Skip to main content

Αντικειμενικά κριτήρια για να κλείσει η μαύρη τρύπα των εσόδων

Στην ολική επαναφορά του μέτρου των αντικειμενικών κριτηρίων προσανατολίζεται πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ανασύνταξης στο μέτωπο των εσόδων,
Στην ολική επαναφορά του μέτρου των αντικειμενικών κριτηρίων προσανατολίζεται πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της ανασύνταξης στο μέτωπο των εσόδων, τα οποία πάνε από το κακό στο χειρότερο.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις που υπάρχουν στο υπουργείο Οικονομικών και το τέταρτο τρίμηνο του 2009 - δηλαδή κατά το διάστημα που την ευθύνη για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής είχε η παρούσα κυβέρνηση - η εικόνα των εσόδων δε διορθώθηκε καθόλου, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, το οποίο είχε χαρακτηρισθεί ως ...τραγικό από πλευράς αποτελέσματος.

Υπενθυμίζεται ότι ο Σεπτέμβριος είχε κλείσει με υστέρηση της τάξης του 3%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ προϋπολογίζονταν αύξηση της τάξης του 10% κι άνω. Αυτή η απόσταση των 13 ποσοστιαίων μονάδων, που λίγο απέχει από το να χαρακτηρισθεί χαώδης, φαίνεται ότι διατηρήθηκε -αν δεν αυξήθηκε - από τον Οκτώβριο και μετά, γεγονός το οποίο είχε σαν αποτέλεσμα να σημάνει συναγερμός στο οικονομικό επιτελείο.

Βεβαίως, σε κάθε περίπτωση, υπάρχει το ελαφρυντικό των πρώτων ημερών άσκησης της εξουσίας από τη νέα κυβέρνηση, αλλά υπό τις παρούσες, εξαιρετικά δύσκολες, συνθήκες το γεγονός αυτό πολύ λίγο δείχνει να «μετράει». Και ίσως γι΄ αυτό, όπως έγραφε και την περασμένη εβδομάδα η Voria.gr, στην κυβέρνηση εξετάζουν τώρα σοβαρά το ενδεχόμενο της τοποθέτησης κι ενός υφυπουργού Οικονομικών, αρμόδιου για τα έσοδα. Πριν να είναι πολύ αργά.