Skip to main content

Αντιδράσεις προκαλεί στη Γαλλία ο ανασχηματισμός

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ο «πολιτικού» χαρακτήρα ανασχηματισμός του Νικολά Σαρκοζί στη Γαλλία, όπου πραγματοποιούνται σήμερα μεγάλες απεργίες και διαδηλώσεις.
Ημέρα απεργιών και πολλαπλών κινητοποιήσεων σε όλη τη Γαλλία είναι η σημερινή, πρώτη μετά τον «ελαφρύ και πολιτικού χαρακτήρα» χθεσινό ανασχηματισμό της κυβέρνησης. Οι απεργίες αγγίζουν πολλούς τομείς, τον μεταφορικό, τον εκπαιδευτικό, των ταχυδρομείων κ.α., ενώ από τις 3 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας) αναμένονται 160 διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι 650.000 θέσεις εργασίας, που έχουν χαθεί στη Γαλλία από το 2008 είναι από τους βασικότερους λόγους των απεργιακών κινητοποιήσεων. Σύμφωνα με πρωϊνές δηλώσεις του προέδρου του μεγαλύτερου συνδικάτου, του CGT, Mπερνάρ Τιμπό, η σημερινή θα είναι η πρώτη πολλών άλλων διαδηλώσεων, καθώς οι εργαζόμενοι εκτιμούν ότι η κυβέρνηση «εκώφευσε» στα μηνύματα, που έστειλε ο λαός με τις τελευταίες εκλογές.

Την άποψη του Τιμπό φαίνεται πως συμμερίζεται και μερίδα του πρωινού Τύπου, ιδιαίτερα τα μέσα που στηρίζουν την Αριστερά, τα οποία υπογραμμίζουν πως ο ανασχηματισμός δεν έγινε με βάση τα μηνύματα του λαού από τις κάλπες, αλλά με στόχο τη συσπείρωση του κόμματος, που διαταράχθηκε με τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις στο UMP.

Στο πρωτοσέλιδο της κομμουνιστικής «Ουμανιτέ» ο Νικολά Σαρκοζί απεικονίζεται με αφτιά «χορταριασμένα» και πλάτη γυρισμένη στον λαό. Ο τίτλος είναι: «Ας φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά για να μας ακούσει, απαιτώντας την αλλαγή πορείας, με απεργίες και διαδηλώσεις».

Με την πλάτη γυρισμένη έχει και η «Λιμπερασιόν» τον Σαρκοζί και με τίτλο: «Ανασχηματισμός. Ο Σαρκοζί μπαλώνει. Είναι μία μικρή-απάντηση σε μία μεγάλη-ήττα, στις περιφερειακές».

Τρία είναι τα νέα πρόσωπα που μπήκαν στην κυβέρνηση με τον χθεσινό ανασχηματισμό και ο καθείς εξ αυτών εκπροσωπεί ένα διαφορετικό ρεύμα πρώην δυσαρεστημένων. Πρόκειται για τον νέο υπουργό Προϋπολογισμού Φρανσουά Μπαρουέν (Francois Baroin) από την ομάδα των «Σιρακικών», εκείνων δηλαδή που έχουν μείνει πιστοί στον πρώην πρόεδρο, Ζακ Σιράκ, τον νέο υπουργό Νεότητας Μαρκ Φιλίπ Ντομπρές (Marc Philippe Daubresse) από την ομάδα των κεντρώων και τον υφυπουργό Δημόσιας Διοίκησης Ζωρζ Τρον (George Tron), από τους πιστούς στον πρώην πρωθυπουργό Ντομινίκ ντε Βιλπέν, που είναι δηλωμένος άσπονδος εχθρός και ανταγωνιστής του Σαρκοζί.

Σημειώνεται ότι ο Ντομινίκ ντε Βιλπέν δήλωσε ήδη, ότι μεθαύριο Πέμπτη, πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα τη δημιουργία ενός νέου δεξιού κόμματος «στην υπηρεσία του γαλλικού λαού». Το νέο κόμμα θα είναι το εφαλτήριο του πρώην πρωθυπουργού για τις προεδρικές εκλογές του 2012.

Στον Ζωρζ Τρον αφιερώνει το κύριο άρθρο της της «Λιμπερασιόν», ο διευθυντής της εφημερίδας, Λωράν Ζοφρέν. Φέρει τον τίτλο «Μαγείρεμα» και στο περιεχόμενο εξηγεί ότι δεν χρειάζεται να είναι κανείς «σοφός εκλογολόγος» για να καταλάβει ότι η «αλλαγή» με τον ανασχηματισμό «ονομάζεται Ζώρζ Τρον, που μεταφράζεται με την επιβλητική αναγκαιότητα να ενταχθεί στην κυβέρνηση ένας από τους «σκοπευτές» του ντε Βιλπέν».

Ο φιλοκυβερνητικός Τύπος εστιάζει την αρθρογραφία του στη σημαντική αλλαγή, που έγινε στο υπουργείο Εργασίας, όπου από καιρό ετοιμάζεται η μεταρρύθμιση για τις συντάξεις, θέμα που εκτιμάται ως ο νέος μεγάλος στόχος του προέδρου.

«Προτεραιότητα στις συντάξεις» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος της «Φιγκαρό». «Οι συντάξεις μας με τον Ερικ Γουέρθ (Eric Woerth) στο πηδάλιο», υπογραμμίζει και η «Φρανς Σουάρ».

Ο Ερικ Γουέρθ, προηγούμενος υπουργός Προϋπολογισμού μετακινήθηκε στο υπουργείο Εργασίας, απ΄ όπου απομακρύνθηκε ο Ξαβιέ Νταρκός (Xavier Darcos), λόγω του χαμηλού ποσοστού (28%), που συνεκέντρωσε στην περιφέρεια Ακιτέν (Aquitaine), όπου ήταν υποψήφιος. Θεωρήθηκε ότι δεν ήταν αρκετά δημοφιλής για να φέρει εις πέρας τη δύσκολη μεταρρύθμιση για τις συντάξεις.

Παρότι ο πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν ήθελε «έναν ευρύτερο ανασχηματισμό την επομένη των εκλογών» -εξηγεί η «Φιγκαρό»- «ο Νικολά Ζαρκοζί επέλεξε να προχωρήσει σε μία απλή προσαρμογή, αφήνοντας τη μεγάλη αναδιάρθρωση για μετά τις συντάξεις».