Skip to main content

«Όχι» από ΤΑΙΠΕΔ στην ΚΥΑ με τις απαλλαγές από διόδια της Εγνατίας

Νέα πεδίο έντασης ανάμεσα σε υπουργείο Μεταφορών και ΤΑΙΠΕΔ η ΚΥΑ Σπίρτζη-Τσακαλώτου που προβλέπει απαλλαγές για αναπήρους, ανέργους και κατοίκους.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, που επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της Εγνατίας Οδού ΑΕ, δήλωσε αιφνιδιασμένος από την ΚΥΑ των υπουργών ΥΠΟΜΕ Χρήστου Σπίρτζη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου  (ΦΕΚ 29/11/2017 Τεύχος Β, αρ. φύλλου 4156), καθώς απαλλάσσει συγκεκριμένες κατηγορίες οδηγών από την υποχρέωση να καταβάλλουν διόδια όταν  περνάνε από επτά σταθμούς διοδίων της Εγνατίας, τρεις ήδη σε λειτουργία και τέσσερις που μπαίνουν σε λειτουργία στις 14 Δεκεμβρίου.

Όπως πληροφορήθηκε η Voria.gr, η αντίδραση του προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ ήταν κάθετη και αναμένεται να αποτελέσει καινούργια αιτία όξυνσης των πνευμάτων με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΜΕ.

Η αντίδραση Ξενόφου προκλήθηκε από ορισμένες από τις εξαιρέσεις που προβλέπει το άρθρο 5 της παραπάνω ΚΥΑ , που απαλλάσσουν από την υποχρέωση καταβολής διοδίων, τα ΙΧ οχήματα που ανήκουν σε αναπήρους, ανέργους, αλλά και τα επιβατικά ή και επαγγελματικά οχήματα που ανήκουν σε κατοίκους ή επιχειρήσεις όμορης του δικτύου περιοχής.

Η συγκεκριμένη ΚΥΑ, που εκδόθηκε με σημαντική καθυστέρηση, αφορά τις χρεώσεις στους μετωπικούς σταθμούς της Παμβώτιδας, των Ευζώνων, της Μέστης και της Ιεροπηγής που από τις 14 Δεκεμβρίου τίθενται σε λειτουργία αλλά και τρεις ακόμη σταθμούς, στους οποίους επίσης αλλάζουν οι χρεώσεις επειδή μειώνονται οι αποστάσεις και συγκεκριμένα των μετωπικών σταθμών σε Τύρια, Μαλακάσι και Ίασμο.

Υπενθυμίζεται ότι η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού έχει αρκετές φορές στα τελευταία χρόνια προκαλέσει έντονες τριβές μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και υπουργού Υποδομών και Μεταφορών. Αναμένεται η αντίδραση Σπίρτζη καθώς ο κ. Ξενόφος, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, ήταν κατηγορηματικός όταν είπε ότι αυτές οι εξαιρέσεις δεν μπορούν να γίνουν δεκτές.