Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Στον δρόμο οι κάτοικοι των Πεύκων για κεραία κινητής τηλεφωνίας

Η κεραία βρίσκεται επάνω σε μια τροχήλατη κατασκευή και μόλις λίγα μέτρα από κατοικίες, σχολεία και αθλητικούς χώρους

Διαμαρτυρία κατά της κεραίας κινητής τηλεφωνίας που τοποθετήθηκε το προηγούμενο διάστημα σε έκταση που εφάπτεται του Περιφερειακού στο ύψος των Πεύκων στον Δήμο Νεάπολης - Συκεών πραγματοποιούν κάτοικοι της περιοχής και μέλη συλλογικοτήτων.

Η κεραία βρίσκεται επάνω σε μια τροχήλατη κατασκευή και βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από κατοικίες, σχολεία και αθλητικούς χώρους.

Σύμφωνα με τους κατοίκους η εγκατάσταση της κεραίας έγινε αυθαίρετα χωρίς να υπάρχει καμία μελέτη και καμία άδεια προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες κάλυψης καθώς λόγω των έργων για το Flyover, ξηλώθηκαν οι αναμεταδότες των εταιρειών που ήταν τοποθετημένοι σε πινακίδα οδοποιίας.

Image

Οι κάτοικοι έχοντας και τη συμπαράσταση του Δήμου Νεάπολης - Συκεών από την πρώτη στιγμή αντέδρασαν και κινήθηκαν νομικά καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα κατά της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, με την υπόθεση να εκδικάζεται στις 17 Απριλίου.

«Ήρθαν ένα πρωινό και την τοποθέτησαν μπροστά στα μπαλκόνια μας. Μας είπαν ότι η κεραία είναι προσωρινή λόγω των έργων για το Flyοver, αλλά τι σημαίνει προσωρινό;» αναφέρει στη Voria.gr ο Βαγγέλης Πανάγος εμφανώς ανήσυχος για τις επιπτώσεις και τους κινδύνους που ελλοχεύει η εγκατάσταση.

Image

Ο Λεωνίδας Στολτίδης, βουλευτής του ΚΚΕ Β΄ Θεσσαλονίκης ο οποίος κατέθεσε και σχετική ερώτηση στη Βουλή σημειώνει ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες του λαού της περιοχής και συμμερίζεται τις ανησυχίες του, καθώς, όπως λέει, όπως συμβαίνει και σε άλλους τομείς, παραβιάζονται όροι ασφάλειας και υγείας. «Οι όμιλοι κινητής τηλεφωνίας έχουν χρηματοδοτηθεί με άπειρα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και ουσιαστικά δρουν χωρίς κανόνες για την ασφάλεια και την υγεία των πολιτών σε κάθε περιοχή», επισημάνει ο ίδιος.

Ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών Σίμος Δανιηλιδης αναφέρει στη Voria.gr ότι ο δήμος βρίσκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των κατοίκων. Όπως δηλώνει, πριν από λίγες εβδομάδες χωρίς να υπάρχει καμία ενημέρωση και καμία άδεια συνεργεία της συγκεκριμένης εταιρείας τοποθέτησαν τον ιστό μεταφέροντας τα πάνελ των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Ο κ. Δανιηλιδης υπογραμμίζει ότι η κεραία τοποθετήθηκε σε πρόχειρη κατασκευή προκειμένου όπως λέει να μην χρειαστεί να πάρουν άδεια. «Εμφάνισαν στοιχεία και χαρτιά μιας άδειας του 2013, η οποία είχε δοθεί για να τοποθετηθούν αυτά τα μπάνερ των εταιρειών στην πινακίδα που υπήρχε στον Περιφερειακό. Από τη στιγμή που λόγω του Flyοver ξηλώθηκε η πινακίδα και άρα οι αναμεταδότες, επέλεξαν την εύκολη λύση να κάνουν κινούμενη εγκατάσταση χρησιμοποιώντας τον νόμο για προσωρινή τοποθέτηση».

Ο κ. Δανιηλιδης σημειώνει ότι το συγκεκριμένο οικόπεδο είναι περιουσία του ελληνικού δημοσίου, αλλά, όπως τονίζει, το 2013 τοποθέτησαν τα μπάνερ στην πινακίδα του Περιφερειακού στα όρια δηλαδή του Δήμου Νεάπολης - Συκεών. «Παρόλα αυτά για να αποφύγουν τον δικό μας δήμο που ξέρουν ότι είναι αυστηρός εμφάνισαν ότι η πινακίδα ήταν στα όρια του Δήμου Παύλου Μελά και έβγαλαν άδεια από την πολεοδομία του Δήμου Ευόσμου».

Οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να πετύχουν την απομάκρυνση της κεραίας από την περιοχή τους.