Skip to main content

ΠΕΔΚΜ: Κίνδυνος ανεργίας για 3.500 εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς

Σε αγώνα διαρκείας για τη σωτηρία, όπως λένε, των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών βρίσκονται δήμαρχοι και εργαζόμενοι - Η κινητοποίηση στο ΥΜΑΘ.

Σε δυναμική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης (δείτε εδώ)προχώρησαν σήμερα δήμαρχοι και εργαζόμενοι των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών με αίτημα την απόσυρση της διάταξης που προβλέπει την ένταξη παιδιών ηλικίας 4 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Μάλιστα, αιρετοί και εργαζόμενοι απαίτησαν να αποσυρθεί η σχετική διάταξη και να αρχίσει άμεσα διάλογος, ενώ ζήτησαν την παρέμβαση του Πρωθυπουργού ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα, καθώς είχε δεσμευτεί από τις 9 Μαΐου 2017, για την δυνατότητα των γονέων που έχουν παιδιά προνηπιακής ηλικίας, να επιλέγουν τη δομή (παιδικός σταθμός ή νηπιαγωγείο) που επιθυμούν να εγγράψουν το παιδί τους.

Η κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν Δήμαρχοι και εργαζόμενοι στους δημοτικούς σταθμούς από ολόκληρη την Κεντρική Μακεδονία, οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), καταγγέλλοντας ότι η κυβερνητική απόφαση, η οποία θα επιφέρει δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες και εργαζόμενους στις Δομές, προωθήθηκε χωρίς να προηγηθεί διάλογος και συμπεριλήφθηκε στο Νομοσχέδιο για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής.

Οι Δήμαρχοι τόνισαν, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, την πλήρη αντίθεσή τους στην  προοπτική ένταξης των παιδιών προσχολικής ηλικίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση (δηλαδή στην υποχρεωτική εγγραφή τους στα νηπιαγωγεία -προνήπια), υπενθυμίζοντας στους εργαζομένους των δομών ότι εκτός του Πρωθυπουργού και  ο Υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου (ενώπιον των Υπουργών κ. Σκουρλέτη και κ. Φωτίου, παρουσία της ΚΕΔΕ, της ΠΟΕ-ΟΤΑ, της ΔΟΕ, του ΠΑΣΥΒΝ) είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, εάν πρώτα δεν εξαντληθεί ο διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Αργότερα, αντιπροσωπεία Δημάρχων, με επικεφαλής τον πρόεδρο της ΠΕΔΚΜ, δήμαρχο Αμπελοκήπων- Μενεμένης, Λάζαρο Κυρίζογλου, συναντήθηκε με την διευθύντρια του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, στην οποία παρουσίασαν αναλυτικά το συγκεκριμένο ζήτημα, με αίτημα να αποσυρθεί άμεσα η σχετική διάταξη,επισημαίνοντας ότι θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις σε χιλιάδες οικογένειες, παιδιά και εργαζόμενους σε πετυχημένες δομές Δήμων, όπως είναι οι Δημοτικοί Παιδικοί Σταθμοί.

«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενημερωθήκαμε, ότι ο υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου αρνήθηκε να συναντηθεί με αιρετούς εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της ΠΟΕ-ΟΤΑ και εργαζομένους, ενώ αρνήθηκε να αποσύρει την επίμαχη διάταξη. Αυτή είναι μια αντιδημοκρατική, απαράδεκτη συμπεριφορά, από υπουργό Παιδείας, ο οποίος είχε δεσμευτεί ότι δεν θα προχωρήσει, όπως εξάλλου είχε δεσμευτεί και ο Πρωθυπουργός, σε καμία νομοθετική ρύθμιση αν δεν υπάρξει ένας εξαντλητικός διάλογος. Αντιθέτως, σήμερα μας ανακοινώνουν με Δελτίο Τύπου, ότι θα γίνει ένας διάλογος, αλλά προφανώς εννοούν ότι αυτό θα γίνει μετά τη ψήφιση της διάταξης» δήλωσε, αμέσως μετά τη συνάντηση με την κ. Νοτοπούλου ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ κ. Κυρίζογλου.

Σημείωσε ακόμη ότι «πρόκειται για μια καθαρά συντεχνιακή αντιμετώπιση του προβλήματος  από πλευράς του υπουργού, ο οποίος μεταξύ άλλων, διατείνεται ότι ικανοποιεί ένα αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας. Κάτι το οποίο δεν είναι έντιμο και σωστό, να βάζει δηλ. σε αντίθεση παιδαγωγούς που εργάζονται σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς με παιδαγωγούς που είναι του υπουργείου Παιδείας» είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, τη δυσαρέσκεια του εξέφρασε με τη σειρά του και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, λέγοντας πως «τα πράγματα δεν είναι καλά και αν δεν είμαστε σε διαρκή κινητοποίηση, φοβάμαι ότι θα θρηνήσουμε την απώλεια πολλών πραγμάτων και ακόμη περισσότερων θέσεων εργασίας». Μάλιστα δεν παρέλειψε να τονίσει  ότι ο Πρωθυπουργός πέρυσι είχε δεσμευτεί ότι δεν πρόκειται να πειραχτεί ο θεσμός των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών. Τώρα, όπως είπε, περίπου 3.500 εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς κινδυνεύουν να μείνουν άνεργοι.

Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία των Δημάρχων συναντήθηκε και με το σύμβουλο της Υφυπουργού Εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης, Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά, Γιώργο Μπαρμπουτίδη, στον οποίο κατέθεσαν υπόμνημα με τις θέσεις της ΠΕΔ-ΚΜ για το ζήτημα .

Ο αγώνας συνεχίζεται

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόσθεσε ότι η κ. Νοτοπούλου δεσμεύτηκε να μεταφέρει το αίτημα στον Πρωθυπουργό για άμεση απόσυρση της διάταξης και διάλογο με τον υπουργό Παιδείας, ωστόσο οι αιρετοί κάλεσαν σε διαρκή αγωνιστική εγρήγορση τους εργαζομένους, έως ότου να φτάσει το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής και έως ότου υπάρξει παρέμβαση του Πρωθυπουργού.

«Ο αγώνας θα συνεχιστεί, θα επιμείνουμε σε αυτή τη γραμμή διότι πιστεύουμε ότι η στόχευση της κυβέρνησης είναι λάθος και θα δημιουργήσει προβλήματα στους πολίτες, τις οικογένειες των παιδιών και εν συνεχεία στους ίδιους τους δήμους, τις δημοτικές Δομές και στους εργαζομένους» σημείωσε εξερχόμενος από το υπουργείο ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ, κ. Κυρίζογλου, προσθέτοντας πως, από την στιγμή που το θέμα αφορά όχι μόνο το υπουργείο Παιδείας αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών, χρειάζεται να παρέμβει ο πρωθυπουργός για να δοθεί λύση.

Τέλος, παρόντες στη χθεσινή δυναμική κινητοποίηση ήταν οι δήμαρχοι, Θέρμης, Καλαμαριάς, Λαγκαδά, Παύλου Μελά, Δέλτα, Παιονίας, Σκύδρας, Πέλλας, Βισαλτίας, κ.κ Θ. Παπαδόπουλος, Θ. Μπακογλίδης, Γ. Καραγιάννης, Δ. Δεμουρτζίδης, Μ. Φωτόπουλος, Χ. Γκουντενούδης, Κ. Ιγνατιάδου, Γ. Στάμκος, και Α. Δουβίτσα, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, Πέτρος Λεκάκης, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι.  Το παρών έδωσε και ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος παραβρέθηκε και στις συναντήσεις που είχαν οι δήμαρχοι στο ΥΜΑΘ.