Skip to main content

«Άνθισαν» παρά την κρίση οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία

Αύξηση της τάξης του 30-40% παρουσίασαν οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία το 2009 κόντρα στην οικονομική κρίση, ενώ για το 2010 αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ελληνικού επενδυτικού ενδιαφέροντος, όπ
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Αύξηση της τάξης του 30-40% εκτιμάται ότι παρουσίασαν οι ελληνικές επενδύσεις στη Σερβία το 2009 κόντρα στην οικονομική κρίση, ενώ για το 2010 αναμένεται περαιτέρω αύξηση του ελληνικού επενδυτικού ενδιαφέροντος λόγω της αναθέρμανσης της σερβικής οικονομίας, όπως τονίζουν στη Voria.gr στελέχη του γραφείου Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Βελιγράδι. Μεταξύ των μεγάλων ελληνικών επενδύσεων στη Σερβία το 2009 περιλαμβάνονται η κατασκευή μονάδας κονιαμάτων από την Isomat, επένδυση ύψους 20 εκατ. ευρώ, η επέκταση των δραστηριοτήτων της Alapis και του Καζίνο Λουτρακίου, καθώς και η εξαγορά του ιδιωτικούτηλεοπτικού σταθμού FOX από τον όμιλο ΑΝΤ1.  
   
Από τα στοιχεία του γραφείου ΟΕΥ προκύπτει ότι το 2006 οι ελληνικές Άμεσες Ξένες Επενδύσεις (ΑΞΕ) στη Σερβία ανήλθαν σε 1 δισ. ευρώ, το 2007 υποχώρησαν στα 350 εκατ. ευρώ, το 2008 έφτασαν στο ναδίρ των 48,5 εκατ. ευρώ και για το 2009 οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αύξηση της τάξης του 30-40%. Παρά την πτώση των τελευταίων ετών, σύμφωνα με τα στοιχεία της καθ’ ύλην αρμόδιας Σερβικής Υπηρεσίας Προώθησης Επενδύσεων και Εξαγωγών (SIEPA), η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη μεταξύ των ξένων επενδυτών στη χώρα.

Ωστόσο, από το γραφείο ΟΕΥ τονίζεται ότι τα στοιχεία της SIEPA αφορούν στιςξένες άμεσες επενδύσεις, που υλοποιήθηκαν στη Σερβία από το 2000 καιμετά. Οι Έλληνες επενδυτές, όμως, είναι παρόντες στη σερβική αγορά πολύπριν το 2000. Συνεπώς, χωρίς να υπάρχει ουδεμία διάθεση αμφισβήτησηςτων επίσημων στοιχείων της SIEPA, υπάρχει η πεποίθηση ότι, διαχρονικά,η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στη σερβική οικονομία.

Συνολικά, περίπου 200 εταιρείεςαμιγώς ελληνικών συμφερόντων και άλλες 250 μικτές ελληνο-σερβικέςεταιρείες δραστηριοποιούνται σήμερα στη σερβική αγορά. Το συνολικόεπενδεδυμένο κεφάλαιο των ελληνικών επενδύσεων ξεπερνά τα2,5 δισ. ευρώ, ενώ οι εταιρείες αυτές απασχολούν περισσότερους από25.000 εργαζόμενους.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Σερβία δραστηριοποιούνται σεένα πλήθος τομέων της οικονομίας. Ενδεικτικά αναφέρεται ο τραπεζικόςτομέας, οι τηλεπικοινωνίες, η ενέργεια, ο τομέας τροφίμων και ποτών, ηπαραγωγή ζάχαρης, η τσιμεντοβιομηχανία, το λιανικό εμπόριο, ηφαρμακοβιομηχανία, τα ακίνητα, ο τουρισμός, οι υπηρεσίες και τα υλικάκατασκευών. Παράλληλα, τομείς με ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι η ενέργεια, οι μεταφορές, οι κατασκευές, ο τουρισμός, ογεωργικός τομέας και οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Νέα επενδυτικά κίνητρα στη Σερβία

Με στόχο την προσέλκυση νέων ξένων άμεσωνεπενδύσεων η σερβική κυβέρνηση θέτει ως προτεραιότητα τη βελτίωση τουεπενδυτικού κλίματος με τη θέσπιση επενδυτικών κινήτρων (π.χ. φοροαπαλλαγές,επιδοτήσεις κλπ.) και την απλοποίηση των σχετικών διοικητικώνδιαδικασιών ίδρυσης εταιρείας και αδειοδοτήσεων. Εκτιμάται, δε, ότι στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας θα βελτιωθεί περαιτέρω το επενδυτικό κλίμα και θα περιοριστούν σημαντικά τα όποια προβλήματα δυσχεραίνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα των ξένων.

Κίνητρο για της ελληνικές επιχειρήσεις αποτελείκαι το γεγονός ότι στο πλαίσιο του Ελληνικού Σχεδίου ΟικονομικήςΑνασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ), προβλέπεται η επιχορήγηση έως καιτου 30% του προϋπολογισμού ιδιωτικών παραγωγικών επενδύσεων στιςβαλκανικές χώρες, τηρουμένων πάντα συγκεκριμένων κριτηρίωνεπιλεξιμότητας.

Η παγκόσμια οικονομική κρίσηαποδείχτηκε μεγάλη πρόκληση για τη σέρβικη κυβέρνηση. Το  σερβικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 2,9%, σε σχέση με το 2008, ενώ σημαντική μείωση κατέγραψαν η βιομηχανική παραγωγή (-12,6%) και η οικοδομική δραστηριότητα (-19,9%). Ακόμη, η ανεργία άγγιξε το 16,6% τον Οκτώβριο του 2009, έναντι 14,0% τον ίδιο μήνα του 2008, ενώ παράλληλα ελαττώθηκε και η απασχόληση κατά5,1%.

Ωστόσο,όπως τονίζεται από το γραφείο ΟΕΥ, φαίνεται ότι η Σερβία έχει περάσειτη δυσκολότερη περίοδο και οι προοπτικές για το 2010 εμφανίζονταιευοίωνες. Οι πρώτες εκτιμήσεις, μάλιστα, αναφέρουν αναμενόμενη ανάπτυξητης σερβικής οικονομίας κατά 1,5%, περίπου, στο τέλος του έτους.

Εξάγοντας εν μέσω κρίσης

Η κρίση οδήγησε σε κάμψη του ελληνοσερβικού εμπορίου το 2009 σε ποσοστό 27,9%, καθώς διαμορφώθηκε στα 223,4 εκατ. ευρώ έναντι 309,8 εκατ. ευρώ το 2008.

Οι εξαγωγές ελληνικών προϊόντων στη Σερβία ανήλθαν σε 137,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι εξαγωγές σερβικών προϊόντων στη χώρα μας διαμορφώθηκαν σε 85,5 εκατ. ευρώ. Τα δύο αυτά μεγέθη παρουσιάζουν μείωση κατά 22,9% και 34,7%, σε σχέση με το 2008.

Το διμερές εμπορικό ισοζύγιο είναι πλεονασματικό κατά 52,4 εκατ. ευρώ και είναι κατά 9,2% υψηλότερο έναντι του 2008 (48 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, η χώρα μας κατατάσσεται 17η μεταξύ των προορισμών των σερβικών εξαγωγών, ενώ αποτελεί τον 21ο προμηθευτή της Σερβίας.