η ΕΚΤ και το ΔΝΤ(από τα 53,5 δισ. ευρώ που ζητά ως δάνεια η Ελλάδα από τον ESM, 27 πάνε για ομόλογα της ΕΚΤ τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το PSI το 2012, και τα υπόλοιπα για δόσεις στο ΔΝΤ).

Επίσης τονίζει ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις τα μισά υπολογιζόμενα χρήματα (25 από τα 50 δισ. ευρώ) θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών και τα 12,5 για την εξόφληση του δημοσίου χρέους.

«Η τρόικα τρίτον πετυχαίνει τη διαιώνιση της πολιτικής κηδεμονίας στην Ελλάδα και τη  μετατρέπει σε προτεκτοράτο της νέας ιεράς συμμαχίας των δανειστών», υπογραμμίζει.