Skip to main content

Άνθιμος: Να επανεξετάσει η Ιερά Σύνοδος τη στάση για τα συλλαλητήρια

Όταν είδαμε ότι αυτή η προσπάθεια συγκέντρωνε τόσο κόσμο και από άλλες περιοχές είπαμε ότι δεν μπορούμε να πούμε όχι, σημείωσε ο Μητροπολίτης.

Την άποψη ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα πρέπει να συζητήσει ξανά τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στα συλλαλητήρια για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων εξέφρασε, μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6 ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, λίγες ώρες μετά τη συμμετοχή του στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Κυριακής.

«Νομίζω ότι πρέπει να συζητηθεί στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο η συμμετοχή της Εκκλησίας ώστε τα πράγματα να συζητηθούν και να γίνει καλύτερη εκτίμηση» δήλωσε ο κ. Άνθιμος χαρακτηρίζοντας αποκαλυπτική την παρουσία των πολιτών.

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης ξεκαθάρισε ότι «δεν δεχόμεθα το όνομα της Μακεδονίας να το ιδιοποιηθούν με οποιοδήποτε τρόπο οποιοιδήποτε από τη διεθνή κονίστρα».

«Να μας αφήσουν ήσυχους όπως είμαστε τόσα χρόνια και δεν έχουμε δυσκολίες στην επαφή μας. Δεν θέλουμε να υπάρξει εφαρμογή αυτού που λέει ο Νίμιτς και μερικοί άλλοι» ξεκαθάρισε ο κ. Άνθιμος.

Όσον αφορά, τέλος, την αλλαγή στάσης του ιδίου, καθώς αρχικά έλεγε ότι δεν θα συμμετείχε στο συλλαλητήριο, ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης παρατήρησε ότι «ο άνθρωπος είναι ον μεταλλακτικό» προσθέτοντας ότι «όταν είδαμε ότι αυτή η προσπάθεια συγκέντρωνε τόσο κόσμο και από άλλες περιοχές είπαμε ότι δεν μπορούμε να πούμε όχι μετά την παράκληση του κυριοτέρου παράγοντα του συλλαλητηρίου να είμαστε μέσα».

Ωστόσο απέφυγε να τοποθετηθεί για το αν η Εκκλησία θα πρέπει να δώσει το «παρών» στο συλλαλητήριο που προγραμματίζεται για την Αθήνα στις 4 Φεβρουαρίου τονίζοντας ότι «είναι θέμα της Αρχιεπισκοπής Αθηνών τι θα γίνει στο συλλαλητήριο. Εγώ δεν μπορώ να πάω σε ξένη Μητρόπολη».