Skip to main content

Άντεξε ο τουρισμός της Πρέβεζας

Η αειφορία πρέπει να είναι η θεμελιώδης αρχή του αναπτυξιακού μοντέλου για την Ήπειρο, σύμφωνα με το νομάρχη Πρέβεζας, κ.Βασίλη Ιωάννου

Γράφει ο νομάρχης Πρέβεζας, κ.Βασίλης Ιωάννου

Με μια φυσιογνωμία ιδιαίτερη και μια κληρονομιά μοναδική, ο νομός Πρέβεζας, στη βορειοδυτική σχεδόν εσχατιά της Ελλάδας, με τις ακτές του Ιονίου και του Αμβρακικού να ορίζουν το δυτικό και νότιο άκρο του, σαγηνεύει διακριτικά και εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.

Δικαίως θεωρείται από πολλούς τόπος «χαρισματικός - ξεχωριστός», αφού  συνδυάζει αρμονικά την φύση και την ιστορία, αναδεικνύοντας τον ως ένα  από τους ανερχόμενους τουριστικά  νομούς της χώρας.

Οι πεντακάθαρες εκτεταμένες ακτές και οι όμορφες παραλίες προσφέρουν στον επισκέπτη μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς. Τα αξιόλογα αρχαιολογικά και πολιτιστικά μνημεία με ιδιαίτερη ιστορική αναφορά και αξία δίνουν παράλληλα την δυνατότητα να συνδυάσει την ξεκούραση με την γνώση και την εμπειρία του πολιτισμού.

Οι φυσικοί υδροβιότοποι με το τεράστιο οικολογικό ενδιαφέρον (Αμβρακικός, λίμνη Ζηρού, Αχέροντας ποταμός) αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα και προσελκύουν μεγάλο αριθμό επισκεπτών. Όλα αυτά, μαζί με την ομορφιά και τη γραφικότητα που προσφέρουν η Πρέβεζα,  η Πάργα αλλά και οι παράλιοι οικισμοί Μύτικας-Κανάλι-Λυγιά-Βράχος-Λούτσα, Αμμουδιά κ.α., δημιουργούν έναν τουριστικό προορισμό που μπορεί να ικανοποιήσει τις επιθυμίες και του πιο απαιτητικού επισκέπτη που επιθυμεί να έρθει σε επαφή με την φύση και την ιστορία, να διασκεδάσει και να ξεκουραστεί.

Παράλληλα, η ήπια τουριστική ανάπτυξη που προωθούμε τα τελευταία χρόνια, συναρτάται όλο και περισσότερο με τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα τα οποία δεν περιορίζονται στον «ήλιο και τη θάλασσα», αλλά κυρίως στους πλούσιους πολιτιστικούς και περιβαλλοντικούς μας πόρους, επισημαίνει.
Ο νομός Πρέβεζας έχει την τύχη να διαθέτει ένα ανεκτίμητο αρχαιολογικό και πολιτιστικό πλούτο με ξεχωριστή ιστορική αναφορά και αξία, τον οποίο αν αξιοποιήσουμε και αναδείξουμε σωστά, μπορούμε πράγματι να δημιουργήσουμε μια βιώσιμη εναλλακτική μορφή τουριστικής ανάπτυξης και να προσελκύσουμε σημαντικό αριθμό επισκεπτών.

Όσον αφορά την οικονομική κρίση ,  δεν έπληξε ιδιαιτέρως την περιοχή μας και μάλιστα διατηρήσαμε τα υψηλά επίπεδα προσέλευσης επισκεπτών. Αυτό οφείλεται στις συντονισμένες προσπάθειες της νομαρχίας αλλά και άλλων φορέων, οι οποίοι από κοινού καταστρώσαμε έγκαιρα ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντίστασης και απάντησης στην οικονομική συγκυρία. Το πρόγραμμα αυτό συμπεριελάμβανε εκτός από την ανανέωση της επικοινωνιακής μας στρατηγικής (τουριστική προβολή) αλλά και την προσπάθεια εκλογίκευσης των τιμών στα καταλύματα όσο και στο σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών. Διαμηνύσαμε προς όλες τις κατευθύνσεις με τις παρεμβάσεις μας ότι η αντίδρασή μας πρέπει να είναι συγκεκριμένη και χειροπιαστή και να παρέχει μια αισθητή ελάφρυνση στο κοστολόγιο των διακοπών του Έλληνα και του ξένου επισκέπτη. Έτσι, από πολλούς επαγγελματίες του χώρου, δημιουργήθηκαν οικονομικά «πακέτα» διακοπών και γενικώς ο νομός Πρέβεζας εξέπεμψε ένα έμπρακτο μήνυμα συμμερισμού των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι πολίτες. Ούτως ή άλλως, ο νομός Πρέβεζας είναι ένας φθηνός προορισμός διαθέτοντας ταυτόχρονα έναν τεράστιο πλούτο τόσο σε φυσικά αλλά και πολιτισμικά αποθέματα.  

 Αναφορικά με το  Γ΄ ΚΠΣ χωρίς αμφιβολία, έχει συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση των υποδομών και στη δημιουργία προοπτικών ανάπτυξης. Μα θα ήταν κραυγαλέο να έχουν συρρεύσει τόσα κονδύλια και αυτά να μην έχουν ευεργετική επίδραση στους τομείς που διατέθηκαν. Το ερώτημα του απολογισμού και της αξιολόγησης των χρήσεων αυτών των κονδυλίων μπαίνει σε αναφορά με τις δυνατότητες που αυτά τα κονδύλια δημιουργούσαν: αν έγινε η βέλτιστη αξιοποίηση των σημαντικών αυτών πόρων.

Βεβαίως πολλοί ισχυρίζονται και δικαίως κατά την άποψη μου, ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολύ περισσότερα αν είχαμε αποφύγει λάθη και παραλείψεις.
Είναι άλλωστε γνωστό, ότι τόσο στη φάση σχεδιασμού όσο και στην πορεία υλοποίησης του Γ΄ ΚΠΣ δεν υπερίσχυσε η προγραμματική ψυχραιμία και δεν υπήρξε ορθή διαχείριση στόχων και προτεραιοτήτων.
-    Ποιος μπορεί να μην αναγνωρίσει ότι σε πολλά έργα κυριάρχησαν ο τοπικισμός  και ο επιμερισμός;
-    Ποιος μπορεί να αρνηθεί ότι δαπανήθηκαν σημαντικοί πόροι σε έργα βιτρίνας, στο βωμό σκοπιμοτήτων, με αποτέλεσμα να μην ολοκληρωθούν άλλες βασικές υποδομές;
-    Ποιος αμφισβητεί ότι εκτελέστηκαν έργα χωρίς το σύνολο των αναγκαίων μελετών και τον απαραίτητο σεβασμό στο περιβάλλον;
Όλα τα παραπάνω είχαν εκτός των άλλων ως αποτέλεσμα την απώλεια σημαντικών πόρων που θα επιτάχυναν την ισόρροπη και αειφόρο ανάπτυξη που προσδοκούμε για την περιοχή μας.

Πριν από 1 χρόνο στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου ζήτησα, να κάνουμε ένα δημόσιο διάλογο για τα αποτελέσματα του Γ’ ΚΠΣ, έναν πολιτικό απολογισμό.
Αυτός ο απολογισμός θα μας βοηθούσε όλους, ώστε να αποφύγουμε λάθη και παραλείψεις του παρελθόντος και βεβαίως θα καταγράφαμε τα πραγματικά αποτελέσματα των προσπαθειών μας. Δυστυχώς, παρ’ ότι υπήρξε αποδοχή της πρότασης αυτής, ποτέ δεν υλοποιήθηκε.
Για μια ακόμη φορά επισημαίνω ότι στη νέα προγραμματική περίοδο, δεν υπάρχουν περιθώρια για νέα λάθη. Οι δράσεις πρέπει να επιλεγούν με κριτήριο το κατά πόσο υπηρετούν τη βιώσιμη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών.
Ελπίζω να έχει από όλους γίνει αντιληπτό ότι οι υποδομές, μπορεί να βελτιώνουν την ποιότητα ζωής, δεν εγγυώνται όμως από μόνες τους την ανάπτυξη:
-    αν δεν συνδυαστούν με επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο,
-    αν δεν αξιοποιηθούν οι νέες τεχνολογίες,
-    αν δεν προωθηθεί η αναδιάρθρωση και μεγέθυνση του παραγωγικού ιστού με βάση την γνώση, την καινοτομία κ.λ.π.

Πρέπει να συμφωνήσουμε ότι η θεμελιώδης αρχή του Αναπτυξιακού μοντέλου για μας τους Ηπειρώτες, δεν μπορεί να είναι άλλο από την αειφορία. Γιατί στην Ήπειρο, με τον μεγάλο πλούτο βιοποικιλότητας, των περιβαλλοντικών αποθεμάτων, την αφθονία των κοινωνικών, ιστορικών και πολιτιστικών ιδιαιτεροτήτων, η Πράσινη Ανάπτυξη δεν αποτελεί απλά μια σύγχρονη εναλλακτική πρόταση αλλά ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα το οποίο οφείλουμε να αξιοποιήσουμε στα πλαίσια του ΕΣΠΑ. Εμείς θα παλεύουμε προς αυτήν την κατεύθυνση και είμαστε βέβαιοι ότι σύντομα θα υπάρξουν θετικές εξελίξεις που θα δικαιώνουν τις απόψεις και τις προτάσεις μας.