Skip to main content

Ισπανία: Νέα επίθεση στην πόλη Καμπρίλς - Πέντε τρομοκράτες νεκροί

Πέντε άνδρες που επέβαιναν σε αυτοκίνητο χτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών.

Συνεχίζεται από τις ισπανικές αρχές η τεράστια αντιτρομοκρατική επιχείρηση μετά την αιματηρή επίθεση χθες το απογευμα με φορτηγάκι πλήθος στη Βαρκελώνη, όπου έχασαν τη ζωή τους 13 άτομα, ενώ 100 άλλα τραυματίστηκαν.

Εξι πολίτες και ένας αστυνομικός τραυματίσθηκαν όταν αυτοκίνητο όρμησε κατά του πλήθους στον παραλιακό δρόμο θερέτρου της Καταλονίας Καμπρίλς, λίγες ώρες μετά την επίθεση της Βαρκελώνης. Οι τέσσερις από τους επιβαίνοντες του αυτοκινήτου σκοτώθηκαν από την αστυνομία επί τόπου, ενώ ο πέμπτος υπέκυψε στα τραύματά του.

Οι πέντε άνδρες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά και σχεδίαζαν νέες επιθέσεις.

Η δεύτερη αυτή επίθεση, κατά τα πρότυπα της επίθεσης στη λεωφόρο Λας Ράμπλας στη Βαρκελώνη, πραγματοποιήθηκε περί τις 02.00 τη νύκτα στην τουριστική πόλη που βρίσκεται 120 χιλιόμετρα νότια της πρωτεύουσας.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας της Καταλονίας ανακοίνωσε ότι ορισμένοι από τους δράστες φορούσαν ζώνες με εκρηκτικά. «Οι ύποπτοι τρομοκράτες επέβαιναν σε Audi A3 και κτύπησαν πολλούς ανθρώπους πριν πέσουν σε αστυνομική περίπολο και αρχίσει ανταλλαγή πυρών», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Η αστυνομία θεωρεί ότι οι δύο επιθέσεις συνδέονται, αλλά δεν είναι σαφές αν ο οδηγός του βαν, δράστης της επίθεσης στη Βαρκελώνη που διέφυγε, περιλαμβάνεται στους πέντε υπόπτους που σκοτώθηκαν στο Καμπρίλς.

Εν τω μεταξύ, οι δύο άνδρες που συνελήφθησαν μετά από την επίθεση στη Βαρκελώνη, όπου σκοτώθηκαν 13 άτομα, έχουν σχέση με το αιματηρό συμβάν, αλλά κανένας δεν ήταν ο οδηγός του φονικού βαν.

Ο ένας από τους συλληφθέντες είναι Μαροκινός και ο άλλος κατάγεται από τον ισπανικό θύλακα Μελίγια στη Βόρεια Αφρική. Οι δύο άνδρες συνελήφθηκαν ξεχωριστά σε δύο κωμοπόλεις στην περιοχή της Καταλωνίας, το Ριπόλ και το Αλκανάρ.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφή που άφησε πίσω του χθες ο δράστης κατά μήκος της γνωστότερης λεωφόρου στην πόλη, η οποία ήταν γεμάτη τουρίστες που απολάμβαναν την απογευματινή βόλτα τους. Ο απολογισμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 100, δήλωσαν οι αρχές.