Skip to main content

Αντιδράσεις στη βουλή για τις επίμαχες δηλώσεις Ταγιάνι

Ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα καταλόγισε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Να υπάρξει συλλογική απάντηση ζήτησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Αντιδράσεις για τις δηλώσεις του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων εκφράστηκαν από αρκετούς βουλευτές κατά τη σημερινή Ολομέλεια της βουλής. 

Αρχικά, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Αντωνιάδης, κατά την παρέμβασή του στην Ολομέλεια χαρακτήρισε τον κ. Ταγιάνι «ανιστόρητο».

Κατόπιν, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, χαρακτήρισε τις δηλώσεις ως «και ιστορικό ατόπημα» και ζήτησε να υπάρξει μια συλλογική απάντηση από όλα τα κόμματα ως προς το ζήτημα. 

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Λοβέρδος καταλόγησε ευθύνες προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τον πρόεδρό του Τζιάνι Πιτέλα, λέγοντας πως εκείνοι ευθύνονται για την ανάδειξη του κ. Ταγιάνι σε πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου. 

Όπως είπε, οι επίμαχες δηλώσεις του «προκαλούν αλγεινή εντύπωση στον ελληνικό λαό».

Σε δήλωσή του και ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κουμουτσάκος είπε πως «πρόκειται για παλαιότερες δηλώσεις του κ. Ταγιάνι, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» και πρόσθεσε:

«Σε κάθε περίπτωση, είμαι βέβαιος ότι ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο οποίος κατάγεται και ο ίδιος από μια φίλη χώρα με μεγάλη ιστορία, γνωρίζει καλά ότι η ιστορία των λαών και των εθνών δεν διαγράφεται, δεν παραγράφεται, δεν ξαναγράφεται και βεβαίως δεν υφαρπάζεται».

«Ο κύριος Ταγιάνι αποδεικνύεται όχι μόνο ανιστόρητος, αλλά και επιπόλαιος», τόνισε ο Κώστας Χρυσόγονος, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ «αποδεικνύεται ο πρόεδρος όχι μόνο ανιστόρητος αλλά και αγεωγράφητος, λυπάμαι», δήλωσε η Ελίζα Βόζεμπεργκ από την ευρωομάδα της ΝΔ.

«Φανταστείτε η μητέρα του κυρίου Ταγιάνι να μην ήταν καθηγήτρια αρχαίων ελληνικών, τι θα έλεγε», αναρωτήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης.

Αντιδράσεις μέσω Twitter υπήρξαν και από την ευρωβουλευτή της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, που έγραψε: «Το όνομα της χώρας είναι ΠΓΔΜ. Η Μακεδονία, ο τόπος που γεννήθηκαν Αλέξανδρος και Φίλιππος είναι στην Ελλάδα. Μεγάλο σφάλμα Πρόεδρε».