Skip to main content

Αντιδρά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην πώληση μονάδων της ΔΕΗ

Για το νομό Αρκαδίας η πώληση της ΔΕΗ αποτελεί πλήγμα και χωρίς την λήψη ισοδύναμων μέτρων τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα, εκτίμησε.

Ενάντια στο νομοσχέδιο για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ τάχθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Παπαηλιού.

Μιλώντας στη Βουλή, ο βουλευτής Αρκαδίας υποστήριξε ότι μιλά με ιδιαίτερη «συναισθηματική φόρτιση». Εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την αύξηση της ανεργίας και τη σημαντική υποχώρηση της τοπικής οικονομίας που θα προκαλέσει ο κυβερνητικός σχεδιασμός για τις λιγνιτικές μονάδες της Μεγαλόπολης.

«Προσπαθώ να θέσω το ζητήματα με νηφαλιότητα. Υπάρχει και συναισθηματική φόρτιση. Για το νομό μας η πώληση της ΔΕΗ αποτελεί πλήγμα και χωρίς την λήψη άλλων επιλογών και ισοδύναμων μέτρων τα πράγματα θα γίνουν δυσκολότερα. Επιβάλλεται η θέσπιση ισοδύναμων για Αρκαδία» είπε μεταξύ άλλων.

«Είναι γεγονός ότι η πώληση της μονάδας Μεγαλόπολης δεν περιλαμβανόταν στον αρχικό σχεδιασμό. Το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Γιατί συμπεριελήφθησαν; Οι απαντήσεις σας δεν πείθουν. Αυτό το έλλειμμα επιβαρύνει το ήδη βαρύ κλίμα στην Αρκαδία», είπε ο βουλευτής, απευθυνόμενος στον υπουργό Περιβάλλοντος.

Σημείωσε ότι η πώληση της μονάδας στην Μεγαλόπολη αποτελεί «αρνητική εξέλιξη» και πως «δεν λαμβάνονται υπόψη οι επιπτώσεις στην κοινωνική ζωή μιας περιοχής που επι χρόνια έχει προσφέρει στην ενεργειακή πολιτική της χώρας και έχει υποστεί επιπτώσεις περιβαλλοντικές. Για χωριά που έχουν απαλλοτριωθεί δεν έχει δοθεί λύση μετεγκατάστασης. Στον Τριπόταμο περιμένουμε το θέμα να λυθεί τώρα».

«Η ΔΕΗ είναι βασικός πυλώνας σταθερότητας της Αρκαδίας. Εχει υψηλό ΑΕΠ λόγω της ΔΕΗ και η Αρκαδία δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω ανεργία. Με τα νομοσχέδιο θα αφαιρεθεί το κοινωνικό στοιχείο που η ΔΕΗ εμπλουτίζει την περιοχή με την κατασκευή έργων. Θα καταργηθούν θέσεις εργασίας. Θα μειωθεί το εισόδημα των κατοίκων και της περιοχής. Η πώληση των μονάδων Μεγαλόπολης είναι μείζον ζήτημα» ανέφερε μεταξύ άλλων ενώ υποστήριξε πως «Πίσω από το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο υποκρύπτονται συμφέροντα».