Skip to main content

Αντιμέτωπο με νέα δοκιμασία το υπουργείο Οικονομικών

Το «τριήμερο του διαβόλου» είναι παρελθόν - Ποιος είναι ο νέος μεγάλος κάβος που πρέπει να περάσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η Voria.gr, σε πρόσφατο ρεπορτάζ της, είχε χαρακτηρίσει το τριήμερο 27, 28 και 29 Απριλίου ως «τριήμερο του διαβόλου». Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια του θα έπρεπε να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις του Μαίου.

Η δοκιμασία τελείωσε προχθές, καθώς, έστω και μεγάλες δυσκολίες, πληρώθηκαν κανονικά  οι συντάξεις από το ΙΚΑ. Κι έτσι, στην κυβέρνηση και ειδικότερα στο οικονομικό επιτελείο της ετοιμάζονται για την επόμενη δοκιμασία.

Συγκεκριμένα, το βασικό ζητούμενο, τώρα, είναι πως θα πληρωθεί η δόση των περίπου 170 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ στις 5 Μαίου και κυρίως εκείνη των περίπου 700 εκατ. ευρώ στις 12 Μαΐου. Δηλαδή, μία μόλις μέρα μετά την κρίσιμη τακτική συνεδρίαση του Eurogroup. Στο υπουργείο Οικονομικών η διαδικασία συγκέντρωσης των ταμειακών διαθεσίμων από φορείς και οργανισμούς του δημοσίου συνεχίζεται αθόρυβα, αλλά ακόμα και αν οι υποχρεώσεις αυτές τακτοποιηθούν, ο Ιούνιος μοιάζει «βουνό». 

Οι πληροφορίες της Voria.gr αναφέρουν ότι τα 170 εκατ ευρώ έχουν βρεθεί και η υποχρέωση θα καλυφθεί. Ωστόσο, το μεγάλο άνοιγμα των 700 εκατ ευρώ παραμένει ορθάνοικτο και μέχρι τώρα στο υπουργείο Οικονομικών δεν είναι σε θέση να διαβεβαιώσουν κανέναν και για τίποτα, ως προς τη δόση της 12ηςΜαΐου.

Εκφράζονται ελπίδες ότι τελικώς κι αυτό το εμπόδιο θα υπερπηδηθεί, όμως αυτή τη στιγμή η εκκρεμότητα παραμένει και είναι εφιαλτική, λόγω των συνεπειών της, σε περίπτωση μη τακτοποίησης της.