Skip to main content

Το σχέδιο του ΟΔΔΗΧ για... προσεκτική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές

Το πρώτο συντηρητικό πρώτο βήμα, μέσω του οποίου δεν θα αντλούνται νέα κεφάλαια, αλλά δεν θα ανεβαίνει και το κόστος δανεισμού,

Κλείδωσαν οι επόμενες κινήσεις του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Συγκεκριμένα, σχεδιάζει να τολμήσει κατ' αρχάς την έξοδο στις αγορές το καλοκαίρι μέσω της αναχρηματοδότησης ομολόγου του 2014, που λήγει το 2019, με τίτλους πιθανώς τριετίας. Είναι ένα συντηρητικό πρώτο βήμα, μέσω του οποίου δεν αντλούνται νέα κεφάλαια, αλλά δεν ανεβαίνει και το κόστος δανεισμού, που φοβάται το ΔΝΤ.

Και αυτό γιατί τα συγκεκριμένα ομόλογα έχουν υψηλά επιτόκια (4,75%) και ακόμη υψηλότερη απόδοση (5,5%), οπότε μια αναχρηματοδότησή τους μ' ένα επιτόκιο της τάξεως του 5% θα ήταν λογική. Το ίδιο ισχύει για τα ομόλογα του PSI, ύψους 21,5 δισ. ευρώ, με επιτόκια 3-3,5%.

Η έξοδος μέσω της αντικατάστασης παλαιών ομολόγων είναι μάλλον το μόνο ενδεχόμενο για μια επιστροφή στις αγορές τον Ιούλιο, εάν γίνει.

Συμπληρωματικά, σχεδιάζεται επίσης μια πρώτη κανονική έξοδος στις αγορές για την άντληση ενός μικρού σχετικά ποσού, ενδεχομένως της τάξεως του 1 δισ. ευρώ.

Αξιωματούχος που μίλησε πρόσφατα στο Reuters ανέφερε ότι αν δεν υπάρξει τελική συμφωνία για το χρέος προσεχώς, η έκδοση θα αναβληθεί για το φθινόπωρο.

Σημειώνεται ότι οι πιθανότητες για συμφωνία πριν από το καλοκαίρι είναι 50-50, ψαλιδίζοντας έτσι την υπερβολική αισιοδοξία και για άρον άρον έξοδο στις αγορές. Ολα αυτά όμως απομένουν να αποδειχθούν στην πράξη τις επόμενες μέρες.