Skip to main content

Αντιδράσεις από την Κίνα για τη συνάντηση Ομπάμα- Δαλάι Λάμα

Νέες εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας πυροδότησε η χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο.
Νέες εντάσεις στις ήδη τεταμένες σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας πυροδότησε η χθεσινή συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα με τον εξόριστο πνευματικό ηγέτη του Θιβέτ Δαλάι Λάμα στο Λευκό Οίκο.

Εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών χαρακτήρισε τη συνάντηση «σοβαρό πλήγμα» στις σινο-αμερικανικές σχέσεις, ενώ το υπουργείο κάλεσε σήμερα τον πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Χάντσμαν για να του επιδώσει επίσημη διαμαρτυρία.

«Η αμερικανική ενέργεια ισοδυναμεί με σοβαρή παρέμβαση στα εσωτερικά ζητήματα της Κίνας και κατάφερε σοβαρό πλήγμα στα αισθήματα του κινεζικού λαού και στις σινοαμερικανικές σχέσεις», όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μα Ζαουζού, προσθέτοντας ότι η συνάντηση «παραβιάζει την αποδοχή εκ μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ την αρχής ότι το Θιβέτ είναι μέρος της Κίνας».Οι ΗΠΑ πρέπει να κάνουν άμεσα βήματα για να βελτιωθεί το κλίμα των διμερών σχέσεων, επεσήμανε.

Κατά την πρώτη του προεδρική συνάντηση με το Δαλάι Λάμα, που διήρκεσε 70 λεπτά, ο Ομπάμα εξέφρασε την «σθεναρή του υποστήριξη» για τα δικαιώματα των Θιβετιανών, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του. Ο Αμερικανός πρόεδρος «επιδοκίμασε την δέσμευση του Δαλάι Λάμα στη μη βια και την επιδίωξη του διαλόγου με την κινεζική κυβέρνηση».

Η Ουάσινγκτον κατέβαλε προσπάθειες να κρατηθούν χαμηλά οι τόνοι με τον Αμερικανό πρόεδρο να υποδέχεται το Θιβετιανό πνευματικό ηγέτη στην Αίθουσα των Χαρτών, αντί για το Οβάλ Γραφείο, όπου συνήθως γίνονται δεκτοί οι πολιτικοί ηγέτες. Παράλληλα, δεν επετράπη η παρουσία τηλεοπτικών συνεργείων στην αίθουσα, αν και ο Λευκός Οίκος τελικά έδωσε στη δημοσιότητα μία φωτογραφία από τη συνάντησή των δύο ανδρών.

Ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Δαλάι Λάμα, τον οποίον οι Κινέζοι θεωρούν επικίνδυνο αυτονομιστή, σε μία περίοδο έντασης στις σχέσεις Ουάσινγκτον-Πεκίνου, με αφορμή, μεταξύ άλλων, τις πωλήσεις αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν, τις επικρίσεις που δέχεται η κινεζική ηγεσία για τη νομισματική πολιτική της και τη λογοκρισία στο Ίντερνετ.

Το Πεκίνο δεν απείλησε με αντίποινα και η απάντησή του ήταν ανάλογη με απαντήσεις που είχε δώσει στο παρελθόν, σε ανάλογες περιπτώσεις. Ωστόσο θεωρείται πιθανό η επίσκεψη του Δαλάι Λάμα στην Ουάσινγκτον να περιπλέξει τις προσπάθειες του προέδρου Ομπάμα να εξασφαλίσει την βοήθεια της Κίνας σε βασικά θέματα, ιδιαίτερα στην επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων σε βάρος του Ιράν.

Την ώρα που γινόταν η συνάντηση Ομπάμα- Δαλάι Λάμα, μοναχοί που ζουν στην περιοχή Τονγκρέν, στην επαρχία Κινγκάϊ της βορειοδυτικής Κίνας, άναψαν πυροτεχνήματα για να εκφράσουν τη χαρά τους.

«Αυτά είναι σπουδαία νέα για τους Θιβετιανούς», δήλωσε ένας μοναχός στο Reuters. «Δεν μας νοιάζει που εξοργίζεται η κυβέρνηση. Εμείς είμαστε ευτυχείς που ο Ομπάμα τον συνάντησε», πρόσθεσε.