Skip to main content

Αντιδράσεις για τον «Καλλικράτη» στην Καβάλα

Ο περιορισμός των 11 (σημερινών) δήμων του ν. Καβάλας σε μόλις τέσσερις (στα όρια των παλιών επαρχιών του νομού) ξεσηκώνει αντιδράσεις –κυρίως στην περιοχή Παγγαίου.
Έντονες αντιδράσεις σημειώνονται κυρίως στη δυτική περιοχή του ν. Καβάλας, καθώς η ενοποίηση πέντε δήμων σε έναν (στα όρια της παλιάς επαρχίας Παγγαίου), με βάση το νομοσχέδιο "Καλλικράτης", βρίσκει αντίθετα τα δημοτικά συμβούλια και τους κατοίκους των τριών απ’ αυτούς! Επιπλέον, και στα ανατολικά του νομού, στο δήμο Κεραμωτής, έχει εκδηλωθεί αντίδραση και συγκεντρώνονται υπογραφές για να μείνει ο δήμος ανεξάρτητος από τον υπό διαμόρφωση ενιαίο δήμο Νέστου.

Ειδικότερα, η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να περιορίσει σε μόλις τέσσερις τους 11 (σημερινούς) δήμους του νομού Καβάλας (παρότι στη δημόσια διαβούλευση τα δημοτικά συμβούλια των υπό ενοποίηση δήμων έλαβαν αποφάσεις είτε για άλλης μορφής ενοποίηση είτε για ανεξαρτησία) βρίσκει αντίθετους τόσο τους κατοίκους όσο και τους επικεφαλής των υφισταμένων ΟΤΑ.

Ιδιαίτερα στην περιοχή της παλιάς επαρχίας Παγγαίου, όπου διαμορφώνεται ομώνυμος ενιαίος δήμος με έδρα την Ελευθερούπολη και πληθυσμό που θα ξεπερνά τις 30.000 (και θα αποτελεί τον δεύτερο σε πληθυσμό και πρώτο σε έκταση νέο δήμο του ν. Καβάλας).

Οι δήμοι Πιερέων, Ελευθερών και Ορφανού προωθούν εδώ και καιρό την εθελοντική συνένωσή τους σε δήμο ξεχωριστό από την υπόλοιπη πρώην επαρχία Παγγαίου –και τα δημοτικά τους συμβούλια έχουν λάβει πρόσφατα σχετικές αποφάσεις, έστω και κατά πλειοψηφία.

Βάσει των αποφάσεων αυτών, ο κατά "Καλλικράτη" δήμος Παγγαίου θα έπρεπε να περιλαμβάνει μόνο τους σημερινούς δήμους Ελευθερούπολης και Παγγαίου.Υπέρ της λύσης του ενιαίου δήμου Παγγαίου (συμπεριλαμβάνοντας και τους πέντε σημερινούς δήμους) έχει ταχθεί με επιμονή ο σημερινός δήμαρχος Ελευθερούπολης (και πρόεδρος της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων) Γιάννης Φιλόσογλου, όπως και ο κυβερνητικός βουλευτής ν. Καβάλας Δημήτρης Παπουτσής (που κατάγεται από την Ελευθερούπολη).

Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όμως, όπως και οι άλλοι δύο κυβερνητικοί βουλευτές Καβάλας (Μιχ. Τιμοσίδης και Σάβ. Εμινίδης) είχαν ταχθεί υπέρ της δημιουργίας πέντε δήμων στο νομό (με τους παραθαλάσσιους δήμους Ελευθερών και Ορφανού και την προσθήκη του ορεινού δήμου Πιερέων σε έναν ενιαίο, πέμπτο, δήμο).
Η τελική απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών για τέσσερις δήμους στο νομό Καβάλας έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις, σε σημείο που πολλά κομματικά στελέχη από τους τρεις δήμους να απειλούν με κατάθεση της κομματικής τους ταυτότητας! 

Λαϊκή Συνέλευση

Για αύριο (18/5, 7μμ) ο δήμος Ελευθερών διοργανώνει Λαϊκή Συνέλευση, στους χώρους του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών Νέας Περάμου, προκειμένου να εκφραστεί η αντίδραση του τοπικού πληθυσμού στην ενοποίηση με το δήμο Ελευθερούπολης και να ληφθούν αποφάσεις για τη μορφή των κινητοποιήσεων που προγραμματίζονται στην περιοχή.

Η Κεραμωτή

Στην ανατολική πλευρά του νομού, η ενοποίηση των δήμων Χρυσούπολης, Ορεινού και Κεραμωτής βρίσκει αντίθετους τους κατοίκους του τελευταίου δήμου, όπου και η δημοτική αρχή ξεκίνησε τη συλλογή υπογραφών μεταξύ των κατοίκων για να παραμείνει ο δήμος τους ανεξάρτητος. Προχθές, στην Αθήνα, ο δήμαρχος Κεραμωτής Γρηγόρης Τριανταφυλλίδης σε σύντομη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση τού παρέδωσε έγγραφο με 5.000 υπογραφές δημοτών του, με το οποίο ζητείται να μην ενωθεί ο δήμος Κεραμωτής με τους άλλους δύο δήμους της ανατολικής Καβάλας. Στις κινητοποιήσεις που προετοιμάζονται στο δήμο Κεραμωτής, σε αντίδραση στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται και ο αποκλεισμός του αεροδρομίου "Μέγας Αλέξανδρος" της Χρυσούπολης!

Διεκδικούν έδρα και όνομα!

Τέλος, στο δήμο Φιλίππων, που σύμφωνα με το νομοσχέδιο "Καλλικράτης" ενσωματώνεται στο δήμο Καβάλας, το δημοτικό συμβούλιο έλαβε το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ομόφωνη απόφαση να διεκδικήσει το όνομα και την έδρα του νέου, ενιαίου, δήμου από την Καβάλα (για ιστορικούς λόγους)!
Η μόνη περιοχή του ν. Καβάλας όπου δεν έχουν σημειωθεί αντιδράσεις για τον "Καλλικράτη" είναι η Θάσος, καθώς ο υφιστάμενος δήμος παραμένει ως έχει.