Skip to main content

Αντιδράσεις προκαλεί η κατάργηση του ΥΜΑΘ

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να καταργήσει το ΥΜΑΘ.Η κίνηση αυτή βρίσκει αντίθετους το Νομάρχη και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης καθώς και βουλευτές των άλλων κομμάτων.
Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου να καταργήσει το Υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης. Η κίνηση αυτή βρίσκει αντίθετους το Νομάρχη Π. Ψωμιάδη και το Δήμαρχο Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλο,  αλλά  και τους περισσότερους βουλευτές των άλλων κομμάτων.Προς το παρόν, μόνο οι Οικολόγοι Πράσινοι φαίνεται να επικροτούν αυτή την απόφαση του προέδρου του  ΠΑΣΟΚ.

Το υπουργείο Μακεδονίας- Θράκης καταργήθηκε και αντ΄ αυτού ορίστηκαν δύο υφυπουργοί με αυξημένες αρμοδιότητες στα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας.

Πρόκειται για την κα Θεοδώρα Τζάκρη και Μάρκο Μπόλαρη, οι οποίοι εκλέγονται στη Βόρεια Ελλάδα και θα εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη.

Ο πρώην υπουργός Σταύρος Καλαφάτης υποστήριξε ότι «η εγκατάσταση δύο υφυπουργών στη Θεσσαλονίκη δεν ισοσκελίζει τη απώλεια ενός Υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης σε πορεία αναβάθμισης».

«Ένα υπουργείο που για λόγους εθνικούς έπρεπε να παραμείνει τουλάχιστον μέχρι την επίλυση του προβλήματος με τα Σκόπια. Ποιο είναι άραγε το επόμενο βήμα;» αναρωτήθηκε από την πλευρά του ο κ. Παπαγεωργόπουλος.

Εξηγήσεις από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στην Μακεδονία, περιμένει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά «Ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ μιλούν για αποκέντρωση, αλλά αντί να αναβαθμίσουν καταργούν το Υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης. Είναι μία κίνηση με προεκτάσεις στο εθνικό ζήτημα. Περιμένω με πολύ ενδιαφέρον ν’ ακούσω την άποψη των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που εκλέχθηκαν στη Μακεδονία και τη Θράκη. Εύχομαι το επόμενο βήμα της νέας κυβέρνησης να μην είναι η αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου Μακεδονία».

Ο βουλευτής  ΝΔ Α΄ Θεσσαλονίκης   Κωνσταντίνος Γκιουλέκας αναφερόμενος στην κατάργηση υπουργείου, δήλωσε:« Το  Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης ως συνδετικός κρίκος καισυντονιστικό όργανο της κεντρικής κυβέρνησης και όλων των υπουργείων μετο βορειοελλαδικό χώρο και ως σύμβολο που τόνιζε την ελληνικότητα τηςΜακεδονίας διαδραμάτιζε ένα πολύ σημαντικό ρόλο, εξαιτίας του οποίουκαμία προηγούμενη κυβέρνηση  δεν το κατάργησε.Θλίβομαι βαθύτατα γι αυτήτην απαράδεκτη και ακατανόητη ενέργεια.»

Αντίθετος και ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο οποίος εκτίμησε ότι τα υπουργεία Μακεδονίας-Θράκης και Αιγαίου εξυπηρετούν διαχρονικές εθνικές ανάγκες και η κατάργηση τους δεν αποτελεί πράξη σοφίας.

Θετική ήταν η στάση της πολιτικής κίνησης Θεσσαλονίκης των Οικολόγων Πράσινων, η οποία χαρακτήρισε την κατάργηση του ΥΜΑΘ «καθυστερημένη πλην επιβεβλημένη εκσυγχρονιστική κίνηση».

Το υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης «ήταν ένας παρωχημένος θεσμός που εξυπηρετούσε μονάχα τις πελατειακές σχέσεις του εκάστοτε υπουργού, ο οποίος διά του διορισμού εξασφάλιζε την επανεκλογή του και έπρεπε να είχε καταργηθεί εδώ και πολύ καιρό», επεσήμαναν οι Οικολόγοι Πράσινοι.