Skip to main content

Αντίμετρα κατά της Βρετανίας επεξεργάζεται η Ρωσία

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως το Λονδίνο θεωρεί τη Ρωσία επισήμως υπεύθυνη για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Σκριπάλ.

Αντίμετρα σε βάρος της Βρετανίας, μετά την απόφαση του Λονδίνου να απελάσει 23 Ρώσους διπλωμάτες, επεξεργάζεται το ρωσικό ΥΠΕΞ.

«Αναμένουμε την υιοθέτηση αντιμέτρων ως απάντηση στην ανακοίνωση της επιβολής μη φιλικών κινήσεων και μέτρων από το Ηνωμένο Βασίλειο κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας» δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, διευκρινίζοντας ότι τα μέτρα αυτά θα ληφθούν «στο εγγύς μέλλον».

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι το Λονδίνο θα απελάσει Ρώσους διπλωμάτες ως απάντηση για την επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα κατά του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ.

Η επικεφαλής της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσε πως το Λονδίνο θεωρεί τη Ρωσία επισήμως υπεύθυνη για τη δολοφονική απόπειρα κατά του Σκριπάλ και της κόρης του, Γιούλια,

Από την πλευρά της, η Ζαχάροβα κατηγόρησε το Λονδίνο ότι αρνήθηκε να συνεργαστεί με τη Μόσχα στην έρευνα για τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού κατασκόπου και είπε ότι η Μόσχα ανησυχεί για τη χρήση χημικών όπλων στη Βρετανία χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης «παρανοϊκές».

«Θα ήθελα να σας πληροφορήσω ότι πολλές διπλωματικές νότες διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στο Φόρεϊν Όφις μέσω της ρωσικής πρεσβείας στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είχαν στόχο να ξεκινήσουν έναν ενεργό διάλογο με τους αξιωματούχους στο Λονδίνο... Λάβαμε επίσημες και χωρίς νόημα απαντήσεις» σημείωσε η Ζαχάροβα και πρόσθεσε ότι συνολικά εστάλησαν τέσσερις νότες.

«Η Βρετανία αρνείται να προσκομίσει βάσιμες πληροφορίες για την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά, για παράδειγμα, της παράδοσης στη Ρωσία δειγμάτων της ουσίας που βρέθηκε στον τόπο του εγκλήματος. Μπορώ να επιβεβαιώσω και πάλι ότι η Βρετανία δεν έχει δώσει στη Ρωσία πληροφορίες ή λεπτομέρειες που να μπορούν να ρίξουν φως στην κατάσταση» συνέχισε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

Διερωτήθηκε παράλληλα πώς άλλες χώρες μπορούν να εκφράσουν αλληλεγγύη προς το Λονδίνο για την υπόθεση Σκριπάλ αν δεν διαθέτουν τις σχετικές πληροφορίες. «Η αλήθεια» για το περιστατικό αποκρύπτεται, κατέληξε η Ζαχάροβα.