Skip to main content

Αντιδράσεις αντιπολίτευσης στο ν/σ για τις ένοπλες δυνάμεις

Με την αντιπολίτευση να εκφράζει αντιρρήσεις εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το ν/σ του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις Ένοπλες Δυνάμειες.
Με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης να εκφράζουν αντιρρήσεις εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την υπηρεσιακή εξέλιξη και ιεραρχία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευ.Βενιζέλος ανέφερε ότι αποτελεί μια φιλόδοξη και εκτεταμένη νομοθετική προσπάθεια, η οποία επιλύει τα χρονίζοντα νομοθετικού χαρακτήρα προβλήματα των ΕΔ, με στόχο να ολοκληρωθούν οι σχεδιασμοί και όσα έχουν δρομολογηθεί, χωρίς νομοθετικούς φραγμούς και πρόσθεσε ότι πρόκειται για μια κίνηση απογραφειοκρατικοποίησης και ευελιξίας, προκειμένου να φτάσουμε στην ουσία των πραγμάτων.

Από πλευράς ΝΔ, ο εισηγητής Θ. Λεονταρίδης υποστήριξε ότι οι αλλαγές που επέρχονται δημιουργούν αισθήματα αγανάκτησης και απογοήτευσης στο σώμα των αξιωματικών, των οποίων οι παραιτήσεις προσλαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις.

Συμπλήρωσε δε ότι τα στελέχη των ΕΔ εξομοιώνονται με τους δημόσιους υπάλληλους, ενώ ούτε η αξιοκρατία και η αντικειμενικότητα εξασφαλίζονται.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, η κα Λιανά Κανέλλη είπε πως η κυβέρνηση πάει σε μια μορφή διοίκησης και οργάνωσης του στρατεύματος που θυμίζει δεκαετία του ’60 και υποστήριξε ακόμη ότι η νέα δομή διοίκησης και τρόπου οργάνωσης των ΕΔ εξυπηρετεί αμιγώς νατοϊκά συμφέροντα.

Ο ειδικός αγορητής του ΛΑΟΣ Ι.Κοραντής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο, με γενικόλογες διατάξεις άνευ ουσίας, παραπέμπει σε μελλοντικό προεδρικό διάταγμα τις διαδικασίες αξιολόγησης των στελεχών, ενώ το σύστημα των μεταθέσεων μετατρέπεται τώρα σε πολύπλοκο, χρονοβόρο και γραφειοκρατικό.

Από το ΣΥΡΙΖΑ, ο Θ.Δρίτσας αιτιολόγησε την καταψήφιση του νομοσχεδίου, λέγοντας πως η εισηγητική του έκθεση δεν εξηγεί ποιες είναι οι διακομματικές και διαχρονικές ανάγκες που ανέδειξαν τις ρυθμίσεις εκείνες τις οποίες άφησε ανολοκλήρωτες η ΝΔ κι έρχεται τώρα να ολοκληρώσει το ΠΑΣΟΚ.

Απαντώντας ο Ευ.Βενιζέλος στις επισημάνσεις των βουλευτών, μεταξύ άλλων εξήγησε ότι ο μεγάλος αριθμός παραιτήσεων οφείλεται στο φόβο του συνταξιοδοτικού.

Αναφορικά με τις κρίσεις είπε ότι διατηρήθηκε η ηγεσία η οποία είχε επιλεγεί κατά παρέκκλιση από την προηγούμενη κυβέρνηση τον Αύγουστο ενόψει εκλογών, ενώ είπε ότι επιδείχθηκε σεβασμός σε αποφάσεις διοικητικών εφετείων. Πρόσθεσε ότι δεν αποτελεί προϋπόθεση η έκδοση προεδρικού διατάγματος για την εφαρμογή του νομοσχεδίου.

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται και η τροπολογία την οποία από χθες ανήγγειλε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας με την οποία απαλλάσσονται από τον φόρο εισοδήματος από μισθωτές υπηρεσίες από την 1/1/2010 και κατά ποσοστό 65% τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας (πτητικό, καταδυτικό, ναρκαλιείας, αλεξιπτωτιστών, δυτών κλπ), καθώς και η ειδική αποζημίωση των ιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και πληρωμάτων ασθενοφόρων ΕΚΑΒ, που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία με αεροπορικά μέσα για παροχή Πρώτων Βοηθειών σε άτομα που ασθενούν.

Ο κ. Βενιζέλος δεν απέκλεισε την αύξηση από την 1/1/2011 του πτητικού επιδόματος, ώστε να μηδενιστεί η επίπτωση από την φορολογία.

Επίσης, ενσωματώνονται και οι τροποποιήσεις που επέφερε ο κ. Βενιζέλος στο καθεστώς των Ανώτατων Στρατιωτικών Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΣΕΙ).