Skip to main content

Αντιδρά το ΑΠΘ στο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Την πλήρη αντίθεσή της στο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκφράζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, προειδοποιώντας ότι θα προχωρήσει στην με κάθε νόμιμο τρόπο κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων του ν

Την πλήρη αντίθεσή της στο νόμο για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση εκφράζει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, καλώντας τις Σχολές και τα Τμήματα να προχωρήσουν στην άμεση διεξαγωγή συνελεύσεων προκειμένου να ενημερωθούν τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας για τις καταλυτικές αλλαγές.

«Η Σύγκλητος του Α.Π.Θ. συναισθανόμενη τις ευθύνες της, δεν έχει άλλο δρόμο παρά να προβάλει ως άμεσο και βασικό στόχο της πανεπιστημιακής κοινότητας την με κάθε νόμιμο τρόπο κατάργηση των αντισυνταγματικών διατάξεων του νόμου, που πλήττουν ευθέως τα ιδανικά της Παιδείας και διαλύουν την ανώτατη εκπαίδευση της χώρας» τονίζει στην ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνει ο νόμος που ψηφίζεται σήμερα από τη Βουλή:

1. Υπονομεύει το δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

2. Εγείρει σοβαρά ζητήματα αντισυνταγματικότητας που αναφέρονται στην αυτοδιοίκηση και το δημοκρατικό χαρακτήρα των πανεπιστημίων.

3. Υποβαθμίζει τα πτυχία των Τμημάτων και τα αποσυνδέει από τα επαγγελματικά δικαιώματα, οδηγώντας τους μελλοντικούς πτυχιούχους στην ανεργία και την υποαπασχόληση.

4. Δε διασφαλίζει τη δημόσια χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, της έρευνας και της φοιτητικής μέριμνας, μετακυλίοντας το κόστος σπουδών στην ελληνική οικογένεια.

5. Αποσυνδέει την έρευνα από την αποστολή του Πανεπιστημίου.

6. Προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ακαδημαϊκή λειτουργία των Ιδρυμάτων.

7. Διαγράφει φοιτητές που στις σημερινές αντίξοες οικονομικές συνθήκες προσπαθούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.